Μάτι: “Οι πυροσβέστες παρακαλούσαν για δυνάμεις, όπως ένα παιδί ζητά το παιχνίδι του” – Η συγκλονιστική μαρτυρία δημοτικού υπαλλήλου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με την κατάθεση ενός υπαλλήλου του δήμου Ραφήνας Πικερμίου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018.

«Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής που ήταν στο μέτωπο της φωτιάς στο Μάτι παρακαλούσαν για δυνάμεις, όπως ένα παιδί ζητά πίσω το παιχνίδι του» ανέφερε ο  Μανώλης Τσαλιαγκός και συμπλήρωσε: «Βλέπαμε ο ένας στο βλέμμα του άλλου την απόγνωση».

Ο μάρτυρας ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο σημείο που ξέσπασε  η φονική πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και μέσω ασυρμάτου ειδοποίησε το 199 στις 16.40. «Μίλησα στο κέντρο αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ξεκίνησα με το όχημα και ειδοποίησα τα άλλα οχήματα ,το Ραφήνα 1 και το Ραφήνα 3, το Ραφήνα 2 ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων και υδροφόρες για να  πάμε στο σημείο» περιέγραψε στο δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του έκανε αρκετές αναφορές στις ελλιπείς δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ σημείωσε πως πέταξε μόλις ένα εναέριο στα πρώτα λεπτά εξέλιξης της πυρκαγιάς. «Δεν υπήρξε ειδοποίηση. Δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.

Κάποιοι δεν ήθελαν να φύγουν. Σίγουρα αν είχαν ειδοποιηθεί και είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Προσπαθούσαν να κάνουν κάτι….Δεν μπορώ να απαντήσω αν είχε γίνει εισήγηση για απομάκρυνση αν θα ήταν καλύτερα» σημείωσε αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είναι 100% σίγουρος για αυτό που λέει.

Πρόεδρος: Θα τη χαρακτηρίζετε συνηθισμένη την πυρκαγιά;

Μάρτυρας: Καθόλου συνηθισμένη και ως προς τη θερμοκρασία και την ένταση των ανέμων.

Πρόεδρος: Εσείς είσαστε στη φωτιά τι πιστεύετε ότι δεν έγινε;

Μάρτυρας: Είμαστε λίγα αυτοκίνητα. Και από την άλλη αν υπήρχε ρίψη μέσα στην αναδάσωση η φωτιά δεν θα είχε προχωρήσει  και δεν θα είχε φτάσει στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Θεωρώ ότι πεντέμισι και έξι παρά που ήταν στα αναδασωμένα θα μπορούσε να περιοριστεί. Ηταν τρομακτικό το… περπάτημα της φωτιάς.

Όπως εξήγησε, αν και δεν ήταν στη δική του δικαιοδοσία, ζήτησε αμέσως να έρθουν εναέρια μέσα. «Όταν έχουμε τέτοια ένταση αέρα και βλέπω ότι η φωτιά τρέχει… ζήτησα εναέρια. Το είπα από το ασύρματο μήπως το ακούσει και το επαναλάβει κάποιος αξιωματικός. Τα εναέρια αν είχαν πετάξει στο πρώτο δεκάλεπτο ή τέταρτο τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα θεωρώ. Θεωρώ πάντα…».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις προσπάθειές του να σώσει ανθρώπους. «Μια γυναίκα που ήταν ανάπηρη την πήρα εγώ στα χέρια μου και τη σήκωσα να τη βάλω στο αυτοκίνητο. Ο κόσμος ήταν σε σύγχυση. Είδα ένα άνθρωπο που είχε θέσει σε κίνηση το αυτοκίνητο είχε κατεβάσει την ασφάλεια και ήταν παγωμένος στο φλεγόμενο αυτοκίνητο. Αναγκαστήκαμε  να σπάσουμε το τζαμί για να τον συνεφέρουμε. Για να διασώσουμε μια Ιρλανδή και να την βάλουμε στο αυτοκίνητο εγώ κρεμάστηκα στον καθρέφτη».

dikastiko.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.