Λιονέλ Μέσι: Δύο χρόνια στο συνονθύλευμα της Παρί γεμάτα χρήματα, ασίστ και γκρίνια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η συνήθης πρακτική στο ποδόσφαιρο είναι μία ομάδα να παρουσιάζει τη νέα εμφάνιση την άνοιξη και να χρησιμοποιεί για την προώθηση τα μεγαλύτερα αστέρια που θα υπάρχουν στο ρόστερ την επόμενη σεζόν. Η Παρί παρουσίασε τις εμφανίσεις για τη σεζόν 2023-2024 με πρωταγωνιστές τους Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, δύο παίκτες που πιθανόν να μην βρίσκονται στο Παρίσι τη νέα χρονιά. Ένα παράδειγμα της μη αθλητικής νοοτροπίας των πρωταθλητών Γαλλίας και του περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν τα μέλη τους.

Για τον Αργεντινό, οι ψίθυροι έγιναν φήμες, οι φήμες δημοσιεύματα και αυτά επιβεβαιώθηκαν με ανακοινώσεις. Για τον Βραζιλιάνο υπάρχει δρόμος ακόμα για το μέλλον του. Το βέβαιο είναι ότι η επιθετική τριπλέτα που θα έφερνε τους Γάλλους στην κορυφή της Ευρώπης είχε την ίδια κατάληξη με την προηγούμενη. Οι Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, Έντινσον Καβάνι και Εσεκιέλ Λαβέτσι δεν πέτυχαν λιγότερα πράγματα από τους Κιλιάν Εμπαπέ, Μέσι και Νεϊμάρ. Και σε αυτήν τη διετία τρέλας στην Παρί, γίνονται ακόμα και τέτοιου είδους συγκρίσεις.

Ο κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ 2022, ο πρωταθλητής κόσμου και ίσως καλύτερος όλων των εποχών, με συμμετοχή σε γκολ σχεδόν ανά παιχνίδι με την Παρί, συγκρίνεται με παίκτες που ούτε οι ίδιοι θα τολμούσαν να βάλουν τα ονόματά τους δίπλα στο δικό του. Ακόμα και ο “πολύς” Ιμπραχίμοβιτς έχει παραδεχθεί εδώ και χρόνια τον Μέσι.

Η διετία στη γαλλική πρωτεύουσα έφερε τα πάνω κάτω και ουχί αδίκως. Οι δύο Ligue 1 και το Trophée des Champions από μόνα τους συνιστούν πενιχρή συγκομιδή για το επίπεδο του Μέσι, ο οποίος κλείνει ένα κεφάλαιο που θα συζητηθεί αρκετά, σχετικά με το αν είναι επιτυχημένο ή αποτυχημένο.

Ήθελε να φύγει από την Μπαρτσελόνα και το κατάφερε
Η μετακίνηση του Μέσι στην Παρί έμοιαζε πιο αδόκητη και από τη μεταγραφή του Νεϊμάρ. Δεν είναι μόνο ότι οι Γάλλοι είχαν εξελιχθεί σε εχθρό των Καταλανών λόγω του Βραζιλιάνου και του τρόπου με τον οποίο έγινε η πιο μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, είναι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε ο Μέσι απ’ την Ισπανία.

Οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στο οικονομικό, στο τέλος μιας εποχής όπου ο Μέσι εισέπραττε ετησίως περίπου 100.000.000 ευρώ μόνο για την αγωνιστική προσφορά του στην Μπαρτσελόνα. Τα άδεια ταμεία των “μπλαουγκράνα” οδήγησαν σε επαναδιαπραγμάτευση σε σχέση με τα προ καιρού συμφωνηθέντα, όμως μέχρι το καλοκαίρι του 2021, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να τα βρουν.

