Τσίπρας στη Νίκαια: «Πιστέψατε ποτέ στα αλήθεια ότι θα εγκαταλείψω τη μάχη;»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προσκλητήριο σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι «δεν επέλεξαν και δεν επιλέγουν τη ΝΔ» απηύθυνε από την Νίκαια, στην πρώτη του ομιλία μετά την συντριπτική ήττα στον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Ξορκίζοντας τη «χαμένη ψήφο, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την ψήφο στα μικρά κόμματα ως ενισχυτική της «παντοδυναμίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκτίμησε ότι είναι εφικτή η ανατροπή των συσχετισμών.

«Λένε όμως κάποιοι, μα καλά αφού είναι δύσκολη υπόθεση η ανατροπή του αποτελέσματος, γιατί να ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ψηφίσουμε μικρότερα κόμματα. Μα γιατί αυτό ακριβώς είναι που επιθυμεί η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης για να είναι παντοδύναμοι. Για να κάνουνε ότι τους καπνίσει. Ανενόχλητοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «θέλουν να στρέψουν την αντίθεση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν. Και σε κάθε περίπτωση, γιατί αυτό που επιθυμούν είναι να μην έχουν ισχυρό αντίπαλο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «η ΝΔ και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός θέλει πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα απέναντί της. Και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα τη κοιτάει στα μάτια», όπως είπε, αντίπαλο που θα μπορεί «είτε να ανατρέψει τους συσχετισμούς είτε να την αποτρέψει από το σχέδιο της κοινωνικής λεηλασίας».

«Καλούμε λοιπόν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που δεν επέλεξαν και δεν επιλέγουν τη ΝΔ. Όλους όσους καταλαβαίνουν πόσο δυσμενές θα είναι για τη χώρα, για τη κοινωνία, για τη δημοκρατία, στη τελική και κρίσιμη κάλπη που θα κρίνει τη ζωή μας για τα επόμενα 4 χρόνια, να καταγραφεί παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό της 21ης Μαΐου» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και «τους καλούμε, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τους μαζί μας. Να ενώσουνε τις φωνές και τις δυνάμεις τους. Γιατί όλοι μαζί, πιο δυνατοί, μπορούμε να φέρουμε την ανατροπή. Όλοι μαζί, πιο δυνατοί μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην αλαζονεία και το φόβο», σημείωσε.

«Πιστέψατε ποτέ ότι θα εγκαταλείψω τη μάχη;»

Σε πιο προσωπικό τόνο, «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα». «Είμαστε όλοι και όλες εδώ όρθιοι και όρθιες» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε «πιστέψατε ποτέ στα αλήθεια ότι υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να εγκαταλείψω τη μάχη;» «Δεν εγκαταλείψαμε σε πιο δύσκολες στιγμές, σταθήκαμε όρθιοι, έτσι και τώρα σταθήκαμε όρθιοι. Πίστευαν ότι θα εγκαταλείψουμε τη μάχη. Πέσαμε πολλές φορές στη διαδρομή μας. Σηκωθήκαμε όμως και παλέψαμε» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε πως από την Κοκκινιά στέλνεται το μήνυμα. «Σε όλους εσάς που ξενυχτάτε με τον πόθο να γυρίσει ένας βολικός ελεγχόμενος, συστημικός δικομματισμός. Σας απαντάμε από εδώ από τη Κοκκινιά: Δε πρόκειται να σας κάνουμε το χατίρι» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «οι λαϊκές γειτονιές, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα μείνουν χωρίς στήριγμα, χωρίς αποκούμπι, χωρίς κάποιον να εκπροσωπεί γνήσια τα ταξικά τους συμφέροντα».

Παράλληλα, «δεν φταίει ο λαός, εμείς φταίμε» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός μας είπε ότι έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από εμάς. Ότι περιμένει περισσότερα. Και είμαι ο πρώτος που θα πω ότι έχει δίκιο». Στην ίδια κατεύθυνση, εξήγησε πως «λάβαμε το μήνυμα και βάζουμε το πήχη ψηλά για να διορθωθούμε. Αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε».

«Όχι για να κρατήσουμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας αλλά για κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης. Για να κρατήσουμε ζωντανή τη συνοχή της κοινωνίας απέναντι σε πολιτικές που θέλουν να τη συνθλίψουν, να την αποδυναμώσουν», όπως ισχυρίστηκε. Ταυτόχρονα, εκτίμησε πως «το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη δεν ήταν αρνητικό μόνο για μας. Ήταν αρνητικό για την κοινωνία και τη χώρα» και παρατήρησε ότι «για αυτό δίνουμε από τις πρώτες μέρες συντεταγμένα την απάντηση: Θα είμαστε όλοι εδώ σε αυτή τη νέα μάχη. Παρόντες και παρούσες».

