Τουρκία: Τους νέους προσπαθεί να κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές προσπάθησε χθες να προσελκύσει τους νεαρούς Τούρκους ψηφοφόρους, για να τον υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια τρίτη δεκαετία υπό τη διακυβέρνησή του στην Τουρκία.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κέρδισε το 45% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Κυριακή, ενώ ο Ερντογάν εξασφάλισε το 49,5%, υπολειπόμενος της πλειοψηφίας που απαιτείτο προκειμένου να αποφύγει έναν δεύτερο γύρο, που θεωρείται δημοψήφισμα για την αυταρχική διακυβέρνησή του.

Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να εμψυχώσει τους υποστηρικτές του, δίνοντας μια θετική ερμηνεία στο αποτέλεσμα.

«Ένα μήνυμα αλλαγής βγήκε από την κάλπη. Εκείνοι που θέλουν την αλλαγή σε αυτή τη χώρα είναι τώρα περισσότεροι από εκείνους που δεν τη θέλουν», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στο ότι ο Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50%, σε μια σειρά tweets προς «στους αγαπητούς νέους».

Άλλοι 50.000 νέοι ψηφοφόροι στο β’ γύρο

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, το κόμμα AKP του Ερντογάν και οι εθνικιστές και ισλαμιστές εταίροι του, εξασφάλισαν 322 από τις 600 έδρες του νέου κοινοβουλίου, επιτυγχάνοντας μια πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να επιχειρηματολογήσει πως η ψήφος υπέρ του θα διασφαλίσει τη σταθερότητα.

Ο Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να προσελκύσει τους νεαρούς ψηφοφόρους με αναφορές στην κρίση του κόστους διαβίωσης, η οποία στην Τουρκία επιτάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιμονή του Ερντογάν στη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της λίρας και την εκτόξευση του πληθωρισμού.

«Δεν έχετε αρκετά λεφτά για τίποτα», είπε. «Σας πήραν τη χαρά της ζωής. Ενώ η νεότητα  πρέπει να είναι ελεύθερη από έγνοιες».

«Δεν θα πάρετε πίσω ξανά τα νιάτα σας. Έχουμε 12 ημέρες για να βγούμε από αυτή τη σκοτεινή σήραγγα», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών, στις 28 Μαΐου, 50.000 νέοι θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και θα είναι σε θέση να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να αναζωογονήσει τη δημοκρατία έπειτα από χρόνια κρατικής καταστολής, να επιστρέψει στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική, να ενισχύσει τους θεσμούς που έχασαν την αυτονομία τους υπό τον Ερντογάν και να αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις με τη Δύση.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.