Μαίνεται η κόντρα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τους φόρους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σφοδρή προεκλογική αντιπαράθεση μαίνεται με φόντο τις κάλπες τις 25ης Ιουνίου με τους πολιτικούς αρχηγούς παρουσιάζοντας τα οικονομικά προγράμματά τους, να ανταλλάσουν πυρά κατηγορώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για κρυφή ατζέντα στη φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα των κομμάτων τους κάνοντας λόγο για έκτακτους φόρους σε επιχειρήσεις και μερίσματα, αλλά και της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξε μια αναφορά της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου η οποία τόνισε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για τις κοινωνικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου θα προέλθουν από την έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα επιχειρήσεων.

Αυτές οι τοποθετήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ που έκανε λόγο για διαγωνισμό fake news από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σκέρτσος, κατηγόρησε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υπόσχονται φοροεπιδρομή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του έσπευσε να διευκρινήσει ότι θέση του «είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ευάλωτους Έλληνες και τη μεσαία τάξη» ενώ δήλωσε κατηγορηματικά κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Άγρια κόντρα Τσαπανίδου – Σκέρτσου

Έντονη ήταν και η κόντρα Πόπης Τσαπανίδου και Άκη Σκέρτσου στον ΣΚΑΪ όταν η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει έκτακτη φορολόγηση στις επιχειρήσεις, από την οποίαν προσδοκά έσοδα 3,5 δισ.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με τη φορολόγηση των μερισμάτων που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του, η κυρία Τσαπανίδου είπε «χθες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε για πολύ μικρή απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αξίζει να δοθεί συνέχεια στο θέμα των μερισμάτων»

Στη συζήτηση παρενέβη και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, λέγοντας «δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ έκτακτη φορολόγηση, χαράτσι στις επιχειρήσεις», με την κυρία Τσαπανίδου να απαντά «θα φορολογήσουμε τα υπερέσοδα».

Ο Άκης Σκέρτσος επέμεινε υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κρυφή ατζέντα» την οποία «αποκάλυψαν ο κύριος Κατρουγκαλος και η κυρία Φωτίου. Αλλά έχει και το ΠΑΣΟΚ, την αποκάλυψαν οι «Μαρτυριάρηδες» Νο2 που είναι ο κ. Δουδωνής και η κα Χρονοπούλου -στελέχη του ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη, υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι στο δημοσιευμένο πρόγραμμά του «μιλάει αδιακρίτως για τριπλασιασμό του φόρου μερισμάτων» κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί περίπου 110.000 κατ’ εξοχήν μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη.

Νωρίτερα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Δουδώνης αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση των μερισμάτων, τα οποία σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να αυξηθούν κλιμακωτά, ανάλογα με την απόδοση.

Αυτή η θέση προκάλεσε την αντίδραση πολλών πρώην υπουργών της ΝΔ και μια έντονη κόντρα μεταξύ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Άδωνι Γεωργιάδη στο twitter, όπου ο μεν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε στοιχεία για τη φορολόγηση σε χώρες της ΕΕ μεγαλύτερη της Ελλάδα, ενώ ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε ότι οι γειτονικές χώρες έχουν χαμηλή φορολόγηση, άρα μία αύξηση θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Αντιδράσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις στο Open του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Παραστατίδη που ανέφερε ότι «εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων κι έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.