Ο Μέσι δεν έβαλε νερό στο κρασί του παρότι έβλεπε ότι η Μπαρτσελόνα δεν είχε περιθώριο στο μπάτζετ της για να του προσφέρει πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Όταν έκανε τις απαραίτητες εκκαθαρίσεις και προσαρμογές στον προϋπολογισμό των επομένων ετών και άνοιξε χώρος για νέες συμφωνίες, κατάφερε να εγγράψει τους Μέμφις Ντεπάι, Σέρχιο Αγκουέρο, Έρικ Γκαρθία, Λουκ ντε Γιονγκ και άλλους παίκτες που είχαν δώσει τα χέρια, αλλά περίμεναν στωικά τις γραφειοκρατικές εξελίξεις.

Ο Μέσι δεν περίμενε. Δεν είχε ποτέ τη διάθεση να περιμένει. Η Παρί και ο Νεϊμάρ ήταν οι Σειρήνες που τον απομάκρυναν από το “Καμπ Νόου” έπειτα από κάθε άκαρπο τηλεφώνημα του Τζουάν Λαπόρτα με τον πατέρα και ατζέντη του σούπερ σταρ, Χόρχε Μέσι.

Ως ελεύθερος, ο Μέσι θα μπορούσε να περιμένει μέχρι το τέλος Αυγούστου για να κάνει χώρο η Μπαρτσελόνα και να υπογράψει νέο συμβόλαιο, με λιγότερες απολαβές σε σχέση με τα όσα λάμβανε την προηγούμενη εξαετία, όπως συνέβη με τις υπόλοιπες προσθήκες της Μπαρτσελόνα.

Ο αρχηγός των Καταλανών όμως είχε ήδη κλείσει την πόρτα πίσω του. Η Παρί ήταν η διέξοδος που ίσως έψαχνε και τις προηγούμενες σεζόν, αλλά δεσμευόταν με την Μπαρτσελόνα, ήτοι ένα καράβι που βούλιαζε αγωνιστικά και το είχε καταλάβει. Η Παρί του προσέφερε εχέγγυα που η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε. Και μαζί, ένα αδιανόητο συμβόλαιο για έναν 34χρονο.

Ο Μέσι ακολούθησε τα χρήματα μέχρι τη Σαουδική Αραβία
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, ή εν προκειμένω στο “Παρκ ντε Πρενς”, ονομάζεται πακτωλός χρημάτων. Τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχουν συμφωνήσει στο ακριβές ποσό που εισπράττει ο Μέσι από την Παρί, όμως όλα δείχνουν ότι είναι λίγο πάνω από τα 30.000.000 καθαρά για κάθε σεζόν. Σε αυτά θα προστίθεντο τα οποιαδήποτε πριμ στόχων, μπόνους αφοσίωσης για τα 2+1 χρόνια που υπέγραψε, όμως δεν σταματούν εδώ.

Τα βασικά έσοδά του Αργεντινού εδώ και χρόνια δεν προέρχονται από τους συλλόγους που υπηρετεί, αλλά από τις εμπορικές δραστηριότητες που αφορούν το brand του. Και μπορεί η Παρί να μην του δίνει τα 100.000.000 τον χρόνο που έπαιρνε από την Μπαρτσελόνα, όμως το Forbes υπολόγισε ότι στην πρώτη σεζόν του στην Παρί κέρδισε 111.500.000 από αυτήν την πηγή εσόδων.

Τα χρήματα από συμφωνίες με Adidas, Pepsi, Budweiser, Ooredoo, Pro Evolution Soccer, Louis Vuitton, Orcam, Dubai Expo 2020, Mengniu κλπ. μπορούν να υπολογιστούν από τα σχετικά ΜΜΕ. Αυτά που δεν εμφανίζονται δημοσίως είναι εκείνα που του επέτρεψε η Παρί να έχει, ακόμα και εις βάρος του ίδιου της ίδιας της υπόστασής της.

