Mπαράζ σεισμών μετά τα 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη – Τι λένε οι επιστήμονες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανησυχία έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στην Κρήτη.

Στη Μεσαρά αναμένεται τις επόμενες ώρες ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:58 το βράδυ της Πέμπτης στις Μοίρες.

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι σε περιοχές της Μεσαράς που διανυκτέρευσαν έξω από τα σπίτια τους φοβούμενοι μια ισχυρότερη σεισμική δόνηση, ενώ επί ποδός βρίσκεται ο Δήμος Φαιστού και η Πολιτική Προστασία.

Με το πρώτο φως της ημέρας εντείνονται οι έλεγχοι για ζημιές που δεν είχαν διαφανεί στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνεται ότι στα ούτως ή άλλως κλειστά σχολεία της περιοχής λόγω των εκλογών της Κυριακής, θα διενεργηθούν έλεγχοι.

Oπως αναφέρουν μαρτυρίες περίοικων στο Cretalive – κατέρρευσε τσιμεντένιο τμήμα ταράτσας από οικία, παρασύροντας και μπαλκόνι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο ισόγειο του συγκεκριμένου κτίσματος διαμένει οικογένεια που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι! Από καθαρή τύχη, όπως αναφέρεται, δεν υπήρξαν τραυματισμοί!

Συνεχής η μετασεισμική ακολουθία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η μετασεισμική ακολουθία με τους σεισμογράφους να καταγράφουν περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις με την ισχυρότερη από αυτές να σημειώνεται στις 2:52 το πρωί, όπως μετέδωσε το cretalive.

Το μέγεθός της ήταν 4,3 Ρίχτερ, και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε περιοχή 6 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοανατολικά των Καλών Λιμένων.

Δείτε βίντεο από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στις Μοίρες που εξασφάλισε το Cretalive:

Σε ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού είχαν επισημανθεί τα εξής:

“Μετά από επικοινωνία με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής κι Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ενημερωθήκαμε για τα εξής:

Ο σεισμός έγινε Νοτιοδυτικά της πόλης των Μοιρών, ήταν 5.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ κι εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

Λόγω της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι που πιθανά έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους να ενημερώσουν άμεσα την Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού στο τηλέφωνο 6932302043.

Τουλάχιστον για την σημερινή νύχτα επίσης κι έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες Αρχές, οι κάτοικοι που έχουν διαπιστώσει καταστροφές στα σπίτια τους παρακαλούνται να απομακρυνθούν από αυτά.

Τονίζεται ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, παραμένουν σε καθεστώς πλήρους επιφυλακής. Ο Δήμος Φαιστού και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία κι επαφή με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρακολουθούν από κοινού το φαινόμενο και την εξέλιξη του. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσουν πρόσθετες οδηγίες”.

Τι λένε οι επιστήμονες

Προβληματισμό για την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, μετά από τα 5,1 Ρίχτερ στις Μοίρες το βράδυ της Πέμπτης, καθώς και για τους συνεχείς σεισμούς στον Κορινθιακό τις τελευταίες ημέρες, εξέφρασε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, «Δεν είναι αμελητέος ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ. Από την άλλη έχουμε έντονη σεισμική ακολουθία που δεν μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε αν τα 5,1 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Θα χρειαστούν 2-3 ημέρες για αυτό».

«Είναι διαφορετική η εστία του σεισμού που ενεργοποιήθηκε χθες με εκείνη του Αρκαλοχωρίου, όπου πάντως χθες είχαμε έναν σεισμό 3,3 Ρίχτερ, που ήταν ένας καθυστερημένος μετασεισμός», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει «προβληματισμός γιατί το επίκεντρο είναι σε χερσαία περιοχή», ενώ εξέφρασε «επιφυλακτικότητα γιατί η ίδια περιοχή, το 1965, έχει δώσει τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου

«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης προχώρησε σε ανάρτηση για το σεισμό του Ηρακλείου, τονίζοντας πώς απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά, ειδικά τα πετρόχτιστα, καλύτερα να αποφεύγονται. Ακόμα εκτίμησε πως θα υπάρξουν μετασεισμοί και πιθανότατα να γίνουν σεισμοί και με μεγαλύτερα μεγέθη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.