Κιλιντσντάρογλου: «Πλαστογράφος» ο Ερντογάν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης για την τουρκική προεδρία χαρακτήρισε «πλαστογράφο» σήμερα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή επικαλέστηκε ένα μονταρισμένο βίντεο για να ισχυριστεί ότι ο Κιλιτσντάρογλου συνδέεται με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή.

Ο Ερντογάν επανέλαβε τον ισχυρισμό και αναφέρθηκε σε αυτό το μονταρισμένο βίντεο, που εικονίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με έναν Κούρδο μαχητή, σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην κρατική τηλεόραση TRT, μολονότι η αντιπολίτευση τον είχε επικρίνει επειδή το χρησιμοποίησε και στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η προέλευση αυτού του βίντεο είναι άγνωστη. Απαντώντας, μέσω του Twitter, ο Κιλιτσντάρογλου έγραψε: «Κουράστηκα να με συκοφαντούν, αλλά εκείνος δεν κουράστηκε να με συκοφαντεί». Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν θεωρούν τις κατηγορίες που εξαπολύει ως σύμπτωμα ενός μιντιακού τοπίου που κλίνει έντονα υπέρ του έπειτα από μια δεκαετία μετασχηματισμού, φυλάκισης δημοσιογράφων και κλεισίματος κρίσιμων μέσων ενημέρωσης. Το γεγονός αυτό, λένε, δίνει στους ψηφοφόρους μια διαφορετική αντανάκλαση της πραγματικότητας, ενόψει των εκλογών.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Τουρκία στην 165η θέση σε σύνολο 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Ο Ερντογάν, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τους εθνικιστές, έχει πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι η αντιπολίτευση διατηρεί δεσμούς με το PKK, χωρίς να παράσχει αποδείξεις.

Το πλαστό βίντεο, που προβλήθηκε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου στις 7 Μαΐου, περιλαμβάνει πλάνα από ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Κιλιτσντάρογλου και εικόνες από ένα βίντεο του PKK που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από 10 μήνες και δείχνει τους Κούρδους μαχητές να ζητωκραυγάζουν τον διοικητή τους, τον Μουράτ Καραγιλάν. Αναφερόμενος σε αυτό το βίντεο την Δευτέρα ο Ερντογάν κατηγόρησε ξανά τον Κιλιτσντάρογλου ότι συνεργάζεται με το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία και τη Δύση.

«Ο Κιλιτσντάρογλου τραβάει βίντεο με τρομοκράτες στο Καντίλ», είπε, αναφερόμενος στη βάση του PKK στα όρη Καντίλ του Ιράκ. «Μονταρισμένα ή όχι, τράβηξαν βίντεο με αυτούς στο Καντίλ και τα μέλη του PKK δείχνουν την υποστήριξή τους στον Κιλιτσντάρογλου μέσω βίντεο», είπε.

Στην απάντησή του στο Twitter ο Κιλιτσντάρογλου αποκάλεσε τον Ερντογάν «κατασκευαστή χαλκευμένων (βίντεο)». Δεκάδες χρήστες εξέφρασαν την οργή τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με το χάσταγκ «μοντάζ» να βρίσκεται στην τέταρτη θέση στο Twitter σήμερα το απόγευμα.

Ο Εμρέ Κιζίλκαγια, ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής της Τουρκίας στο Διεθνές Ινστιτούτου Τύπου (IPI) που εδρεύει στη Βιέννη, είπε ότι στην Τουρκία επιβλήθηκε «ένα πρωτοφανές επίπεδο οργανωμένης παραπληροφόρησης» καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Η αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά δέχτηκαν συντονισμένη επίθεση από πολλαπλές πηγές, με την κυβέρνηση να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το προβληματικό φαινόμενο, όπως μαρτυρά η τακτική του Ερντογάν να αμαυρώσει την αντιπολίτευση μέσω διαφόρων διαύλων», είπε.

Ο Κιλιτσντάρογλου στηρίζεται από έναν εξακομματικό συνασπισμό και από το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο κατηγορείται συχνά από τον Ερντογάν για δεσμούς με το PKK, κάτι που το ίδιο το κόμμα διαψεύδει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.