Η ιδιοκτήτρια της Παρί είναι η QSI, επιχειρηματικός βραχίονας του Κατάρ. Οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2022 τελούν σε καθεστώς έντασης με τη Σαουδική Αραβία, την παραδοσιακή γεωστρατηγική αντίπαλο στην αραβική χερσόνησο, όμως στο συμβόλαιο του Μέσι δεν υπήρξε ρήτρα απαγόρευση στον Αργεντινό ως προς το να συνάψει συμφωνίες με τον παραδοσιακό εχθρό.

Ο Μέσι έγινε πρεσβευτής του Saudi Vision 2030, του πρότζεκτ της χώρας που αφορά ένα ολιστικό πλάνο ανάπτυξης, εκπορευόμενο από τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Απώτερος στόχος σε αθλητικό επίπεδο είναι η ανάληψη του Μουντιάλ 2030, έστω κι εν μέσω συνδιοργάνωσης με Αίγυπτο και Ελλάδα. Γι’ αυτό και στο εγχώριο πρωτάθλημα υπάρχουν αστέρια όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Καρίμ Μπενζεμά (ταυτόχρονα είναι πρεσβευτές της συνυποψηφιότητας) και δαπανώνται εκατοντάδες εκατομμύρια για να αποκτηθούν κι άλλοι αστέρες.

Ο Αργεντινός συμφώνησε να κάνει συχνά ταξίδια στην κυρίαρχη χώρα της Μέσης Ανατολής, να συμμετέχει στις marketing καμπάνιες της, να προωθεί τα συμφέροντά της με όποιον τρόπο μπορεί. Το οικονομικό αντάλλαγμα δεν έχει ανακοινωθεί, όμως άπαντες είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι για να δεσμεύει το image του ο απολιτίκ και κοινωνικά αποξενωμένος Μέσι με ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάστηκε να αλλάξουν χέρια δεκάδες εκατομμύρια.

Οι αριθμοί του μαρτυρούν και την αλήθεια του
Τα χρήματα που δαπάνησε η Παρί για να αποσπάσει την υπογραφή του Μέσι (και τα οποία δεν πήρε ποτέ πίσω, αφού δεν είχε εξασφαλίσει δικαιώματα εικόνας κι οι πωλήσεις από φανέλες ποτέ δεν είναι αρκετές) είχαν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο που όλοι προσδοκούσαν σε επίπεδο αριθμών.

Την πρώτη σεζόν του, η οποία άργησε να αρχίσει λόγω καθυστέρησης στην υπογραφή και την έλλειψη προετοιμασίας, ο Μέσι έβγαλε 14 ασίστ σε 24 αγώνες πρωταθλήματος και ήταν δεύτερος στη Ligue 1, πίσω μόνο από τον ασταμάτητο Εμπαπέ με 17 σε 34 αγώνες. Σκόραρε μόλις έξι φορές (πρώτη φορά από το 2005-2006 με μονοψήφιο νούμερο), όμως τα υπόλοιπα πέντε γκολ της σεζόν τα πέτυχε σε επτά αγώνες του Champions League.

Παρότι έπαιξε σε μόλις 24 αγώνες ήταν δεύτερος σε τελικές (3,4) σε όλο το πρωτάθλημα, τέταρτος σε key passes (2,4), έκτος σε ντρίμπλες (2,5), πρώτος σε κάθετες (0,7). Σε αγώνα κόντρα στη Σεντ Ετιέν σημείωσε χατ τρικ από ασίστ, ενδεικτικό του πιο δημιουργικού ρόλου και της ηλικίας του.

Στο Champions League, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Στον ίδιο όμιλο με τη Μάντσεστερ Σίτι στη φάση των ομίλων, ο Μέσι δεν έδειξε να χρειάζεται χρόνο κι έπαιξε σαν έτοιμος από καιρό, σημειώνοντας πέντε γκολ. Οι Γάλλοι τερμάτισαν ένα βαθμό πίσω από τους Άγγλους λόγω της ήττας στο “Ετιχάντ” από ανατροπή και το πλήρωσαν. Έπεσαν απέναντι στη Ρεάλ, με τον Μέσι να γίνεται μοιραίος, εξαιτίας εκτέλεσης πέναλτι στην οποία απέτυχε στο πρώτο παιχνίδι. Η νίκη με 1-0 από γκολ του Εμπαπέ στις καθυστερήσεις δεν ήταν αρκετή, αφού οι “μερένγκες” έκαναν την ανατροπή στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των 16 (ο Εμπαπέ έδωσε προβάδισμα στην Παρί), χάρη στο χατ τρικ του Μπενζεμά.

