Ποια η κανονικότητα για μισθωτούς κι επαγγελματίες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

του Θεόδωρου Ξούλου, Οικονομολόγου

Λίγο πριν τις εκλογές, συντάχθηκε το νέο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» και στάλθηκε στις Βρυξέλες, όπου τοποθετεί σε βάθος τετραετίας το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις η ανεργία θα υποχωρήσει στο 9.8% το 2026.

Συγκεκριμένα,  η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023, στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία καθώς η ανεργία θα περάσει σε μονοψήφιο αριθμό από το 2026, σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από εκείνη τη χρονιά και μετά, δηλαδή από το 2027. Ένα από το σημαντικότερα ζητήματα που εγείρονται είναι ότι οι προσαυξήσεις που θα δοθούν στους μισθωτούς δεν θα έχουν αναδρομικά όπως λένε όλες οι πληροφορίες, ενώ όσοι αμείβονται με υψηλότερους μισθούς, θα δουν την αύξηση να απορροφάται από την υπερβάλλουσα διαφορά. Ελλείψει συλλογικών συμβάσεων εργασίας, βασικού μοχλού υποστήριξης των ενδιάμεσων μισθολογικών κλιμακίων, οδηγούμαστε σε περαιτέρω πάγωμα των τριετιών, σε μια περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές, με πληττόμενους κυρίως τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο όπου οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία, δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων καθιστά πολύ δύσκολη την καθημερινότητα, με διαρροή από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών(ΚΕΑΟ) αναμένεται να ξεκινήσουν τα αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών, κυρίως σε επαγγελματίες της μεσαίας τάξης. Συγκεκριμένα, για οφειλές έως 30.000 ευρώ, θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα και αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ, θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην εισαγγελία. Για οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών. Πάντως, χωρίς μια ολοκληρωμένη πρόταση ρύθμισης οφειλών που θα είναι βιώσιμη, υπάρχει ο κίνδυνος εξαφάνισης των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.