Ως προς την νέα προεκλογική περίοδο, «θα παλέψουμε με καρδιά, με ψυχή, αλλά και με μυαλό. Βάζοντας στο επίκεντρο το πρόγραμμά μας. Μιλώντας στον κόσμο για τα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «στις 25 Ιουνίου δεν έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Έχουμε μία νέα εκλογική μάχη. Την κρίσιμη. Την τελική εκλογική μάχη» με διακύβευμα το «ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

«Θα ματώσουμε αν χρειαστεί»

Ωστόσο, «δεν πετάμε στα σύννεφα. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε όμως κι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή: Βγαλμένη από τα πιο δύσκολα χρόνια από όπου κρατούν οι ρίζες μας. Η ιστορία μας, η ιστορία των αγώνων του λαού μας, μας έχει μάθει ένα πράγμα: Χαμένες μάχες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δίνονται» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε ότι «εμείς όχι μόνο θα τη δώσουμε αλλά θα ματώσουμε αν χρειαστεί, για να τη κερδίσουμε».

Ταξικό πρόσημο

«Γιατί η επιτυχία μας στην εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας, επαναλαμβάνω, δεν αφορά εμάς. Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, εντάσσοντας σε αυτήν την «μεγάλη πλειοψηφία» τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους , τους άνεργους, τους νέους και τις νέες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τον αγροτικό κόσμο, αλλά και τους «υγιείς επιχειρηματίες», δίνοντας ένα έντονο ταξικό στίγμα. «Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία, δεν έχει τίποτα να κερδίσει με τη ΝΔ στη κυβέρνηση. Αντιθέτως έχει πολλά να χάσει» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξηγώντας πως «αυτή η πλειοψηφία έχει πολλά να ωφεληθεί από την εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από την εφαρμογή του προγράμματός μας».

Αναφερόμενος στο εργατικό ατύχημα στο Πέραμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχουν καταγραφεί «57 νεκροί εργαζόμενοι νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα το πρώτο τετράμηνο του 2023». «Δεκάδες άνθρωποι του μόχθου φεύγουν για τη δουλειά τους και δεν γυρίζουν ποτέ σπίτι τους. Δεν έχουμε όμως πόλεμο που να δικαιολογεί τέτοιες απώλειες. Έχουμε κάτι άλλο. Έχουμε πόλεμο κατά της εργασίας» περιέγραψε και πρόσθεσε ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι από τα σπάργανά του με τον κόσμο της εργασίας. Υπάρχει πρωτίστως για τον κόσμο της εργασίας».

Επιχειρώντας μια σύγκριση με το πρόγραμμα της ΝΔ, «το δικό μας πρόγραμμα και οι δικές μας πράξεις είναι διαμετρικά αντίθετες από της ΝΔ. Το αποδείξαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «η δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη δεν προϋποθέτει ανθρωποθυσίες. Στο δικό μας λεξιλόγιο η λέξη ανάπτυξη είναι συνώνυμη με τους κανόνες, με τα δικαιώματα, με τη δικαιοσύνη, με τη βασική αρχή ότι ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται και να τον απολαμβάνουν όλοι οι παραγωγοί του». «Στις εκλογές που έρχονται, λοιπόν, δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και διασαφηνίζοντας πως «ένας είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος, η ΝΔ», επισήμανε πως «δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη αστάθεια από τη σταθερότητα της εργασιακής ανασφάλειας».

Ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης, «επενδύουμε στο πρόγραμμά μας και σε κάτι που δεν είναι στις σημερινές συνθήκες καθόλου αυτονόητο. Στην εντιμότητα. Τα καθαρά χέρια», όπως είπε, ενώ εγκάλεσε τον Πρόεδρο της ΝΔ για «έπαρση της εξουσίας», σχολιάζοντας πως «ο κύριος Μητσοτάκης παρουσιάζει από πλατεία σε πλατεία τον εαυτό του ως το μόνο υποψήφιο πρωθυπουργό. Και το κόμμα του ως τη μόνη υποψήφια κυβέρνηση». «Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει υπερφίαλα ότι η ΝΔ επιδιώκει όχι να νικήσει, όχι την αυτοδυναμία, αλλά παντοδυναμία 180 εδρών, για να αλλάξει μόνη της το Σύνταγμα. Συνταγματική αναθεώρηση από ένα μόνο κόμμα. Μια εκτροπή που ποτέ στη μεταπολίτευση δεν συνέβη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας πως «θέλουν να κατοχυρώσουν Συνταγματικά τη κερδοσκοπία παντού», δηλαδή «στην ανώτατη εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υποδομές, στο νερό, στην ενέργεια». «Το δέλτα, το δημόσιο αγαθό, όπως έδειξαν με τη ΔΕΗ, είναι ο μεγάλος τους εχθρός» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «τίποτε δεν έχει κριθεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Η δημοκρατία δεν αναπνέει με φόβο και απειλές».