Το πρωτάθλημα είχε κλειδώσει από νωρίς, το κύπελλο ποτέ δεν είχε τόση σημασία, οπότε το Champions League εν πολλοίς προσδιόρισε τη σεζόν της Παρί και του πλέον προβεβλημένου νεόφερτου αστέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος έπειτα από τον αποκλεισμό, αποδοκιμάστηκε τόσο ο Μέσι όσο και ο Νεϊμάρ από μερίδα φίλων του συλλόγου. Το μάρμαρο αναπόφευκτα πλήρωσε ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, παίκτες που έπρεπε να αδειάσουν χώρο στο μπάτζετ όπως ο Άνχελ ντι Μαρία και ο Μάουρο Ικάρντι, παίκτες που απλά δεν είχαν κάτι να προσφέρουν όπως ο Λεάντρο Παρέδες, ο Άντερ Ερέρα, ο Τίλο Κέρερ, ο Γιούλιαν Ντράξλερ ο Ραφίνια κ.ά.

Κάποιες αποχωρήσεις είχαν διπλό μανδύα, αφού καλύπτονταν κι από το νέο, πανίσχυρο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Εμπαπέ, τον νέο βασιλιά του Παρισιού, ο οποίος βρισκόταν σε κόντρα με την “ισπανόφωνη κλίκα” και πλέον ήλεγχε σχεδόν τα πάντα στον σύλλογο.

Μέσα σε αυτό το περίεργο κλίμα, με προπονητή τον Κριστόφ Γκαλτιέ και μόνο μία μεταγραφή βασικού (Νούνο Μέντες), η δεύτερη σεζόν του Μέσι άρχισε ονειρικά. Στις 15 αγωνιστικές που διεξήχθηκσαν πριν από το Μουντιάλ 2022 έχασε δύο παιχνίδια λόγω τραυματισμού. Στα υπόλοιπα 13 είχε επτά γκολ και δέκα ασίστ, παίρνοντας την Παρί απ’ το χέρι και οδηγώντας την προς την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος ακόμη. Είχε προηγηθεί γκολ στο (νικηφόρο) Trophée des Champions και μία φάση ομίλων με τέσσερα γκολ και άλλες τόσες ασίστ, αλλά την Παρί να χάνει την πρωτιά στην ισοβαθμία από την Μπενφίκα.

Το Μουντιάλ εκτόξευσε τις προσδοκίες
Όλα έμοιαζαν ιδανικά, όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Παριζιάνων επένδυσε στον Μέσι όχι μόνο για την Παρί, αλλά και γι’ αυτό που θα συνέβαινε στο τέλος του 2022. Το πιο σημαντικό ποδοσφαιρικό ραντεβού όλων των εποχών, το Μουντιάλ του Κατάρ που είχε πρωτοσηκώσει κουβέντα πριν από 12 χρόνια, το πρώτο Μουντιάλ που διεξάγεται τέτοια εποχή στο καλεντάρι, το “παρθενικό” αραβικό Μουντιάλ, ήταν έργο του Κατάρ.

Οι ιδιοκτήτες της Παρί θα φιλοξενούσαν, ως παγκόσμιοι οικοδεσπότες, τον Μέσι και την παρέα του, τον Νεϊμάρ και την παρέα του και φυσικά τον Εμπαπέ και την παρέα του στο βασίλειό τους, για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με πολλαπλούς σκοπούς. Το αγωνιστικό έμοιαζε να έρχεται τελευταίο, αφού το sportswashing, η δημοφιλία στην αραβική χερσόνησο έστω και για μερικούς μήνες και οι εξωαθλητικές συμφωνίες με γνώμονα το 2030 (ακόμα και με ευρωπαϊκά κράτη και φορείς) έμοιαζαν απείρως σημαντικότερα.

