Ολυμπιακός: Αυτά είναι τα δύο σενάρια που τον στέλνουν στα playoffs του Europa League

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι εξελίξεις τρέχουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και επηρεάζουν και τις διοργανώσεις της UEFA την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Τα προκριματικά του Europa League είναι ένα… ευάλωτο σε ανακατατάξεις τουρνουά και οι αγώνες της Τετάρτης προκάλεσαν σημαντικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, μη εξελίξεις, αφού αποτελέσματα όπως η κατάκτηση του Coppa Italia από την Ίντερ αντί της Φιορεντίνα και η απουσία της Σεβίλλης από τους ομίλους του επόμενου Europa League μείωσε τον αριθμό των σεναρίων που προβιβάζουν τον Ολυμπιακό από τον 3ο προκριματικό γύρο στα playoffs (και κατ’ επέκταση του εξασφαλίζουν τουλάχιστον τους ομίλους του Europa Conference League).

Τα σενάρια που στέλνουν στα playoffs

Ο βασικός κανόνας που αφορά στα προκριματικά και τις ανακατατάξεις έχει να κάνει με τα κενά που δημιουργούνται. Αν μια ομάδα κατακτήσει το Champions League αλλά έχει και αντίστοιχο εισιτήριο για τη διοργάνωση, τότε δίνει το ένα από τα δύο στην πρώτη επιλαχούσα χώρα με βάση το UEFA ranking. Αυτή “ανεβάζει” κατά έναν γύρο τον εκπρόσωπό της και προκαλεί ένα κενό. Το κενό καλύπτεται από την πρώτη επιλαχούσα χώρα που έχει εκπρόσωπο στον αμέσως κατώτερο γύρο και καθ’ αυτόν τον τρόπο γεμίζουν όλα τα κενά που δημιουργούνται στα προκριματικά.

Ορισμένα από τα κενά στα προκριματικά του Champions League επηρεάζουν και τα προκριματικά του Europa League, τα οποία δέχονται αποκλεισμένες ομάδες από την ανώτερη διοργάνωση.

Με παρόμοιο τρόπο, κενά που δημιουργούνται αν ο κάτοχος του Europa League ή του Europa Conference League έχει καλύτερο εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος προκαλούν ανακατατάξεις και στις προκριματικές διαδικασίες των δύο διοργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Europa League αναζητά ένα κενό στους ομίλους της διοργάνωσης στην επόμενη σεζόν. Αυτό θα πληρωθεί από τον κάτοχο του εισιτηρίου του Κυπελλούχου Ολλανδίας (η Αϊντχόφεν πήρε το κύπελλο, όμως αν τερματίσει 2η, τότε θα βγει Champions League και το εισιτήριο θα καταλήξει στον Άγιαξ), που θα μπει στους ομίλους του Europa League.

Το κενό που δημιουργείται στα playoffs θα κληθεί να το καλύψει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, ήτοι ο Ολυμπιακός. Για να προκληθεί λοιπόν το κενό, πλέον υπάρχουν δύο βασικά σενάρια, στα οποία ποντάρει και η χώρα μας, σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε ζητήματα ranking ιστοσελίδα kassiesa.net/uefa.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΡΥΘΜΙΣΤΡΙΑ ΙΝΤΕΡ

  • Η Ίντερ να κατακτήσει το Champions League και να καταλάβει θέση που την οδηγεί στο επόμενο Europa League

Σε αυτήν την περίπτωση, οι “νερατζούρι” θα χρησιμοποιήσουν το εισιτήριο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και θα αφήσουν εκείνο του Europa League. Το εισιτήριο αυτό αφαιρείται από την Ιταλία και πηγαίνει στην Ολλανδία, η οποία προβιβάζει την εκπρόσωπό της στους ομίλους και η εκπρόσωπος της Ελλάδας παίρνει τη θέση της στα playoffs.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΡΥΘΜΙΣΤΡΙΑ ΡΟΜΑ

  • Η Ρόμα να κατακτήσει το Europa League και να καταλάβει θέση που την οδηγεί στο επόμενο Europa League

Σε αυτήν την περίπτωση, οι “τζιαλορόσι” θα χρησιμοποιήσουν το έπαθλο από την κατάκτηση του Europa League, που τους στέλνει στους ομίλους του Champions League. Το εισιτήριο Europa League που κέρδισαν μέσω πρωταθλήματος αφαιρείται από την Ιταλία και πηγαίνει στην Ολλανδία, η οποία προβιβάζει την εκπρόσωπό της στους ομίλους και η εκπρόσωπος της Ελλάδας παίρνει τη θέση της στα playoffs.

Οι ημερομηνίες που ενδιαφέρουν

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και αυτά δεν είναι τα μοναδικά σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο. Το βέβαιο είναι πως ο Ολυμπιακός θα αρχίσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του τον Αύγουστο

Αν αυτές αρχίσουν από τον 3ο προκριματικό γύρο, αυτό σημαίνει ότι θα αγωνιστεί πρώτα την Πέμπτη 10 Αυγούστου, με το δεύτερο παιχνίδι να διεξάγεται την Πέμπτη 17 Αυγούστου (κλήρωση στις 24 Ιουλίου). Αν προχωρήσει στα playoffs, τότε θα αγωνιστεί πρώτη φορά την Πέμπτη 24 Αυγούστου και θα διεκδικήσει θέση στους ομίλους του θεσμού την Πέμπτη 31 Αυγούστου (η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου).

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου και οι αγώνες αρχίζουν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.