Μαλλιά: Ποιες οι φάσεις ανάπτυξής τους και πώς θα τα διατηρήσετε υγιή;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το άγχος, η γενετική, περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή και η γενική υγεία είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις αναπτυξιακές φάσεις των μαλλιών μας. Εξοικειώνοντας τους εαυτούς μας με αυτές τις χαρακτηριστικές φάσεις, μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις για το πώς μεγαλώνουν τα μαλλιά και να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές για την κατάλληλη φροντίδα τους.

Τα τρία κύρια στάδια της ανάπτυξης των μαλλιών
#1 Φάση αναγέννησης- Ενεργής ανάπτυξης

Η φάση αναγέννησης είναι η ενεργός φάση ανάπτυξης των τριχοθυλακίων, που αντιπροσωπεύει περίπου το 85% των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής. Κατά τη φάση της αναγέννησης, τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου μισό δάχτυλο το μήνα. Είναι η μεγαλύτερη φάση και αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει από δύο έως επτά χρόνια, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η γενετική, η ηλικία και η γενική υγεία που ήδη αναφέραμε. Κατά τη φάση της αναγέννησης, τα κύτταρα στον βολβό της τρίχας αναπαράγονται γρήγορα, ωθώντας τα παλαιότερα κύτταρα προς τα πάνω στο θυλάκιο και τελικά έξω από το δέρμα.

Για να ενισχύσετε και να παρατείνετε τη φάση αναγέννησης:

Ακολουθήστε μια ολοκληρωμένη διατροφή πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών.
Καταναλώνετε μια ισορροπημένη ποσότητα πρωτεϊνών και τροφών πλούσιων σε βιοτίνη, καθώς οι ελλείψεις σε πρωτεΐνη και σίδηρο έχουν συνδεθεί με την τριχόπτωση.
Περιποιηθείτε απαλά τα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα ή υγρά αφού είναι τρεις φορές πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.
Αποφύγετε το υπερβολικό styling και τις χημικές θεραπείες που μπορούν να βλάψουν τους θύλακες των τριχών.
Κάντε τακτικά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας την παροχή θρεπτικών συστατικών στους θύλακες των τριχών.
Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς και διαχειρίζεστε τα επίπεδα του στρες, καθώς το στρες μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών.

#2 Μεταβατική φάση

Μετά τη φάση της αναγέννησης, οι θύλακες των τριχών εισέρχονται στη μεταβατική φάση που διαρκεί περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες και χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση της τριχοφυΐας λόγω συρρίκνωσης των τριχοθυλακίων. Περίπου το 1% των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής μας βρίσκεται σε μόνιμη μεταβατική φάση.

Για τη διατήρηση υγιών μαλλιών ακόμα και στη μεταβατική φάση:

Χειριστείτε τα μαλλιά σας απαλά για να αποφύγετε την περιττή ζημιά, καθώς τα μαλλιά είναι ευάλωτα και δεν αναπτύσσονται πλέον ενεργά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.
Αποφύγετε τη χρήση σκληρού σαμπουάν, καθώς μπορεί να στεγνώσει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας αφαιρώντας τα φυσικά τους έλαια, θέτοντας έτσι τα μαλλιά σας σε κίνδυνο περαιτέρω σπασίματος.
Χρησιμοποιήστε μια χτένα με φαρδιά δόντια ή μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να αποφύγετε το σπάσιμο των μαλλιών.
Αποφύγετε τα χτενίσματα που τραβούν υπερβολικά τα μαλλιά.
Θρέψτε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας με λάδι καρύδας για να διατηρήσετε τα μαλλιά ενυδατωμένα και να αποτρέψετε την ευθραυστότητα.

#3 Φάση ανάπαυσης και αποβολής

Η φάση αυτή είναι η φάση ηρεμίας του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, που διαρκεί περίπου δύο έως τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο θύλακας της τρίχας είναι ανενεργός και οι τρίχες παραμένουν στη θέση τους μέχρι να απορριφθούν φυσικά. Δεν υπάρχει ανάπτυξη του στελέχους της τρίχας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Περίπου το 10-15% των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής μας βρίσκεται μόνιμα σε αυτή τη φάση. Στο τέλος αυτής της φάσης, ο θύλακας της τρίχας εισέρχεται ξανά στη φάση αναγέννησης και νέες τρίχες αρχίζουν να αναπτύσσονται στους θύλακες.

Για τη σωστή περιποίηση των μαλλιών σας:

Αποφύγετε το υπερβολικό styling και τις χημικές θεραπείες που μπορούν να αποδυναμώσουν περαιτέρω τον άξονα της τρίχας.
Αποφύγετε την υπερβολική ανησυχία για την πτώση των μαλλιών κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.
Καταναλώστε τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας όπως αυγά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και λιπαρά ψάρια.
Παραμείνετε ενυδατωμένοι καθώς η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη των μαλλιών σας και διατηρεί τους θύλακες της τρίχας σας υγιείς και δυνατούς.
Καθαρίστε και κάντε απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής για να εξασφαλίσετε ένα υγιές περιβάλλον για ανάπτυξη των νέων μαλλιών.

https://www.vita.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.