Τϊποτε από αυτά δεν ενδιάφερε τον Μέσι, ο οποίος έκανε μία εκπληκτική διοργάνωση, συνέχισε με την εθνική Αργεντινής στα επίπεδα απόδοσης που είχε με την Παρί και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο που του έλειπε τόσο. Ο Μέσι έγινε σύμβολο της διοργάνωσης, όπως ίσως ήταν εξ αρχής το πλάνο, οι πανηγυρισμοί του έγιναν πανηγυρισμοί του ίδιου του Κατάρ και εν μέρει και της Παρί, παρά την ήττα της Γαλλίας στον τελικό.

Το μεγάλο πρόβλημα των ημερών ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα τιμούσε ο σύλλογος τον Μέσι, χωρίς να προσβάλλει τους Γάλλους. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πραγματικό πρόβλημα.

Άδειασε το ντεπόζιτο
Ο Αργεντινός δεν κράτησε τον πήχη εξίσου ψηλά. Η κόπωση ήταν εμφανής, παρότι απουσίασε από τους πρώτους δύο αγώνες της επανέναρξης λόγω διακοπών στην πατρίδα του. Αν και η παραγωγή γκολ και ασίστ συνεχίστηκε, δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο μισό της σεζόν. Η χρονιά έκλεισε με ακόμα εννέα γκολ και έξι ασίστ στους 19 αγώνες πρωταθλήματος που έπαιξε μέσα στο 2023, όμως η προσφορά του ήταν μηδενική στις τέσσερις ήττες, που κράτησαν τη Λανς κοντά στη μάχη του τίτλου.

Στο Champions League, τίποτα δεν άλλαξε. Η δεύτερη θέση την έστειλε πάνω σε ένα άλλο μεγαθήριο και ο αποκλεισμός στη φάση των 16 ήταν γεγονός. Θύτης η Μπάγερν, σε δύο ισορροπημένα παιχνίδια, παρά το συνολικό 3-0. Οι επιπτώσεις ήταν εμφανείς άμεσα. Αποδοκιμασίες πριν από κάθε εντός έδρας αγώνα της Παρί στην ανακοίνωση του ονόματός του από τα μεγάφωνα και οι συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του πάγωσαν.

Ο ένατος σκόρερ του πρωταθλήματος με 16 γκολ, ο πρώτος σε ασίστ με 16, ο δεύτερος σε τελικές (4,4), ο δεύτερος σε πάσες κλειδιά (2,9), ο δεύτερος σε ντρίμπλες (3,2), ο πρώτος σε κάθετες (1,2) αποτελούσε πλέον persona non grata στο “Παρκ ντε Πρενς”.

Τα ‘σπασε με το Κατάρ
Ένα μέρος του κόσμου σταμάτησε να στηρίζει τον παίκτη που μέσα στο 2022-2023 ξεπέρασε τα 700 γκολ και τις 300 ασίστ καριέρας, φορώντας τη φανέλα της ομάδας του. Το ακόμα πιο κομβικό στήριγμα ήταν από την ιδιοκτησία του συλλόγου. Σταδιακά, άρχισε να χάνεται κι αυτό, όσο ο Μέσι δεν προχωρούσε τις συζητήσεις για τον εξτρά χρόνο που προβλεπόταν στο συμβόλαιο που υπέγραψε το 2021.

Η αρχική συμφωνία για την οποία έκαναν λόγο αρκετά ΜΜΕ στην αρχή του έτους μετατράπηκε σε επιθυμία του παίκτη να επιλυθεί το ζήτημα στο τέλος της σεζόν και κατόπιν σε ρήξη και μη ενεργοποίηση του όρου για το 2023-2024.

