Κουτσούμπας: «ΚΚΕ δυνατό την Κυριακή, να το ρίξουν δαγκωτό όσοι το σκέφτονται»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«ΚΚΕ δυνατό την Κυριακή, να το ρίξουν δαγκωτό όσοι το σκέφτονται», το κάλεσμα που απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΙ».

Σημείωσε πως είναι ντροπή και αίσχος το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στους φασίστες ψάχνοντας για ψηφαλάκια με τον ισχυρισμό ότι είναι παρασυρμένοι, όταν έχουν περάσει 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις σε κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε μετανάστες εργάτες και μετά την καταδίκη ως εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, προσθέτοντας ότι όσοι πλέον έχουν απομείνει στη Χρυσή Αυγή και στον κασιδιάρη είναι «πατενταρισμένοι φασίστες».

Καμία στήριξη, καμία ανοχή στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, επανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι μόνο το ΚΚΕ μπορεί να είναι αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση που θα φέρει τα 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόσθεσε ότι έτσι θα έχουμε ανακούφιση για τον λαό, όπως έγινε με τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τις απολύσεις εργαζομένων και για τους πλειστηριασμούς, σημειώνοντας πως με την παρέμβαση του ΚΚΕ σώθηκαν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Χαρακτήρισε «μούφα» τη δήθεν προοδευτική κυβέρνηση που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κατρούγκαλος γονάτισαν τους αυτοαπασχολούμενους, λέγοντας ότι είναι αποκαλυπτικό το σημερινό γεγονός με τον πρώην υπουργό Εργασίας.

Σε ερώτηση για το σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού τόνισε, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση εδικού σκοπού, υπάρχει πάντα γενικού σκοπού, και πως είναι αρνητική η απάντηση του ΚΚΕ. Ανέφερε ότι το ΚΚΕ πάντα ψηφίζει υπέρ των εξεταστικών επιτροπών, αν και καθορίζονται από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πρόσθεσε ότι τα θέματα των υποκλοπών και του εγκλήματος στα Τέμπη αφορούν κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας στις οποίες μέσα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η συνέντευξη 

Καλησπέρα κύριε Γενικέ και καλή επιτυχία σας ευχόμαστε. Λοιπόν, η ψήφος στο ΚΚΕ, σας άκουσα χτες να λέτε από την πολύ μεγάλη ομολογουμένως συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δε μεταφέρεται. Σας ρωτώ λοιπόν: Δεν είναι ποτέ ζητούμενο για το ΚΚΕ ο σχηματισμός κυβέρνησης; Γιατί συμμετέχετε στις εκλογές;

Μα φυσικά. Εμείς θα βρεθούμε σε κυβερνητικές θέσεις όταν το αποφασίσει ο λαός, όταν αποφασίσει ότι το πρόγραμμα που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί να ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός και βεβαίως να είναι δίπλα του. Όχι όμως σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως είναι αυτές που γνωρίσαμε, ή όπως είναι αυτά τα πολιτικά κόμματα που σήμερα θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ. Εμείς λέμε ότι αντιλαϊκή κυβέρνηση θα είναι η επόμενη.

Η προοδευτική κυβέρνηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση;

«Είναι προοδευτική κυβέρνηση» – μούφα. Άλλωστε μην πάμε μακριά. Μόνο το σημερινό γεγονός είναι αποκαλυπτικό. Ο κύριος Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισαν τη μικρή επιχείρηση, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, γονάτισαν τους συνταξιούχους με έναν νόμο αντιδραστικό που ξεκίνησε και ανέβασε παραπέρα τα όρια συνταξιοδότησης, μείωσε συντάξεις, χώρισε τη σύνταξη σε γενική και σε ανταποδοτική, έκανε την προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες συνταξιούχοι να μην μπορούν να πάρουν την παραμικρή αύξηση, μετά μάλιστα και με την επέλαση μιας τέτοιας ακρίβειας.

Εσείς πιστεύετε ότι όντως ο κύριος Κατρούγκαλος μαρτύρησε μια κρυφή ατζέντα φοροεπιδρομής του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ήταν μια προσωπική του άποψη; Δεν δέχεστε αυτή την εξήγηση;

Καλά, είναι γενικά πολύ περίεργο το γεγονός αυτό και μου κάνει εντύπωση. Πρώτη φορά συνέβη δυο μέρες πριν τις εκλογές ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός του, προφανώς σε αυτή την προοδευτική κυβέρνηση μούφα που αναφέρθηκα πριν τον προόριζε πάλι για κάποιο κυβερνητικό πόστο. Κορυφαίος υπουργός, θα εκλεγόταν βουλευτής, μπορεί να εκλεγεί ακόμα παρότι παραιτήθηκε, αν τον σταυρώσουν οι πολίτες. Άρα λοιπόν εδώ μιλάμε για ένα σοβαρό ζήτημα.

