Δύο νεκροί από επιδημία μηνιγγίτιδας λόγω μύκητα – Τι ψάχνουν σε ΗΠΑ και Μεξικό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συναγερμός λόγω μυκητιασικής μηνιγγίτιδας έχει σημάνει στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ύστερα από 20 και πλέον κρούσματα και δύο θανάτους. Η επιδημία προέκυψε ύστερα από πέντε περιστατικά γυναικών, που λόγω ιατρικού τουρισμού είχαν επισκεφθεί το Μεξικό για τη διενέργεια επεμβάσεων για τις οποίες επιλέχθηκε ραχιαία αναισθησία.

Οι πέντε πρώτες ασθενείς, εμφάνισαν λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία όπως διαπιστώθηκε από τις σχετικές εξετάσεις οφείλονταν σε ένα σπάνιο μύκητα τον Fusarium solani.

Οι ασθενείς εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο, ευαισθησία στο φως και λιποθυμία.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της επιδημίας εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα, συμβουλεύοντας να μην εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για καμία από τις δύο χώρες και επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται ειδικές συστάσεις για τους ταξιδιώτες προς το Μεξικό ή τις ΗΠΑ.

Τόνισε όμως ιδιαίτερα, πως εφόσον ταξιδιώτες από τις δύο χώρες εμφανίσουν συμπτώματα, να προχωρήσουν στην αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης και να αναφέρουν τα δεδομένα του ταξιδιού τους στον γιατρό.

Για τον περιορισμό της επιδημίας, ήδη οι δύο κλινικές στο Μεξικό έχουν κλείσει, ενώ οι ΗΠΑ συνιστούν στους πολίτες τους την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αν έχουν συμπτώματα, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, μαγνητική τομογραφία και οσφυϊκή παρακέντηση.

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαΐου 2023, όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC των ΗΠΑ) ενημέρωσαν τη Γενική Διεύθυνση Επιδημιολογίας του Μεξικού (DGE) για πέντε περιπτώσεις με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος (CNSI) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και οι πέντε περιπτώσεις ήταν γυναίκες με ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων που έγιναν με ραχιαία αναισθησία στο Μεξικό. Οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο ιδιωτικές κλινικές, που βρίσκονται στην πόλη Matamoros, στην πολιτεία Tamaulipas, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από δείγματα που συλλέχθηκαν από ασθενείς στις ΗΠΑ και το Μεξικό ήταν σύμφωνα με μηνιγγίτιδα που προκαλείται από παθογόνους μύκητες.

Η μυκητιασική μηνιγγίτιδα είναι σπάνια αλλά μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Εξάπλωση του μύκητα

Από τις 26 Μαΐου 2023, οι υγειονομικές αρχές από το Μεξικό και τις ΗΠΑ ανέφεραν συνολικά 20 περιστατικά με συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Από τα περιστατικά αυτά, τα δύο έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ. Οι ασθενείς παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο, ευαισθησία στο φως και λιποθυμία μετά από χειρουργικές επεμβάσεις σε δύο ιδιωτικές κλινικές που βρίσκονται στην πόλη Matamoros, στην πολιτεία Tamaulipas στο Μεξικό, στα σύνορα με τις ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου και τον Απρίλιο του 2023.

Η έκταση του προβλήματος

Το Ινστιτούτο Επιδημιολογικής Διάγνωσης και Αναφοράς του Μεξικού (InDRE σύμφωνα με το ακρωνύμιό του στα ισπανικά) έλαβε πέντε δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) που βρέθηκαν θετικά για έναν μύκητα, τον Fusarium solani με μοριακό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο (RT-PCR). Επιπλέον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, τα εργαστηριακά αποτελέσματα από εννέα ύποπτα περιστατικά ήταν συμβατά με μηνιγγίτιδα, εκ των οποίων δύο δείγματα ΕΝΥ και δύο δείγματα αίματος έδειξαν αυξημένα επίπεδα (1,3)-βήτα-D-γλυκάνης, βιοδείκτη για μυκητιασική λοίμωξη. Δύο πανμυκητιακές δοκιμές PCR ήταν αρνητικές.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε, συνολικά 547 άτομα υποβλήθηκαν σε αυτές τις επεμβάσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023 στις ενδιαφερόμενες δύο ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων 304 (56%) διαμένουν στο Μεξικό, 237 (43%) στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Καναδάς.

Επιδημιολογία της νόσου

Αρκετά είδη βακτηρίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, μια φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μυκητιασική μηνιγγίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί μετά την εξάπλωση μιας μυκητιασικής λοίμωξης από κάπου αλλού στο σώμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μπορεί να είναι θανατηφόρο και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Αν και σπάνιες, ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες μπορεί να οδηγήσουν σε μυκητιασική μηνιγγίτιδα εάν οι ιατρικές συσκευές ή τα φάρμακα είναι μολυσμένα με μύκητες ή εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες πρακτικές ελέγχου πρόληψης λοιμώξεων. Αυτός ο τύπος μόλυνσης στις δομές υγείας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Επιδημίες μυκητιασικής μηνιγγίτιδας που σχετίζονται με τις δομές υγείας εμφανίσθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν ραχιαία αναισθησία.

Οι αρχές δημόσιας υγείας

Οι υγειονομικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Μεξικού διερευνούν πρόσθετες περιπτώσεις που μπορεί να σχετίζονται με αυτή την επιδημία και στις δύο χώρες.

in.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.