Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν από τα μέσα Ιουνίου ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε ανταρσία κατά του Πούτιν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις ότι ο επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε εξέγερση κατά της στρατιωτικής ηγεσίας στη Μόσχα, προτού εκδηλωθεί η βραχύβια, όπως αποδείχθηκε τελικά, ανταρσία, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

ΗWashington Post και οι New York Times ανέφεραν το βράδυ του Σαββάτου ότι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, του Υπουργείου Άμυνας και του Κογκρέσου για την πιθανότητα αναταραχής στη Ρωσία την προηγουμένη της έναρξης της ανταρσίας της Wagner.

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν τις πρώτες ενδείξεις για τα σχέδια του Πριγκόζιν και των μισθοφόρων της Wagner κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας από τα μέσα Ιουνίου.

Στα μέσα της εβδομάδας, οι πληροφορίες και οι ενδείξεις πλήθυναν σε τέτοιο βαθμό, ώστε έγιναν στην Ουάσιγκτον μια σειρά από συναντήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Ο Πριγκόζιν συγκέντρωνε εδώ και αρκετό καιρό τους μαχητές της Wagner κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε στο Associated Press πηγή που έχει γνώση του θέματος. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν μια ομάδα οκτώ ατόμων από κορυφαίους πολιτικούς του Κογκρέσου – τη «Συμμορία των Οκτώ» – για τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Wagner αυτή την εβδομάδα. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CNN ανέφερε πρώτος για την ενημέρωση.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εικάζουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ενημερωθεί τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν την έναρξη της ανταρσίας για τα σχέδια της Wagner.

Οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τελικά επιβεβαιώθηκαν με την εκδήλωση της ανταρσίας της Wagner και μολονότι μετά από περίπου 20 ώρες η κρίση εκτονώθηκε, οι εξελίξεις πυροδότησαν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας.

«Δεν έχουμε δει αλλαγές αναφορικά με τη διάταξη των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων», δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία φέρει μια ειδική ευθύνη να διατηρήσει τη διοίκηση, τον έλεγχο και τη φύλαξη των πυρηνικών της δυνάμεων και να διασφαλίζει ότι δεν θα αναληφθούν ενέργειες που θα θέτουν σε κίνδυνο τη στρατηγική σταθερότητα».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.