Συμμετοχή ρεκόρ 93,7% στις εκλογές στην Τουρκία – Τα πρώτα αποτελέσματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στα πάνω από 50.000 εκλογικά κέντρα που στήθηκαν σε 81 επαρχίες σε όλη την Τουρκία για τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Με την καταμέτρηση στο 4,33% δίνεται προβάδισμα του Ερντογάν με 64,39% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης. Στο πρώτο μήνυμά του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται να φοβάται νοθεία.

“Θέλω να απευθύνω έκκληση στους ήρωές μας της δημοκρατίας. Μην αφήνετε ποτέ τις κάλπες, ό,τι κι αν γίνει, μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης. Η πλήρης και σωστή εκδήλωση της βούλησης του λαού εξαρτάται από την αποφασιστικότητά σας. Θα δεις, θα αξίζει την κούρασή σου” έγραψε στο μήνυμά του προς τους εκλογικούς αντιπροσωπούς.

Να σημειωθεί ότι στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων μέχρι να δώσει “πράσινο φως” η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας, κάτι το οποίο συνέβη λίγο μετά τις 18.30.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν εντυπωσιακή και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το ποσοστό ρεκόρ 86% των εκλογών του 2018. Από νωρίς το πρωί, πάντως, ουρές σχηματίζονταν έξω από τα εκλογικά κέντρα. Στις κάλπες προσήλθαν ακόμα και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια ή φορεία ενώ με φυσική παρουσία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα ακόμα και μία γυναίκα ηλικίας 114 ετών.

Εκατομμύρια Τούρκοι προσήλθαν για να επιλέξουν αν θα δώσουν ακόμη μία θητεία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέγοντάς τον πρόεδρο μέχρι το 2028 ή αν η εξουσία θα περάσει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάνοντάς τον, τον 13ο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Αναφορά αποτελεσμάτων πριν τις 9 μ.μ. δεν επιτρέπεται, επομένως οι πρώτες ενδείξεις του αποτελέσματος ενδέχεται να μην εμφανιστούν μέχρι αργά το βράδυ. Ωστόσο, οι εκλογικές αρχές ενδέχεται να αποφασίσουν να επιτρέψουν στα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ορισμένα αποτελέσματα και νωρίτερα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, έδωσαν στον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένα ελαφρύ προβάδισμα, δείχνοντάς τον να κινείται πάνω από το όριο του 50% που απαιτείται για να κερδίσει ακόμα και από τον πρώτο γύρο.Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι περίπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων). Ο αγώνας δρόμου της καταμάτρησης έχει αρχίσει.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου: Τι δήλωσαν
Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσήλθε σε γυμνάσιο στη γειτονιά Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ.

“Μετά τη βραδινή καταγραφή των αποτελεσμάτων, προσευχόμαστε στον Κύριο για ένα καλό μέλλον για την τουρκική δημοκρατία και το τουρκικό έθνος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα από τον υπουργό Εσωτερικών, η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, χωρίς επεισόδια. Οι πολίτες μας στις σεισμόπληκτες περιοχές έδωσαν επίσης την ψήφο τους με μεγάλη αγάπη. Είναι πολύ σημαντικό οι ψηφοφόροι μας να ρίξουν την ψήφο τους χωρίς καμία ανησυχία” είπε ο Ερντογάν, στις δηλώσεις που έκανε μετά την άσκηση του δικαιώματός του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από την Άγκυρα, όπου έχει ήδη επιστρέψει.

Γύρω στις 11:30 ώρα Ελλάδας, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής της Συμμαχίας της αντιπολίτευσης, πρόεδρος του CHP και υποψήφιος πρόεδρος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Κιλιτσντάρογλου μετέβη στο δημοτικό σχολείο Arjantin της Άγκυρας μαζί με τη σύζυγό του, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την άσκηση του δικαίωματός του, έξω από το σχολείο, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: “Εκφράζω την αγάπη και τον σεβασμό μου σε όλους τους πολίτες που ψηφίζουν. Σε όλους μας έχει λείψει τόσο πολύ η δημοκρατία, μας έλειψε να είμαστε μαζί, μας έλειψε τόσο πολύ η αγκαλιά. Θα τα δείτε όλα αυτά από εδώ και πέρα, ελπίζω ότι η άνοιξη θα έρθει σε αυτή τη χώρα και η άνοιξη θα συνεχίζεται πάντα”.

Σε κοντέινερ οι κάλπες στις σεισμόπληκτες περιοχές

Σημαντική ήταν η προσέλευση στις κάλπες και στις σεισμόπληκτες περιοχές όπου η κεντρική εκλογική επιτροπή έστησε κοντέινερ για την κρίσιμη ψηφοφορία.

Τρεις υποψήφιοι αλλά τη μάχη για την προεδρία δίνουν δύο

Στα ψηφοδέλτια για τις προεδρικές εκλογές φιγούραραν τέσσερα ονόματα υποψηφίων αν και οι υποψήφιοι είναι τρεις μετά την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ εξαιτίας εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση με ροζ βίντεο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, στην εξουσία για 20 χρόνια, είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του. Είναι ο υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο βασικός αντίπαλός του είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό, το ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Ο 74χρονος άλλοτε δημόσιος λειτουργός είναι υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, ετερόκλιτου συνασπισμού έξι παρατάξεων, που κινούνται στο φάσμα από την εθνικιστική δεξιά ως τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά περνώντας από το πολιτικό Ισλάμ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.