Παράνομο και «σφραγισμένο» από το 2016 το beach bar στη Ρόδο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παράνομα φαίνεται να λειτουργεί το beach bar Santa Marina στην Καλλιθέα της Ρόδου, που έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο για το περιστατικό με το σερβίρισμα δια θαλάσσης, καθώς σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η «Καθημερινή» η σφράγισή του έχει διαταχθεί από το 2016.  Μάλιστα έχει σφραγιστεί επανειλημμένως, όμως χάρη σε μια «περίεργη» ανάκληση της σφράγισης το 2021, το κατάστημα εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο.

Αυτή η ανάκληση ερευνάται ποινικά και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η άσκηση διώξεων. Ακόμη μία ιστορία αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που δυσφημεί το νησί της Ρόδου βρίσκεται πίσω (και) από το Santa Marina. Σύμφωνα με τα έγγραφα:

• Η επιχείρηση «Διαφήμιση και Τροφοδοσίες Ε.Ε.» μίσθωσε το 2014 και το 2015 τμήμα του αιγιαλού με δικαίωμα τοποθέτησης τροχήλατης καντίνας.

• Ηδη από το 2015 η επιχείρηση ξεκίνησε να επεκτείνεται παράνομα, με αυθαίρετες κατασκευές. Το 2016 εκδίδονται τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Το 2016 ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης (απόφαση 160/16). Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 (γιατί η επιχείρηση προσπάθησε να ανακόψει δικαστικά, χωρίς επιτυχία, την απόφαση) και, όπως προκύπτει από αναφορές του αστυνομικού τμήματος Ρόδου, χρειάστηκε να επαναληφθεί γιατί παραβιάστηκε.

• Το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έλαβε απόφαση κατεδάφισης, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ.

• Το 2017-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου συνεχίζει να καταγράφει σε εκθέσεις αυτοψίας τόσο την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας όσο και τις παράνομες κατασκευές.

• Το 2018 λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας (62/18) από τον Δήμο Ρόδου. Ωστόσο η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται τον… Οκτώβριο, όταν έχει πλέον τελειώσει η σεζόν.

• Το 2020 η επιχείρηση (που έως τότε λειτουργούσε χωρίς άδεια) υποβάλλει στον δήμο γνωστοποίηση λειτουργίας. Η γνωστοποίηση είναι φυσικά παράνομη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε μισθωτήριο από το Δημόσιο, ενώ διαπιστωμένα έχει παράνομες κατασκευές.

• Το 2021 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου (41/21). Για ακόμη μία φορά η σφράγιση προγραμματίζεται να εκτελεστεί τον… Οκτώβριο. Εκεί εξελίσσεται μια παράξενη υπόθεση: Η επιχείρηση ειδοποιείται στις 14 Οκτωβρίου ότι θα σφραγιστεί στις 22 Οκτωβρίου. Η επιχείρηση υποβάλλει στις 20 Οκτωβρίου αίτημα ανάκλησης της απόφασης σφράγισης, υποστηρίζοντας ότι μετά τη διακοπή λειτουργίας της δεν συντρέχει λόγος. Στις 21 Οκτωβρίου, νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου γνωμοδοτεί ότι επειδή η γνωστοποίηση (άδεια λειτουργίας) έχει ακυρωθεί, πρέπει να ανακληθεί και η απόφαση σφράγισης. Στις 22 Οκτωβρίου, την ημέρα που έπρεπε να εκτελεστεί, η σφράγιση ανακαλείται με απόφαση του Δήμου Ρόδου. Για την υπόθεση αυτή έχει σχηματιστεί δικογραφία: συγκεκριμένα ερευνάται ποινικά γιατί ενώ το κατάστημα είχε σφραγιστεί από το 2016, συνέχισε να λειτουργεί και μάλιστα από το 2021 ανακλήθηκε η σφράγιση. Παράλληλα ερευνώνται και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανάκλησης σφραγίσεων.

• Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει και αυτή «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.