Καλλιάνος – Καύσωνας: «Παρακαλώ θερμά, ψυχραιμία»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στον καύσωνα που είναι εδώ και «σαρώνει» όλη τη χώρα αναφέρεται ο Γιάννης Καλλιάνος στη νέα του ανάρτηση στο Facebook, εκτιμώντας ότι- όπως όλα δείχνουν- οι υψηλές θερμοκρασίες θα «φύγουν» την Πέμπτη.

Επίσης, ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη με έναν ισχυρό καύσωνα. «Έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές. Απλά αυτή τη φορά θα είναι λίγο πιο μεγάλος ως προς τη χρονική του διάρκεια. Πολλοί επομένως ήταν οι καύσωνες που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν» αναφέρει στην ανάρτησή του ενώ παράλληλα, υποστηρίζει πως δεν θα δούμε 48 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρουν προβλέψεις άλλων μετεωρολόγων, στη χώρα αλλά 36 με 37 βαθμούς.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Παρακαλώ θερμά, ψυχραιμία! Δεν θα γίνει κάτι εξωπραγματικό!

Δεν είναι η 1η φορά που βιώνουμε έναν ισχυρό καύσωνα στην Ελλάδα. Έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές. Απλά αυτή τη φορά θα είναι λίγο πιο μεγάλος ως προς τη χρονική του διάρκεια. Πολλοί επομένως ήταν οι καύσωνες που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν.
Ισχυρούς καύσωνες έχουμε βιώσει το 1987 (χωρίς κλιματιστικά), το 2000, το 2007, το 2010, το 2012, το 2017 και το 2021. Και καύσωνες μέτριας έντασης βιώνουμε σχεδόν κάθε χρόνο και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε! Όλες αυτές τις χρονιές που σας προανέφερα, οι θερμές εισβολές διήρκησαν αρκετές ημέρες και οι μέγιστες θερμοκρασίες έφτασαν τους 42-44°C αλλά ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις τους 45-46°C και τοπικά και λίγο παραπάνω (Ελευσίνα 45°C το 2017 και 46,5°C το 2007)

Ακούγεται εδώ και ημέρες ότι η θερμοκρασία την προσεχή Πέμπτη θα φτάσει τους 48°C! Μα για όνομα της Παναγίας! Και μάλιστα ορισμένες σελίδες “μπερδεύτηκαν” από αυτή την εκτίμηση και την αναπαράγουν λες και θα συμβεί! Όχι, δεν θα φτάσουμε σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Η μόνο διαφορά, είναι ότι αυτή τη φορά ο καύσωνας ξεκίνησε την Τετάρτη 12 Ιουλίου και θα τελειώσει πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη 27 Ιουλίου όπου αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα και όχι ασφαλώς 48°C που ακούστηκε. Θα έχει δηλαδή διάρκεια 16 ημέρες και θα είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας, αφού έπεται εκείνος του 1998 που είχε διάρκεια 14 ημέρες.

Οι δυσκολότερες ημέρες που έρχονται θα είναι η αυριανή (Κυριακή 23/7) και η Τετάρτη (26/7) με τις θερμοκρασίες στους 43-45°C σε αρκετές περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας. Όλες οι επόμενες βραδιές όμως θα είναι δύσκολες διότι ειδικά στις μεγαλουπόλεις θα επικρατεί δυσφορία. Υπομονή, 4 μέρες έμειναν!

Και μάλιστα, στην Αττική για παράδειγμα, από τη Δευτέρα, θα έχουμε και θαλάσσια αύρα που δεν θα επιτρέψει στον υδράργυρο να πάει πολύ υψηλά στις παραθαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού.

Άρα, την Πέμπτη δεν θα έχουμε 48°C αλλά… γύρω στους 36-37°C

Το μόνο που με φοβίζει είναι ο λίβας που θα επικρατήσει την προσεχή Κυριακή και το μελτέμι στη συνέχεια που ίσως αποδειχθεί εκρηκτικό μείγμα (μαζί με τη ζέστη και την ξηρασία) για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Ας έχει η πολιτική προστασία ανοιχτές τις κεραίες της!».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.