ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% σε ετήσια βάση της ελληνικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο του 2023

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με ρυθμό 2,1% έτρεξε η ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2023 εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, (ΕΛΣΤΑΤ).

Παράλληλα, συγκρινόμενο το ελληνικό ΑΕΠ με το δ΄ τρίμηνο του 2022, παρουσίασε οριακή συρρίκνωση 0,1%. Να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς αναθεωρήθηκε πτωτικά, από το 5,2% στο 4,8%.

 

Η ελληνική οικονομία ναι μεν κατέβασε ταχύτητα στην έναρξη του 2023, κάτι όμως που ήταν αναμενόμενο καθώς το α΄ τρίμηνο κάθε έτους συνηθίζεται να καταγράφει χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα τρίμηνα. Πάντως, το 2,1% ετήσιας ανάπτυξης ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών και των διεθνών οίκων, οι οποίες κινούνταν μεταξύ 2% και 3%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

 

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2022.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2022.
Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.

Ένας σημαντικός παράγοντας που επέδρασε θετικά για φέτος είναι η πορεία μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία συνεχίζεται, κάτι που «αφήνει» περισσότερους πόρους στον προϋπολογισμό και δίνει περισσότερους πόντους στην άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ.

Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση των εξαγωγών, ενώ και ο τουρισμός εμφανίζει μεγάλη άνοδο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι που επηρεάζει την ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου διαμορφώθηκε φέτος στα 6,36 δισ. ευρώ από 8,12 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διαφορά του 1,8 δισ. ευρώ είναι σημαντική για την ενίσχυση του ΑΕΠ, αν και το μέγεθος του ελλείμματος παραμένει υψηλό και επικίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη τα στοιχεία του τζίρου των επιχειρήσεων δείχνουν σημαντική άνοδο, της τάξεως του 8,3% σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τον πληθωρισμό της συγκεκριμένης περιόδου, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.