Άρα λέτε του ξέφυγε

Εδώ τώρα δε θα πω ότι “αυτοί είναι”. Αυτοί είναι.

Έχει γίνει ατάκα της προεκλογικής περιόδου…

Μα, αυτοί είναι. Δηλαδή αυτή η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που τη μια μέρα να λέει το ένα, την άλλη να λέει το άλλο, το ένα στέλεχός του να λέει την προσωπική γνώμη δυο μέρες πριν τις εκλογές και να υποστηρίζει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε μικροεπιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που ετοιμάζονται πολλοί από αυτούς να βάλουν λουκέτο, που δεν έχουν να πληρώσουν την εφορία, που δεν έχουν να πληρώσουν τις τράπεζες. Δηλαδή αυτό το πράγμα δεν γίνεται.

Πάντως, αν μου επιτρέπετε, αυτοί που λέτε ότι “αυτοί είναι” σε εσάς που λέτε ότι αυτοί είστε εσείς, φαίνονται διατεθειμένοι να προσχωρήσουν. Θέλω να πω εάν υπάρχουν σήμερα κάποιες πολιτικές δυνάμεις που βλέπουν θετικά την εφαρμογή του προγράμματος, ενός κομματιού του προγράμματος του ΚΚΕ, γιατί να μην το προσπαθήσετε;

Μα δεν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές δυνάμεις. Και δεν υπάρχει κομμάτι του προγράμματος.

Άρα δε σας προσεγγίζει ειλικρινώς ο κύριος Τσίπρας;

Κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι θέμα ειλικρίνειας. Ακόμα και να ήταν ειλικρινής – αν και έχουμε ράμματα για τη γούνα του και ο ελληνικός λαός, όπως έχει και για τη ΝΔ, για τις κυβερνήσεις, για όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν όπως έχει και για το ΠΑΣΟΚ επίσης που συμμετείχαν σε τέτοιες κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπάρχει πείρα πλέον. Υπάρχει πείρα και από το 2015 έως 2019 που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι είχε υποσχεθεί πριν και τι έκανε ως κυβέρνηση περίπου πέντε χρόνια, τεσσεράμισι χρόνια για την ακρίβεια, που γονάτισε τον ελληνικό λαό. Υπάρχει πείρα την τετραετία που πέρασε που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, όπου ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ.

Θα σας πει όμως κάποιος, κι εσείς με το να ριζώνετε σε μια θέση αντιπολίτευσης δε δίνετε το δικαίωμα στον πολίτη να αποκτήσει πείρα έτσι να μπορεί και σε εσάς μια επόμενη μέρα να ασκήσει κριτική. Μήπως εκ του ασφαλούς μένετε στην αντιπολίτευση;

Εμείς θα πάμε σε κυβερνητικές θέσεις σε ένα άλλο σύστημα, σε μια κοινωνία που δεν θα είναι το καπιταλιστικό σύστημα, δε θα είναι αυτή η αδικία, δε θα είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Έχουμε μια ριζικά διαφορετική πολιτική από όλα τα πολιτικά κόμματα που υπάρχουν σήμερα. Άρα αυτό είναι ξεκάθαρο. Άρα λοιπόν όσο ο ελληνικός λαός θα αγωνίζεται ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές, ενάντια σε νομοσχέδια που με μορφή μπαράζ έρχονται στη Βουλή, και τώρα θα ξανάρθουν με όποια κυβέρνηση όποιας απόχρωσης κι αν είναι, για τα επόμενα δυο χρόνια 350 προαπαιτούμενα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης και όλα αφορούν και είναι ενάντια στον ελληνικό λαό, εκεί θα είμαστε κι εμείς στον αγώνα μαζί του…

Σας ρώτησα και στο ντιμπέιτ, αλλά τώρα που δεν υπάρχουν τόσοι κανόνες μπορώ να επιμείνω λίγο παραπάνω. Εγώ καταλαβαίνω ότι λέτε ότι εμείς είμαστε εκ διαμέτρου διαφορετικοί ως προς την τοποθέτησή μας, τη συστημική μας τοποθέτηση εν πάσει περιπτώσει με τα υπόλοιπα κόμματα. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω όμως: Αν δει το ΚΚΕ στην επόμενη θητεία όποιας κυβέρνησης κάποια θετικά στοιχεία, σας ανέφερα ας πούμε στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, το οποίο συμφωνείτε κι εσείς ότι πρέπει να καταργηθεί, ή άλλα θέματα που άπτονται της υγείας, του κοινωνικού κράτους. Γιατί να μην τα στηρίξετε έστω και ad hoc. Γιατί να είστε δηλαδή μια μονίμως αντιδραστική δύναμη και να μην επιλέγετε κάποια σημεία;

Προσέξτε τις εκφράσεις σας, αντιδραστική δύναμη το ΚΚΕ;

Δεν είστε;

Ε, όχι βέβαια. Η μόνη προοδευτική δύναμη σήμερα στον τόπο. Αλλά θα ήθελα να πω το εξής: Μιλήσατε πριν και με ρωτήσατε για στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση αντιλαϊκή. Σε αυτό είπαμε όχι. Το οποιοδήποτε, το παραμικρό θετικό μέτρο, μια ανάσα ανακούφισης για τον λαό, σαν αυτά που καταθέτουμε και εμείς στη Βουλή με προτάσεις νόμου, με τροπολογίες θα το ψηφίσουμε και το ψηφίζουμε.

