Ράμα για Μπελέρη: Αποδεκτό το αποτέλεσμα στη Χειμάρρα ακόμη και εάν δεν μας αρέσει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη νίκη του Φρέντι Μπελέρη στην Χειμάρρα, φαίνεται να αποδέχεται ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αν και υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που προχώρησε στη σύλληψη και στην προφυλάκισή του ομογενούς υποψηφίου με την υποτιθέμενη κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων».

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ηγείται κέρδισε 55 από τους 61 δήμους σε όλη τη χώρα, ο Ράμα χαρακτήρισε «καθαρό» το αποτέλεσμα της κάλπης στην Χειμάρρα, λέγοντας πως πρέπει να γίνει αποδεκτό «ακόμη και εάν δεν μας αρέσει» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση αυτή ίσως προμηνύει την πρόθεση του Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος να μην προχωρήσουν σε ενστάσεις και επανακαταμετρήσεις, αμφισβητώντας τη διαφορά 19 ψήφων υπέρ του Μπελέρη. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πως ο Αλβανός πρωθυπουργός, σφοδρός πολέμιος του νέου δημάρχου Χειμάρρας, θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο «ομηρίας» του Μπελέρη, μέσω εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης, προκειμένου να τον εμποδίσει να ασκήσει τα δημαρχιακά του καθήκοντα.

Το περασμένο Σάββατο το δικαστήριο στην Αυλώνα αποφάνθηκε ουσιαστικά για το εάν ήταν νόμιμη η σύλληψη Μπελέρη, με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφου», διατάσσοντας στη συνέχεια την προφυλάκιση έως την εκδίκαση της υπόθεσης που «μπάζει» από παντού. Πλέον το θέμα έχει παραπεμφθεί στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) που θα κρίνει τις επόμενες μέρες εάν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του Μπελέρη και του στενού του συνεργάτη Παντελή Κοκαβέση, ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κοκαβέσης θα καταθέσει αίτημα άμεσης αποφυλάκισης, για λογούς υγείας.

Ράμα: «Ανεξάρτητη η αλβανική δικαιοσύνη»

Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τον Μπελέρ, ο Ράμα υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, τονίζοντας πως : «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους θεσμούς της δικαιοσύνης στην Αλβανία» κάνοντας αναφορά στις σχέσεις Αθηνών – Τιράνων. «Ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου να αμφισβητήσω το έργο και το ρόλο της. Όλοι συμφωνούμε πως η δικαιοσύνη για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας και τους τους πολίτες ελληνικής υπηκοότητας, είναι η ίδια» δήλωσε, συμπληρώνοντας : «Θέλω να τονίσω ότι μπορεί οι θεσμοί της δικαιοσύνης να έχουν τα ελαττώματά τους αλλά κανείς, με εμένα πρώτο, δεν αμφισβητεί τις θέσεις και το έργο της».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε το επίπεδο των σχέσεων με την Ελλάδα, αφήνοντας ωστόσο αιχμές πως η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία χρησιμοποιείται από κυβέρνηση και κόμματα στη χώρα μας λόγω των προσεχών εκλογών. «Εχουμε κάνει μια εξαιρετική δουλειά με την ελληνική κυβέρνηση για να οικοδομήσουμε μια νέα μεγάλη ευρεία γέφυρα συνεργασίας και να πάμε τη μεταξύ μας σχέση σε άλλο επίπεδο» δήλωσε, λέγοντας πως θα μιλήσει περισσότερο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την εκλογική διαδικασία στην Χειμάρρα, ο Ράμα επεσήμανε πως διεξήχθη σε κλίμα ηρεμίας, χωρίς κανένα εμπόδιο στη διάρκεια της ψηφοφορίας και πως κατά την καταμέτρηση παρόντες ήταν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, ΜΜΕ κ.α. «Η καταμέτρηση όπως σε όλη την Αλβανία έγινε με διαφανή τρόπο και χωρίς προβλήματα. Στο τέλος, ο υποψήφιος που αντιτίθεται στην κυβέρνηση κέρδισε με μια χούφτα ψήφους» είπε για τον Μπελέρη. «Μια νίκη που δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου για τον συγκεκριμένο υποψήφιο Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στην Αλβανία είναι εγγυημένο. Η κατηγορία δεν ασκήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από τη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το θέμα το χειρίζεται πλέον η ειδική εισαγγελία.

Αλβανός αναλυτής: «Η προφυλάκιση Μπελέρη συσπείρωσε τη μειονότητα»

Μιλώντας στο δίκτυο Ora News o αναλυτής Εμίλιο Τσίκα δήλωσε πως η σύλληψη και ο σάλος που προκλήθηκε για τις χειροπέδες στον Μπελέρη, ήταν αυτά που ουσιαστικά του χάρισαν τη νίκη.

«Ο Μπελέρης εμφανίστηκε ως θύμα του Ράμα και για αυτό είχε την υποστήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, της μειονότητας και της γειτονικής Ελλάδας» υποστήριξε, συνεχίζοντας: «Η σύλληψη του αύξησε τις ευαισθησίες της τοπικής κοινωνίας και τον μετέτρεψε ως θύμα στα μάτια του. Το θύμα πάντοτε αντιμετωπίζεται θετικά από τον κόσμο. Αυτό σε σχέση με την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της μειονότητας έφεραν τη νίκη στου Μπελέρη» τόνισε.

πηγη

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.