Πέντε δράσεις από Σεπτέμβριο για 52.500 άνεργους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πέντε δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης, καινοτόμες, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά, αλλά και παλαιές που κρίθηκαν επιτυχημένες, σχεδιάζει και αναμένεται να υλοποιήσει το φθινόπωρο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Έτσι, εγκρίθηκε και θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για μια πολιτική που συμφωνήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων στις συγκεκριμένες περιοχές και του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη και ήδη εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ.

Παράλληλα, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένονται άλλες τέσσερις δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης που θα δώσουν την ευκαιρία σε 52.000 ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες αλλά και να τις εφαρμόσουν αποκτώντας παράλληλα επαγγελματική εμπειρία. Όπως δηλώνει μάλιστα στο Euro2day.gr ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα των ανέργων, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανένταξή τους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με καλούς μισθούς.

Αναλυτικά, το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης ανέργων από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που αποτελεί μια από τις περιοχές με την υψηλότερη ανεργία στη χώρα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου που έχει αυξημένες ανάγκες για εργάτες γης στην συγκομιδή ελιάς, που πραγματοποιείται από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο κρίθηκε αναγκαίο, καθώς διαπιστώθηκε η αδυναμία του νομού Ηρακλείου να καλύψει τις απαιτούμενες θέσεις από τους εγγεγραμμένους ανέργους στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων και συγκεκριμένα επιδόματος μετακίνησης ύψους 250 ευρώ και μετεγκατάστασης ύψους 250 ευρώ τον μήνα, προς τους άνεργους της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να μετακινηθούν από την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους, στο Ηράκλειο Κρήτης, προκειμένου να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 625.000 ευρώ και δικαιούχοι του επιδόματος μετακίνησης και μετεγκατάστασης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που εδρεύουν στις περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, που ολοκληρώνεται η περίοδος συγκομιδής της ελιάς.

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν και άλλα τέσσερα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, για 30.000 ανέργους, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (upskilling/reskilling), κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Αρχικά αφορούσε σε 80.000 ανέργους, αλλά μετά τη μεγάλη ανταπόκριση επεκτάθηκε για 40.000 επιπλέον ανέργους. Στόχος είναι η αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και η βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και η διατήρηση μελλοντικών θέσεων εργασίας.

Μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ και των αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, υλοποιούνται με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως, σύγχρονη και ασύγχρονη κατάρτιση, προγράμματα διάρκειας έως 200 ωρών, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά την κάλυψη των θέσεων, καθώς έως σήμερα περισσότεροι από 110.000 άνεργοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την κατάρτιση, η ΔΥΠΑ προχωρά στην επέκταση του προγράμματος, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιπλέον 30.000 ανέργους να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους, με σχετική πιστοποίηση, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης.

Όσοι ωφελούμενοι ολοκληρώσουν την κατάρτιση και επιτύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, θα λάβουν έως 1.000 ευρώ εκπαιδευτικό επίδομα, δηλαδή 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης και ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60.300.000 €.

Ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης για 15.000 ανέργους 25-45 ετών

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr

FOLLOW US

Ακολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΔΥΠΑ προχωρά στην υλοποίηση μίας καινοτόμου δράσης που συνδυάζει την κατάρτιση ανέργων με την επιδοτούμενη απασχόλησή τους σε νέες θέσεις εργασίας. Ο διττός στόχος είναι αφενός η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, με σχετική πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα, ώστε να προετοιμαστούν για εργασία σε τομείς υψηλής ζήτησης και αιχμής, και αφετέρου η προώθησή τους σε θέσεις 6μηνης πλήρους απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες που μόλις απέκτησαν.

Το έργο αφορά 15.000 ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, μέσω επιταγών κατάρτισης (training vouchers) 80 ωρών, με έμφαση στην ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων. Όσοι ολοκληρώσουν και λάβουν πιστοποίηση θα δικαιούνται έως 400 ευρώ εκπαιδευτικό επίδομα, δηλαδή 5 ευρώ ανά ώρα. Μετά την κατάρτιση θα ακολουθεί πρόγραμμα επιδοτούμενης 6μηνης απασχόλησης σε επιχειρήσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν και να εξασκήσουν τις νέες δεξιότητες και γνώσεις τους, με τη ΔΥΠΑ να καλύπτει το 100% του μισθού και των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών (έως 6.132€ ανά θέση εργασίας) και το 80% για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 31-45 ετών (έως 4.906€ ανά θέση εργασίας). Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 88.700.000 ευρώ.

Πρόγραμμα κατάρτισης για Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφαλείας για 5.000 ανέργους 18-50 ετών

Για την κάλυψη του μεγάλου αριθμού κενών θέσεων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η νέα δράση για 5.000 ανέργους θα περιλαμβάνει προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 105 ωρών, μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που οδηγούν σε απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφαλείας επιπέδου 1 (μεταγυμνασιακό) και σχετική πιστοποίηση (από τον ΕΟΠΠΕΠ σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ), με στόχο την άμεση επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί μέσω επιταγών κατάρτισης (training vouchers) από πάροχο επιλογής των ίδιων των 0ωφελούμενων, από το ειδικό για αυτό το έργο μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ. Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας αναβάθμισης των δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο τόσο την αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και τη διατήρηση των μελλοντικών θέσεων εργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 5.774.700€.

Πρόγραμμα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας 2.000 πρώην ανέργων 30-55 ετών

Η δράση θα επιχορηγήσει με 14.800€ τις νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών από 1/1/2022 και μετά στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας. Οι πρώην άνεργοι θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, και όσοι εγκριθούν θα λάβουν τη επιχορήγηση σε 3 δόσεις:

1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης

2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη

3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 29.600.000€ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» 2014-2020.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.