Ποιες αλλαγές μπορούν να μας οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία και μακροζωία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ίσως η πιο κοινή εσφαλμένη αντίληψη που επικρατεί εδώ και χρόνια είναι ότι είναι φυσιολογικό για τη διαδικασία της γήρανσης να έχει κανείς κακή υγεία, παρουσιάζοντας ενδεχομένως παχυσαρκία, άνοια, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα και χρόνιες ασθένειες.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν υιοθετούμε έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής, πολλά από εκείνα που απειλούν την υγεία και τη μακροζωία, μπορεί να καθυστερήσουν κατά 10-15 χρόνια ή ακόμα και να προληφθούν.

Οι 3 απαραίτητες συνήθειες για επιπλέον χρόνια ζωής

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ανεξάρτητα από την ηλικία μας, οι υγιεινές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και τη συνολική μας υγεία.

#1 Περισσότερα βήματα, περισσότερα χρόνια

Η κίνηση είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο περισσότερο θα παραμένετε υγιείς και δυνατοί μεγαλώνοντας. Το περπάτημα είναι ίσως ένας από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους για να βελτιώσετε την ισορροπία και να παραμείνετε ενεργοί.

Ένα άτομο που ακολουθεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής μπορεί να καταλήξει με έλλειψη δύναμης, ισορροπίας, αντοχής και περιορισμένη κινητικότητα. Συγκεκριμένα προγράμματα άσκησης, όπως η προπόνηση με βάρη μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα.

Ανασκόπηση μελέτης του 2022 από Ιάπωνες ερευνητές συνέδεσε τις δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η άσκηση με αντίσταση συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (17%), καρκίνου (12%) και διαβήτη (17%).

Η αερόβια άσκηση προσφέρει επίσης πολλά από τα ίδια οφέλη, όπως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ασκήσεων ενδυνάμωσης οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε μία ξεχωριστά. Κάτι που είναι απολύτως λογικό για τους ειδικούς.

#2 Πιο υγιεινά πιάτα, καλύτερη συνολική υγεία

Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είστε, για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας και να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας, στρέψτε τη διατροφή σας σε μια κυρίως φυτική και ελαχιστοποιήστε τις επεξεργασμένες τροφές.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της βέλτιστης διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, η χαμηλή αλλά επαρκής πρωτεΐνη από κυρίως φυτικές πηγές και αρκετά φυτικά λιπαρά για την κάλυψη περίπου 30% των ενεργειακών αναγκών.

Ιδανικά, τα γεύματα της ημέρας είναι καλό να πραγματοποιούνται όλα μέσα στο φάσμα των 11-12 ωρών, επιτρέποντας μια ημερήσια περίοδο «νηστείας».

Τι χρειαζόμαστε πιο απλά; Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, μερικά ψάρια, πολύ λίγο λευκό κρέας, λίγη ζάχαρη και λίγα επεξεργασμένα δημητριακά, καλά επίπεδα ξηρών καρπών και ελαιόλαδου και λίγη μαύρη σοκολάτα.

#3 Ποιοτικός ύπνος- Το «βάλσαμο» του οργανισμού

Ο καλός και επαρκής ύπνος- 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ- μπορεί να έχει αυτόματα καλά αποτελέσματα στην ψυχική και σωματική υγεία. Από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέχρι την προστασία της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων, ο ύπνος μας είναι ένα top μυστικό μακροζωίας που κανείς μας δεν πρέπει να αμελεί και να παραβλέπει.

Για καλύτερο ύπνο:

Φροντίστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας να είναι ευχάριστο, ήσυχο και «ζεστό»
Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ
Ασκηθείτε τακτικά – αλλά όχι πριν τον ύπνο
Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Ενσωματώστε το χαλαρωτικό μπάνιο στη ρουτίνα του ύπνου σας

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.