Το ΕΑΠ για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ΕΛΠ & ΕΠΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) έχει προσπαθήσει με συνέπεια να εξασφαλίσει και να διευρύνει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του. Η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων του Προγράμματος Σπουδών (Π.Σ.) «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» (ΕΠΟ) και «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠ) καθορίζεται με το άρθρο 2και 3αντίστοιχα του Π.Δ. 66/2009 (Α’ 89).

Το Ε.Α.Π., διαχρονικά, με διαδοχικές ενέργειές του επιδιώκει την εξασφάλιση των ανωτέρω, ενώ με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΤΕΚ1707/29.05.2017 αναθεωρημένη εισήγηση/πρότασή του προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, επανέρχεται και πάλι ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις επαγγελματικές προοπτικές των Προγραμμάτων Σπουδών του.

Στη συνέχεια, με την αρ. πρωτ. ΤΕΚ-1469/09.07.2019 επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εισηγήθηκε εκ νέου, εκτός των άλλων,την ένταξη των αποφοίτων των εν λόγω Π.Σ. στον ενοποιημένο κλάδο εκπαιδευτικών «ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών».

Η Διοίκηση του Ιδρύματος, κατανοώντας την αγωνία των αποφοίτων του Πανεπιστημίου σχετικά με την δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας και προσπαθώντας με κάθε πρόσφορο μέσο να προωθήσει τα αιτήματά τους, για την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους υπόλοιπους αποφοίτους των Α.Ε.Ι. της χώρας, έχει συνεργαστεί με τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., προσκομίζοντας τ’ αντίστοιχα αναγκαία ακαδημαϊκά στοιχεία, με απώτερο στόχο το σύνολο των απονεμόμενων τίτλων (πτυχίων) από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο να συμπεριληφθεί στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π..

Μετά τη δημοσίευση του Π.Δ. 85/2022 (Α’ 232) «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)», η Διοίκηση του Ε.Α.Π. με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1925/23.012023 έγγραφό της αιτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών την ένταξη του τίτλου σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» ως προσόν διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού (7), στην περίπτωση (2) (δηλ. όταν ο φορέας ζητεί, με την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων, τον περιορισμό των αποδεκτών τίτλων, σε πτυχία ή διπλώματα ιδίως διοικητικής και οικονομικής κατεύθυνσης)του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας ως προσόν διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις της εν λόγω ειδικότητας, αίτημα το οποίο τελεί υπό εξέταση.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η συνεχής αγωνία και φροντίδα του Ε.Α.Π. να επικαιροποιεί διαρκώς το περιεχόμενο των Π.Σ. και του εκπαιδευτικού υλικού τους, προκειμένου τα Π.Σ. να είναι σύγχρονα, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, πρωτίστως όμως, να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητά τους. Αυτό ισχύει ασφαλώς και στην περίπτωση των εμβληματικών Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», τα οποία παρέχουν ακαδημαϊκό τίτλο, ισότιμο με όλους τους (προπτυχιακούς) ακαδημαϊκούς τίτλους των υπολοίπων Α.Ε.Ι. της χώρας.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.