Θα τα δείτε ad hoc λοιπόν…

Αυτό δεν είναι καινούριο. Αυτό κάνουμε δεκαετίες τώρα που είμαστε στο ελληνικό κοινοβούλιο, από το 1974. Η παραμικρή πρόταση να έρθει που να είναι θετική, την ψηφίζουμε. ‘Η δεν την εμποδίζουμε να περάσει εάν ακόμα το σκεπτικό που λέει ο νόμος είναι διαφορετικό. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο και το ξέρει ο ελληνικός λαός. Σώσαμε πάρα πολλά πράγματα έτσι. Αποφασίσαμε και κάναμε παρεμβάσεις ακόμα και για πλειστηριασμούς, να μην γίνουν εξώσεις σε ανθρώπους ή ακόμα και για απολύσεις και λοιπά. Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ είναι αυτές που έσωσαν έστω ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Κι αυτό το ξέρει ο ελληνικός λαός. Και μου κάνει εντύπωση που το ρωτούν οι δημοσιογράφοι, γιατί δεν μας το ρωτάει ο κόσμος. Μας ξέρει εκεί και σε αυτό ανταποκρίνεται. Οι ψηφοφόροι για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται και ενισχύουν το ΚΚΕ και έρχονται στις συγκεντρώσεις μας, με τις ιδιαίτερες απόψεις τους ο καθένας, δε σημαίνει ότι συμφωνούν 100% σε όλα μαζί μας, όμως έρχονται, στηρίζουν το ΚΚΕ ακριβώς για αυτό τον λόγο. Γιατί σήμερα η μοναδική αντιπολίτευση που μπορεί να υπάρξει σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι το ΚΚΕ. Και μόνο έτσι θα κερδίσουμε, θα έχουμε κατακτήσεις, θα έχουμε ανάσες ανακούφισης.

Μιας που πήγαμε κύριε Γενικέ στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, θέλω να σας ρωτήσω αν το ΚΚΕ το αφορούν και οι ψηφοφόροι άλλοτε της Χρυσής Αυγής, παρά λίγο Κασιδιάρη, όπως είπε ο κ. Τσίπρας ότι τον ενδιαφέρουν.

Είναι ντροπή αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας. Είναι αίσχος. Να λέει δέκα χρόνια μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μετά από τις δολοφονίες των μεταναστών, μετά από τις δολοφονικές επιθέσεις και τους βαρείς τραυματισμούς σε συνδικαλιστές κομμουνιστές, στο ΠΑΜΕ και τόσα γεγονότα. Μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής δολοφονικής οργάνωσης ναζιστών και να μιλά και να απευθύνεται στα ορφανά της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και του εγκληματία Κασιδιάρη που τώρα τους πατρονάρει αυτούς και να τους λέει ότι είναι παρασυρμένοι. Δεν είμαστε τώρα στο 2010, στο 2012, όπου ο κόσμος δεν ήξερε πιθανόν, κάποιοι άνθρωποι, νέοι, τι εστί Χρυσή Αυγή, τώρα αυτά τα έχουμε ζήσει, έχουν γίνει δολοφονίες. Είναι ντροπή.

Άρα λέτε αυτός που επιμένει μετά από όλα αυτά να στηρίζει Χρυσή Αυγή, Κασιδιάρη και τα λοιπά είναι ένας συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος.

Βεβαίως, αυτός που έμεινε από το 7%, που είχε η Χρυσή Αυγή παλιά, το 2% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές και πόσο έχει τώρα ο Κασιδιάρης, πόσους ελέγχει, είναι φασίστας πατενταρισμένος, είναι στη νοοτροπία, γιατί ξέρει ότι μιλάμε για έναν καθοδηγητή δολοφονιών ενάντια σε εργαζόμενους και νέους.

Άρα αυτόν τον πολίτη δεν μπορείς να τον φέρεις μέσα, να τον βοηθήσεις να αλλάξει προσέγγιση στα πράγματα; Γιατί αν καταλαβαίνω καλά αυτό είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα θέλαμε να δούμε αυτούς τους ανθρώπους να κατανοούν ότι έχουν κάνει λάθος.