Μάλιστα, όσο κυλούσε ο χρόνος, τα ΜΜΕ ανακάλυπταν συζητήσεις του Μέσι ή του περιβάλλοντός του με την Μπαρτσελόνα, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το προ διετίας οικονομικό χάσμα, ώστε ο παίκτης να επιστρέψει εκεί όπου εξ αρχής υπολόγιζε ότι θα κλείσει την καριέρα του.

Όταν δε υπέπεσε στο ασυγχώρητο ατόπημα να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για εμπορικούς σκοπούς την επομένη μιας αναπάντεχης ήττας, το γυαλί όχι απλά ράγισε, αλλά θρυμματίστηκε.

Ο 36χρονος απουσίασε από την προπόνηση της Παρί τη Δευτέρα χωρίς να έχει άδεια, μία ημέρα που κανονικά οι Γάλλοι είχαν ρεπό (όπως και την Τρίτη), όμως η εντός έδρας ήττα από τη Λοριάν προκάλεσε αλλαγές στο πρόγραμμα. Ο Μέσι δεν μπορούσε ακυρώσει το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία (το είχε κάνει δύο φορές στο παρελθόν) κι έτσι έφυγε δίχως άδεια. Όταν επέστρεψε, βρήκε εαυτόν τιμωρημένο για δύο εβδομάδες, χωρίς δικαίωμα να προπονηθεί με τους συμπαίκτες του ή να εισπράξει χρήματα από τον σύλλογο.

Η άμεση απολογία του οδήγησε στην αναστολή της ποινής έπειτα από μία εβδομάδα, όμως τίποτα δεν ήταν ίδιο. Η Μπαρτσελόνα έμοιαζε να έχει μεγαλύτερο συμφέρον στο οτιδήποτε γινόταν με τον Μέσι, παρά η ίδια η Παρί, έστω κι αν οι Γάλλοι δεν είχαν κατακτήσει μαθηματικά τον τίτλο της Ligue 1. Ο κύβος ερίφθη. Προτεραιότητα ακόμα και δημοσίως ήταν ο Εμπαπέ και όχι ο Μέσι.

Το άδοξο τέλος φέρνει μια νέα αρχή
Το χειρότερα κρατημένο μυστικό ανακοινώθηκε από… λάθος. Ο Γκαλτιέ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν ότι ο Μέσι θα αποχωρήσει και παρότι η Παρί προσπάθησε να τα συμμαζέψει, εν τέλει το επιβεβαίωσε λίγη ώρα πριν από τη σέντρα του αγώνα με την Κλερμόν. Ουδείς συγκινήθηκε. Οι φωνές αποδοκιμασίας πιο μαζικές από ποτέ, παρότι μία αγωνιστική νωρίτερα, χάρη σε γκολ του Μέσι η Παρί εξασφάλισε την ισοπαλία στην έδρα της Στρασμπούρ και με αυτήν κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο.

Ύστερα από 75 αγώνες, 32 γκολ, 35 ασίστ, δύο πρωταθλήματα Γαλλίας κι ένα Trophée des Champions, ο Μέσι θα αποτελέσει παρελθόν για την Παρί. Ο απολογισμός των διακρίσεων είναι φτωχός, η θητεία του σε συλλογικό επίπεδο μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να θεωρηθεί και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην Μπαρτσελόνα, δεν κατάφερε να οδηγήσει μόνος του την ομάδα στις επιθυμητές διακρίσεις.

Διαφορετική εποχή, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές συνθήκες εμπόδισαν το φετινό φαβορί για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας να επαναλάβει όσα έπραττε τα τελευταία χρόνια στο “Καμπ Νόου”, έχοντας μείνει στο ίδιο ρόστερ με ελάχιστους συμπαραστάτες από τις μεγάλες ομάδες των “μπλαουγκράνα” στο παρελθόν.

