Πυρκαγιές: Διπλασιάζονται λόγω κλιματικής αλλαγής τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της ΕΕ – Τι παίρνει η Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από χώρες-μέλη της ΕΕ και τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη θα επιχειρούν στην Ελλάδα στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς η κλιματική αλλαγή αναγκάζει την Ένωση να ενισχύει τα πυροσβεστικά της μέσα.

Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας RescEU διπλασιάζεται το 2023, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα επιχειρούν 24 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα από 10 χώρες-μέλη, ανέφερε.

Για την Ελλάδα η ΕΕ θα καλύψει το κόστος για δύο επιπλέον Canadair, δύο ελαφρύτερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, δήλωσε από την Αθήνα προϊστάμενος επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΕCHO), Ζαχαρίας Γιακουμής.

Επιπλέον, σχεδόν 450 πυροσβέστες από 11 χώρες θα έχουν βάση στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, ανέφερε η Κομισιόν. Από αυτούς, οι 205 θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέχρι σήμερα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Την τελευταία δεκαετία τα αιτήματα χωρών-μελών για συνδρομή από το RescEU αυξήθηκαν κατά 350%, επισήμανε.

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, «οι καταστροφές συμβαίνουν με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση» δήλωσε ο Λέναρτσιτς, αναφερόμενος όχι μόνο στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε περιοχές που δεν θεωρούνταν ευάλωτες, αλλά και στις σαρωτικές πλημμύρες στο Βέλγιο, τη Γερμανία και πιο πρόσφατα στην Ιταλία.

Το 2022, περίπου το ένα τρίτο της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών, δημιουργώντας συνθήκες που ευνόησαν τις δασικές πυρκαγιές.

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως θα είναι καυτό και φέτος στη νότια Ευρώπη, με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να αντιμετωπίζουν λειψυδρία και δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.