Ξαναλέω ότι και μόνο που το συζητάμε και μόνο που τον άκουσα ότι το είπε, έχω να πω ένα μεγάλο αίσχος και ντροπή δύο μέρες πριν τις εκλογές, τίποτα άλλο.

Τι πιστεύετε ότι κάνει λοιπόν; Γιατί το κάνει;

Νομίζω ότι ψάχνει για ψηφαλάκια, αυτό που κάνει πάντα. Προσπαθεί να αλιεύσει σε όλους τους χώρους, δεν τον ενδιαφέρει αν ο άλλος είναι ναζί, αν είναι φασίστας, αρκεί να τον ψηφίσει και βεβαίως να προσπαθήσει να τον προσεγγίσει.

Σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, έτσι όπως την περιέγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα είχε δυνητικά σαν κεντρικό στόχο – όπως το καταλαβαίνω – στόχο την κάθαρση, θα βλέπατε το ΚΚΕ μέσα;

Δεν υπάρχει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Υπάρχει κυβέρνηση γενικού σκοπού, διότι δεν υπάρχουν δύο – τρία ζητηματάκια με τα οποία μπορείς να προχωρήσεις σε μία κυβέρνηση και άρα είναι αρνητική η απάντησή μας σε οποιαδήποτε τέτοια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες μόνο ως εκβιασμός, απευθύνεται σε ένα εκλογικό σώμα, σε κάποιους ψηφοφόρους να τους εκβιάσει στην πιθανότητα άλλων εκλογών, για να ψηφίσουν σε αυτή την κατεύθυνση ακόμη και τώρα την Κυριακή αυτή της κάλπης. Άλλωστε το ζήτημα που τέθηκε, για κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να λύσει το θέμα των ποινικών ευθυνών για τις υποκλοπές αφορά μία 15ετία. Αφορά κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς και υπουργούς. Είναι υπόλογοι και αυτοί. Το ζήτημα που τέθηκε για το έγκλημα στα Τέμπη αφορά, επίσης, κυβερνήσεις 15ετίας που έχουν ευθύνες για το που οδήγησαν τους σιδηροδρόμους του ελληνικού κράτους, για το που οδηγήθηκε αυτή η κατάσταση και φτάσαμε στο έγκλημα. Και εδώ μέσα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά εμείς ψηφίζουμε εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή όμως η πείρα λέει ότι αυτές καθορίζονται από την εκάστοτε πλειοψηφία, δεν αποδίδουν και τίποτα, πάνε στα συρτάρια των υπουργικών και των γραφείων της βουλής και μένουν εκεί. Και το ζήτημα είναι ότι όταν το ΚΚΕ πρότεινε να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που έβαλε το ζήτημα στη βουλή και να αλλάξει, έτσι ώστε όλοι οι υπουργοί, τα κυβερνητικά στελέχη να πηγαίνουν στα δικαστήρια κατευθείαν, όπως εσείς, όπως ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, δεν το δέχτηκαν όλα τα άλλα κόμματα. Όταν το ΚΚΕ πρότεινε να μη διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης, τα Ανώτατα Δικαστήρια αλλά να εκλέγονται, όπως προτείνουν και οι Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, το αρνήθηκαν τα άλλα κόμματα και τη διορίζουν. Άρα εκεί είναι το ζήτημα και είναι ξεκάθαρο.

Κάτι τελευταίο και εντελώς διαφορετικό, για να κλείσουμε κ. Γενικέ. Ο Διονύσης Σαββόπουλος με τους αγώνες του, την ιστορία του βγήκε και είπε μία άποψη. Κάποιοι πέσανε από τα σύννεφα, αν έχει δικαίωμα ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο όποιος Διονύσης Σαββόπουλος, σε αυτή τη χώρα να έχει άποψη;

Μα ο καθένας μπορεί και μάλιστα κάποιος επώνυμος, γνωστό πρόσωπο, αγαπητό σαν μουσικός – όλοι τραγουδάμε τα τραγούδια του, όλοι τον αγαπήσαμε, μπορεί στο παρελθόν, άλλοι τον γνώρισαν αργότερα – να αλλάξει και πολιτική άποψη, όχι μόνο να έχει μία γνώμη για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει ή το ποιο κόμμα θα πάει να ψηφίσει ο ίδιος. Μπορεί και να αλλάξει, να είχε άλλη άποψη πριν και να την αλλάξει. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ούτε σχολιασμού. Και δεν θέλω να το σχολιάσω και γιατί είναι απαράδεκτη η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή.

Σας ευχαριστώ πολύ. Να ευχηθώ κάθε επιτυχία και καλή ξεκούραση και σε εσάς.

ΚΚΕ δυνατό την Κυριακή στην κάλπη, όλοι οι άνθρωποι που το σκέφτονται, να αποφασίσουν να πάνε να το ρίξουν «δαγκωτό».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.