Απέρριψε δύο κόσμους, επέλεξε τον συνδυασμό τους
Ο Μέσι είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στα γνώριμα και αγαπημένα μέρη του για να ολοκληρώσει την αποστολή, να επαναφέρει την Μπαρτσελόνα στην κορυφή του κόσμου, σε μία τελείως διαφορετική ομάδα σε σχέση με αυτήν που άφησε. Ο Τσάβι δεν είναι συμπαίκτης, είναι προπονητής, οι Πέδρι, Γκάβι και Ρόναλντ Αραούχο δεν είναι ταλέντα, είναι στυλοβάτες, οι Σέρχιο Μπουσκέτς, Τζόρντι Άλμπα και Ζεράρ Πικέ δεν υπάρχουν πλέον και ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι είναι το φορ ολκής με το οποίο μπορεί να συνδυαστεί.

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα προχώρησε σε αλχημείες για να κάνει χώρο στο μπάτζετ της, ώστε να καταφέρει να πάρει πίσω τον Μέσι. Η λίγκα έδωσε το “ΟΚ” βλέποντας έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει και αποχωρήσεις για τη μείωση των δαπανών.

Η πιο απτή πρόταση που είχε στα χέρια του ο παίκτης όμως προέρχεται από την ανατολή. Η Αλ Χιλάλ έχει προσφέρει συμβόλαιο που θα αποφέρει 400.000.000 ετησίως για δύο χρόνια στον Μέσι, ο οποίος θα κρατήσει και τα δικαιώματα της εικόνας του για να τα εκμεταλλευτεί όπως το επιθυμεί. Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και μήνες, όμως δεν αποσύρεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κάνει προτάσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε πολλά αστέρια του ποδοσφαίρου, με στόχο να φτιάξει ένα από τα πιο προβεβλημένα πρωταθλήματα στην υφήλιο.

Ο Αργεντινός προτίμησε κάτι ενδιάμεσο. Μία προσέγγιση που του απέφερε πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που θα έπαιρνε στην Μπαρτσελόνα, με το οικονομικό για ακόμα μία φορά να αποτελεί κομβικό παράγοντα που κρατά τις δύο πλευρές σε απόσταση. Ταυτόχρονα, επέλεξε μία ζωή κι ένα περιβάλλον προτιμότερο από εκείνη που θα είχε αυτός κι η οικογένειά του στα αραβικά εδάφη.

Η Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ τον περιμένει εδώ και χρόνια. Οι Αμερικανοί θέλουν πάση θυσία το πιο λαμπρό πετράδι στο στέμμα του ποδοσφαίρου και γι’ αυτό -με βάση κάποια ρεπορτάζ- ήταν διατεθειμένοι ακόμα και να υπογράψουν τον παίκτη και να τον δανείσουν στην Μπαρτσελόνα, μέχρι να καταφέρουν να απολαύσουν τα ταλέντα του σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δεν θα χρειαστεί. Ο 35χρονος σούπερ σταρ επέλεξε τις ΗΠΑ για το τέλος της καριέρας του, ένα πρωτάθλημα που διψάει για αστέρες και που το τελευταίο διάστημα είχε μείνει πίσω από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Κίνα.

Ως αθλητικό πρότζεκτ παραμένει στα σπάργανα. Εξάλλου, προπονητής μέχρι προ ημερών ήταν ο Φιλ Νέβιλ, τον οποίο έδιωξε ο Μπέκαμ. Το βέβαιο είναι πως ούτε αυτό του εγγυάται αυτό που προσπάθησε η Παρί πριν από δύο χρόνια. Η κορυφή του ποδοσφαιρικού πλανήτη δεν πατήθηκε από τον σύλλογο του Μέσι, πατήθηκε από τον ίδιο τον Αργεντινό και την εθνική ομάδα του. Το μόνο που του χάρισαν οι Γάλλοι ήταν η κορυφή της λίστας με τους παίκτες που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.