Να μιλήσουμε για το σούπερ μάρκετ

Επιπλέον, κάλεσε τους πολίτες να «μιλήσουμε στον κόσμο με θάρρος» για το σούπερ μάρκετ, το βενζινάδικο, το λογαριασμό του ρεύματος, όπως είπε, «για την καθημερινή περιπέτεια της ακρίβειας, μιας και στη ΝΔ αρέσει να μιλάει για περιπέτειες», πρόσθεσε και χαρακτήρισε ως «πρόταση της ΝΔ» τα «ουρανοκατέβατα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους».

Φόροι στα υπερκέρδη

Απαντώντας στις αιτιάσεις για το φορολογικό του πρόγραμμα, «το ανακαλύψαν σήμερα δύο χρόνια το λέμε» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα φορολογήσει τα υπερκέρδη 7-8 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. «Και να αποδοθούν στον ελληνικό λαό» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών πως ο κ. Μητσοτάκης θα το φορολογούσε κατά 90% κατά τον κ. Τσίπρα, που τόνισε ότι «κανείς δεν την είδε» την φορολόγηση. Εμείς μιλάμε για μείωση φόρων στην μεγάλη πλειοψηφία. Δεν μιλάμε για φόρους εμείς, μιλάμε για να βάλουμε ένα κέρδος στην αισχροκέρδεια» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και «πιστεύει κανείς ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές;» διερωτήθηκε.

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, «διέδιδαν με το προπαγανδιστικό τους μηχανισμό, το άθλιο ψέμα ότι έχουμε σχέδιο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, δέκα μέρες μετά αφήνουν χωρίς περίθαλψη δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «εμείς με μνημόνια καλύψαμε 2,5 εκ ανασφάλιστους».

«Δεν θα πάμε στο ΓΛΚ»

«Θα πάμε λοιπόν στο γενικό λογιστήριο του κράτους να αποφανθεί για το πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «δεν θα πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αποφανθεί πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, θα πάμε στην κάλπη».

Την ίδια ώρα, εγκάλεσε τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσο, λέγοντας πως «τον κάλυψε απολύτως» τον κ. Ψαριανό, για τις δηλώσεις του για τους καθηγητές, λέγοντας πως «χτίζουνε γκέτο στη μόρφωση για όσους δεν έχουν οικονομική δυνατότητα». Ακόμη, προέβλεψε ότι «έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών μετά τις εκλογές» και για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ σπαταλά αυτήν την ευκαιρία για τη χώρα με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα από τον καθένα».

Τέλος, «δύο είναι τα ψηφοδέλτια που αντιπαρατίθενται» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε για τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις πως χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία που όταν ο ίδιος τους έτεινε χείρα φιλίας, αυτές κοιτούσαν να το κόψουν, όπως είπε. «Καλώ κάθε δημοκρατικό πολίτη, να παραμερίσουμε τις διαφορές μας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς. Απευθύνομαι και στους πολίτες που απογοητεύτηκαν από λάθη και τις παραλείψεις μας. Απευθύνομαι στους νέους που επέλεξαν την αποχή θεωρώντας ότι όλοι ίδιοι είναι. Απευθύνομαι στους προοδευτικούς πολίτες που επέλεξαν μικρότερα κόμματα. Και έχω ένα και μόνο πράγμα να τους πω: Αξίζει να ενώσουμε δυνάμεις και να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, αξίζει, γιατί τώρα ψηφίζουμε για τη ζωή μας, όχι για το κόμμα μας και μαζί μπορούμε να το γυρίσουμε». «Καμιά ψήφος χαμένη έως τις 25 Ιούνη, καμιά ψήφος χωρίς στόχο, καμιά ψήφος που να μην υπολογίζει αυτό που έρχεται. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν», κατέληξε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.