Η πιο επικίνδυνη πόλη κυβερνάται από 200 συμμορίες και έναν παρανοϊκό πολέμαρχο που καίει ζωντανούς τους αντιπάλους του

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο Πορτ-ο-Πρενς δεν μπορείς να δεις τα όρια, αλλά πρέπει να τα γνωρίζεις. Η ζωή σου μπορεί να εξαρτάται από αυτά τα όρια. Ανταγωνιζόμενες συμμορίες κατακρεουργούν την πρωτεύουσα της Αϊτής, απαγάγουν, βιάζουν και σκοτώνουν κατά βούληση. Οριοθετούν την περιοχή τους με αίμα. Αν περάσετε από την περιοχή της μιας συμμορίας στην άλλη, μπορεί να μην τα καταφέρετε ποτέ να επιστρέψετε πίσω.

Όσοι ζουν στο Πορτ-ο-Πρενς έχουν δημιουργήσει έναν νοητό χάρτη, που χωρίζει αυτή την πόλη σε πράσινες, κίτρινες και κόκκινες ζώνες. Το πράσινο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συμμορίες, το κίτρινο μπορεί να είναι ασφαλές σημείο σήμερα και επικίνδυνο αύριο και το κόκκινο είναι απαγορευμένη περιοχή. Ωστόσο, η πράσινη ζώνη συρρικνώνεται μέρα με την μέρα καθώς οι βαριά οπλισμένες συμμορίες σφίγγουν τον έλεγχό τους.

Το έθνος της Καραϊβικής «κρέμεται πάνω από μια άβυσσο», σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι συμμορίες σκότωσαν σχεδόν 1.000 ανθρώπους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαϊου του τρέχοντος έτους.

Φρικτές σκηνές τους τελευταίους μήνες αποτυπώνουν τις μάχες στους δρόμους της πόλης, καθώς συμμορίες συγκρούονται με τους εξαγριωμένους πολίτες – με ορισμένους από τους εγκληματίες μάλιστα να σφαγιάζονται, να λιντσάρονται και να καίγονται ζωντανοί…

Οι ένοπλες ομάδες ελέγχουν -και τρομοκρατούν- τουλάχιστον το 60% της πρωτεύουσας και των περιχώρων της, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αϊτής. Περικυκλώνουν την πόλη, ελέγχοντας τους δρόμους προς και από την πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο επικίνδυνη από αυτές τις συμμορίες είναι ο λεγόμενος συνασπισμός G9, είναι η συμμορία που άτυπα διοικεί το Πορτ-ο-Πρενς, με επικεφαλής έναν πολέμαρχο γνωστό ως “Barbecue” – φημολογείται ότι κέρδισε το παρατσούκλι του επειδή έβαζε φωτιά στα θύματά του.

Οι ένοπλες συμμορίες είναι η μεγαλύτερη μάστιγα στο Πορτ-ο-Πρενς

«Δεν υπάρχει αρχηγός κράτους (ο τελευταίος σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας), δεν υπάρχει λειτουργικό κοινοβούλιο (συμμορίες ελέγχουν την περιοχή γύρω από αυτό) και ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ πρωθυπουργός, ο Αριέλ Χένρι, είναι μη εκλεγμένος και βαθιά αντιδημοφιλής» αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός – 4,7 εκατομμύρια Αϊτινοί – αντιμετωπίζει οξεία πείνα. Στην πρωτεύουσα περίπου 20.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνθήκες λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η χολέρα επέστρεψε ξανά, αλλά οι ένοπλες συμμορίες είναι η μεγαλύτερη μάστιγα. Αυτές είναι που ρυθμίζουν το ρολόι εκεί. Η πρωινή ώρα αιχμής – μεταξύ 06:00 και 09:00 – είναι η ώρα αιχμής των απαγωγών. Πολλοί αρπάζονται από τους δρόμους καθώς πηγαίνουν στη δουλειά τους ενώ άλλοι στοχοποιούνται.

Οι απαγωγές είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην Αϊτή. Υπήρξαν 1.107 καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Για ορισμένες συμμορίες είναι μια σημαντική πηγή εσόδων. Τα λύτρα μπορεί να κυμαίνονται από 200 δολάρια έως 1 εκατομμύριο δολάρια. Τα περισσότερα θύματα επιστρέφουν ζωντανά -αν καταβληθούν τα λύτρα- αλλά υποφέρουν τα μέγιστα.

«Οι άνδρες ξυλοκοπούνται και καίγονται με υλικά όπως λιωμένο πλαστικό», λέει ο Gedeon Jean, του Κέντρου Ανάλυσης και Έρευνας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αϊτής. «Οι γυναίκες και τα κορίτσια υπόκεινται σε ομαδικό βιασμό. Αυτή η κατάσταση ωθεί τους συγγενείς να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τα λύτρα. Μερικές φορές οι απαγωγείς τηλεφωνούν στους συγγενείς ώστε να ακούνε από το τηλέφωνο τον βιασμό που γίνεται».

Ολόκληρες κοινότητες ξεσηκώνονται ενάντια στις συμμορίες

Ένας νέος πολιτικός στρατός έχει εισέλθει στον αστικό πόλεμο του Πορτ-ο-Πρενς, γνωστός ως “Bwa Kale” – ένα κίνημα βάσης που γεννήθηκε μέσα από τον αγώνα και τον πόνο και προτίθεται να επιβάλει μια… λαϊκή δικαιοσύνη.

Την περασμένη εβδομάδα στο Latibonit, στα βόρεια της Αϊτής, μεγάλα «ρεύματα» εκατοντάδων ντόπιων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εθεάθησαν να τραγουδούν και να κυνηγούν μέλη συμμοριών εφοδιασμένα μόνο με ξύλα, μαχαίρια και χατζάρες.

Αυτοαποκαλούνται «λαϊκός αγώνας» – διεξάγουν την δικαιοσύνη του όχλου! Μερικές φορές δρουν μαζί με την αστυνομία σε μια επικίνδυνη συμμαχία και ταυτοποιούν τα θύματά τους με ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία…

Η βία συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι συμμορίες έχουν επιδιώξει επιθέσεις εκδίκησης ως απάντηση – καίγοντας και σκοτώνοντας τους αντιπάλους τους.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αϊτής, η Haïti Liberté, χαιρέτισε το Bwa Kale ως ένα μέσο για να μπορέσει η χώρα να λύσει μόνη της τα προβλήματά της χωρίς να χρειαστεί να στείλει ο ΟΗΕ μια διεθνή δύναμη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.