Δήμος Πατρέων: Στις θέσεις τους από σήμερα οι ναυαγοσώστες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Δήμος Πατρέων, κάνει γνωστό, ότι από σήμερα 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις θέσεις τους σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Πατρέων -όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή- και θα παραμείνουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του:

Ο Δήμος Πατρέων ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, ώστε να εξασφαλιστεί η ναυαγοσωστική κάλυψη, δαπάνης πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση, δίνει μόνο 102.585 ευρώ, δηλαδή το 1/3 του ποσού. Όμως ακόμα και αυτά τα «ψίχουλα» δίνονται από τους κουτσουρεμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Στην ουσία όλο το ποσόν θα λείψει από έργα που θα μπορούσαν να γίνουν στην πόλη. Δηλαδή ο λαός ξαναπληρώνει για υπηρεσίες που έχει ήδη φορολογηθεί!

Οι ναυαγοσώστες θα βρίσκονται στις εξής παραλίες:

-3 ναυαγοσωστικά βάθρα στην πλαζ της Αγυιάς

-2 ναυαγοσωστικά βάθρα στα Βραχνέικα

-1 ναυαγοσωστικό βάθρο στις Δάφνες

-1 ναυαγοσωστικό βάθρο στον Καστελλόκαμπο

-1 ναυαγοσωστικό βάθρο στο Ακταίο

-1 ναυαγοσωστικό βάθρο στο Ρίο

-1 ναυαγοσωστικό βάθρο στον Άγιο Βασίλειο

-1 ναυαγοσωστικό βάθρο στον Ψαθόπυργο.

Η ναυαγοσωστική κάλυψη, βάσει του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, γίνεται με το εξής ωράριο: Από τις 10:00 το πρωί έως και τις 6:00 το απόγευμα.

Τα Σαββατοκύριακα, ΜΟΝΟ για την ΠΛΑΖ, το ωράριο διευρύνεται από τις 8:00 το πρωί, μέχρι τις 8:00 το βράδυ, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Δήμος έχει κάνει επίσης οριοθέτηση, έχει τοποθετήσει πινακίδες με οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης για τους λουόμενους και τους παρακαλεί, αφενός να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας και τις οδηγίες των ναυαγοσωστών ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και αφετέρου να προτιμούν να κολυμπούν, τις ώρες κατά τις οποίες οι ναυαγοσώστες, βρίσκονται στην θέση τους.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ, ότι για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, παρακαλούμε οι λουόμενοι να ακολουθούν τις εξής συστάσεις:

* Οι λουόμενοι και ιδίως τα μικρά παιδιά, αλλά και οι ηλικίες υψηλού κινδύνου πάνω από 65 χρονών να μην κολυμπούν ποτέ χωρίς εποπτεία ή συνοδεία και άλλου ενήλικα, ακόμα και αν υπάρχει Ναυαγοσώστης.

* Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα μετά από φαγητό τουλάχιστον για τρεις ώρες, δεν ταΐζουμε μικρά παιδιά στη θάλασσα.

* Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας, γιατί μπορεί να μπουν στο νερό, έστω και χωρίς να το αντιληφθούμε.

* Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κρύα νερά που ακόμα επικρατούν στην περιοχή μας και έχουν προβλήματα με την καρδιά, καλό είναι να αποφεύγουν την κολύμβηση εκτός αν έχουν πρόσφατα επισκεφτεί τον γιατρό τους και έχει γνωμοδοτήσει διαφορετικά.

* Δεν κολυμπάμε στα ανοιχτά όσο καλή γνώση και αν έχουμε. Μπορούμε να κολυμπάμε κατά μήκος της ακτογραμμής.

* Σε περίπτωση που ενώ κολυμπούμε αισθανθούμε κράμπα, κούραση ή αδιαθεσία, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, καλούμε σε βοήθεια και δεν σπαταλούμε άσκοπα τις δυνάμεις μας.

* Όπου υπάρχει βάθρο ναυαγοσώστη προτιμούμε να κολυμπάμε εντός εμβέλειας 200 μέτρα εκατέρωθεν του πύργου.

* Για οποιαδήποτε απορία δε διστάζουμε να μιλάμε με τον ναυαγοσώστη σχετικά με την σήμανση, σημαίες καιρού κλπ και γενικά ότι άλλο χρειαζόμαστε.

* Ακούμε τις συμβουλές και τις συστάσεις του ναυαγοσώστη, που σκοπό έχουν να μας προστατεύσουν.

* Δεν προσεγγίζουμε θύμα που κινδυνεύει αν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις, εκτός αν υπάρχει κοντά σωσίβιο ή κάτι το οποίο μπορούμε να δώσουμε για να πιαστεί.

* Σε οποιαδήποτε περίπτωση δούμε κάποιον που φαίνεται να κινδυνεύει, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι, καθώς ο πνιγμένος δεν φωνάζει (σιωπηλός πνιγμός), ενημερώνουμε τον ναυαγοσώστη ή τους γύρω μας.

* Σε περίπτωση που ανασύρουμε άνθρωπο από τη θάλασσα χωρίς αισθήσεις, καλούμε με ψυχραιμία το 166 και ενημερώνουμε ακριβώς για ό,τι βλέπουμε αλλά και το ακριβές σημείο.

Ο Δήμος Πατρέων, εύχεται σε όλους: Καλό και Ασφαλές Καλοκαίρι!!!

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.