Ανταρσία Wagner: Τι σημαίνει το deal αποκλιμάκωσης Πριγκόζιν – Πούτιν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όλα δείχνουν ότι έληξε η 24ωρη ανταρσία της ομάδας Wagner, μετά τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύτηκε εκ μέρους του Πούτιν με τον Πριγκόζιν πείθοντάς τον να σταματήσει την προέλαση προς τη Μόσχα.

Σημαντικό πλήγμα στο κύρος του Βλαντιμίρ Πούτιν συνιστά η ανταρσία της Wagner, αποτελώντας μάλιστα ένα ακόμη μάθημα για τον Ρώσο πρόεδρο, την ώρα που η Μόσχα βρέθηκε αντιμέτωπη με απρόβλεπτες διαστάσεις θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη, μετά την απόφαση του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης, Γεγβκένι Πριγκόζιν, να στραφεί ενάντια στη ρωσική ηγεσία όσον αφορά τους χειρισμούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επόμενη ημέρα αναμένεται καθοριστική για το εσωτερικό της Ρωσίας, την ώρα που ρωσικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλείται το BBC, μεταδίδουν ότι ο Γεγβκένι Πριγκόζιν μεταβαίνει στη Λευκορωσία και πως οι κατηγορίες σε βάρος του αποσύρονται.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του και των δυνάμεών της Wagner θα αποσυρθούν από τις ρωσικές Aρχές για να αποφευχθεί η «αιματοχυσία».

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία

Σύμφωνα με τον ειδικό στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, Μάικλ Ο’ Χάνλον, ο οποίος μίλησε στο BBC, αυτή η συμφωνία έχει νόημα επειδή η κατάσταση στη Ρωσία είχε γίνει «εξαιρετικά επικίνδυνη» όσον αφορά τον Γεγβκένι Πριγκόζιν.

«Η ιδέα ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να προκαλέσει μια ευρεία μαζική εξέγερση εναντίον του Πούτιν αποτελεί πραγματικά ένα παραμύθι», σημειώνει ο ειδικός, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «άκρως κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή» στη Ρωσία.

Πώς επωφελείται η Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House, James Nixey, μιλώντας αντίστοιχα στο BBC, υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από την κρίση στη Ρωσία, σημειώνοντας μάλιστα ότι σήμερα ήταν η χειρότερη ημέρα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν συνολικά σε όλα τα χρόνια της προεδρίας του.

«Ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Nixey.

«Μια παύση πριν την σύγκρουση»

Παράλληλα, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζον Χέρμπστ, μιλώντας στο BBC, σημείωσε ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η κρίση στη Ρωσία θα τελειώσει τώρα.

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα εκτυλιχθεί στη συνέχεια, αλλά ο Πριγκόζιν δεν πρόκειται να υπαχθεί στον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας», εκτίμησε.

«Αυτή η στιγμή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια παύση πριν από μια πραγματική σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χέρμπστ, τονίζοντας ότι «η Δύση θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά χωρίς να μιλάει».

Οι συνομιλίες Λουκασένκο – Πριγκόζιν

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λουκασένκο και Πριγκόζιν διήρκεσαν όλη την ημέρα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Sky News, ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης συμφώνησε με όσα του είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

O Γεβγκένι Πριγκόζιν, έβαλε τέλος στις μετακινήσεις των στρατευμάτων του εντός της Ρωσίας, όπως ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Όπως αναφέρθηκε, ο Λουκασένκο «ενεργώντας σε συμφωνία με τον Πούτιν, μίλησε στον επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν».

Παράλληλα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στο τραπέζι έπεσε και μάλιστα επήλθε και συμφωνία που εγγυάται την ασφάλεια των μαχητών της Wagner.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα στρατεύματα της Wagner άρχισαν να εγκαταλείπουν το Ροστόφ-ον-Ντον. Συγκεκριμένα, τέσσερα φορτηγά έχουν αποχωρήσει, ενώ για την ώρα, τανκς και άλλος βαρύς εξοπλισμός παραμένουν στην πόλη.

Πριγκόζιν: «Επιστρέφουμε στα στρατόπεδα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία»

Λίγο αργότερα σε ηχητικό μήνυμα ο Πριγκόζιν ακούγεται να δηλώνει πως για να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» επιστρέφουν στις βάσεις τους οι στρατιώτες τους.

«Ξεκινήσαμε για μία πορεία ειρήνης στις 23 Ιουνίου. Σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε χύσει ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών μας», είπε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν. «Μέσα σε μια μέρα ταξιδέψαμε, φτάνοντας λίγο πριν τα 200 χλμ. από τη Μόσχα».

«Τώρα έφτασε η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα. Επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από την μία από τις δύο πλευρές, γυρίζουμε τις φάλαγγες μας και επιστρέφουμε στην αντίθετη κατεύθυνση στα στρατόπεδα, σύμφωνα με το σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.