Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν στα ύψη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές των τροφίμων, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός αλλά και οι τιμές ενέργειας υποχωρούν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάιο.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» εμφανίζει σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των κατηγοριών- συνεχίζοντας σε διψήφιο ποσοστό- στο 12,5% (συσκευασμένα τρόφιμα 13,4% και μη συσκευασμένα τρόφιμα 9,6%) τον Μάιο. Ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023, βρισκόταν στο 13,5%, ωστόσο έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2022 είχε διαμορφωθεί στο 7,5%.

Αντίθετα η τιμή της ενέργειας συνέχισε την πτωτική πορεία και διαμορφώθηκε στο -1,7% έναντι αύξησης 2,4% τον Απρίλιο και ανόδου 39,1% τον Μάιο του 2022.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, sτην Ελλάδα, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών κατέγραψε νέα πτώση τον Μάιο στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο με τη χώρα μας να εξακολουθεί να έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Eυρωζώνη, στην οποία συνολικά διαμορφώθηκε στο 6,1%.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η αργή αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αποτελεί ένα γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως έχει αναφέρει το CNN Greece, αποδίδεται μεταξύ άλλων, στο ότι σε πολλά προϊόντα το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είτε η αγορά δεν έχει ομαλοποιηθεί, είτε οι τιμές των πρώτων υλών ή των υλικών συσκευασίας συνεχίζουν να είναι υψηλές. Παράλληλα και το κόστος ενέργειας παρότι μειώθηκε, εξακολουθεί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις παραπάνω σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης. Τέλος η βιομηχανία αλλά και το οργανωμένο λιανεμπόριο διαθέτουν ακόμα αποθέματα προϊόντων αγορασμένα στις υψηλότερες τιμές του προηγούμενου έτους και μέχρι αυτά να εξαντληθούν δεν αναμένεται μείωση τιμών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.