Εκλογές 25ης Ιουνίου: Εχθρός όλων των κομμάτων ο εφησυχασμός

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια προεκλογική περίοδος που ξεκινά λίγες μέρες μετά το τέλος της προηγούμενης έχει πάντα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρειάζεται στοχευμένη διαχείριση από τα επιτελεία των κομμάτων.

Το γεγονός είναι ότι το κάθε κόμμα έχει διαφορετικές προκλήσεις να διαχειριστεί. Η ΝΔ μπορεί να ξεκινά με έναν αέρα αυτοπεποίθησης που της δίνει η διαφορά των 20 και πλέον μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακριβώς εκεί κρύβεται και η παγίδα. Στην Πειραιώς ο κύριος φόβος είναι να θεωρηθεί από μέρος των ψηφοφόρων της περασμένης Κυριακής ότι η νέα νίκη είναι δεδομένη και να επιλέξουν, σε έναν πιο θερμό μήνα, είτε να απέχουν ή να ψηφίσουν ένα άλλο κόμμα το οποίο οριακά δεν μπήκε στη Βουλή, θέλοντας μια πιο αντιπροσωπευτική Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή αναφέρθηκε σ’ αυτήν την παγίδα και γι αυτό ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται ήδη σε εγρήγορση σαν να πρόκειται για τη μάχη της πρώτης κάλπης. Όπως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στον Alpha «οι κάλπες είναι άδειες». Ζήτησε από τους πολίτες να επιβεβαιώσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη που του έδειξαν στις πρώτες κάλπες, αλλά έστειλε μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματος κυρίως σ’ αυτούς που «ράβουν κοστούμια» ήδη για το νέο υπουργικό συμβούλιο, διαμηνύοντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για κανέναν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, καθώς έχει να διαχειριστεί μια βαριά ήττα, και είναι αναγκαίο να αναζητήσει τα αίτια, κάνοντας την αυτοκριτική του, αλλά από την άλλη θα είναι καταστροφικό να μπει σε εσωστρέφεια, με κόντρες μεταξύ των στελεχών του. Αυτό βέβαια δεν αποφεύχθηκε αφού οι δηλώσεις Παπαδημούλη για αξιοποίηση νέων στελεχών που πήγαν καλά στις κάλπες προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Ρένας Δούρου, όσο και του Νίκου Παππά, με βαρείς χαρακτηρισμούς όπως «αηδιαστικές δηλώσεις» και «ανοησίες», Είναι βέβαιο ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να «μαζέψει» τέτοιες κόντρες και να δώσει σαφές μήνυμα ότι η επόμενη μάχη είναι μπροστά και δεν γίνεται να υπονομεύεται από τα ίδια τα στελέχη του κόμματος. Πρώτος και κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μηδενίσει περαιτέρω απώλειες που μπορεί να έρθουν από τον «αριστερό πατριωτισμό» κάποιων ψηφοφόρων που μπορεί να μετακινηθούν προς το ΜΕΡΑ25 πχ, δίνοντας του τη μικρή ώθηση που χρειάζεται για να μπει στη Βουλή. Ο δεύτερος στόχος είναι να αποκλείσουν τις διαρροές και προς το ΠΑΣΟΚ που έχει κάνει κεντρική του επιδίωξη να ξαναγίνει ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος του πολιτικού συστήματος. Τρίτος στόχος είναι να επικεντρώσουν στο θετικό αφήγημα, να αναδείξουν τα δυνατά στοιχεία του προγράμματός τους, καθώς πολλοί πιστεύουν- και εντός της ηγετικής ομάδας- ότι η μονομερής «δαινομοποίηση» Μητσοτάκη λειτούργησε μάλλον ως μπούμπερανγκ.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ, μετά το θετικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης είναι να κατακτήσει ή τουλάχιστον να κάνει έναν γενναίο βήμα προς αυτό, τη θέση του δεύτερου «παίκτη» στην πολιτική σκακιέρα κυριαρχώντας στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η κριτική και σκληρή γλώσσα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεχιστούν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί και θα σκληρύνει η ρητορική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποδυνάμωση του οποίου είναι στοίχημα για την Χαριλάου Τρικούπη.

Στον χώρο των «μικρών» υπάρχει μάχη ζωής και θανάτων τουλάχιστον για τρεις. Τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλουν να πείσουν ότι αξίζουν την είσοδο στη Βουλή, αφού θεωρούν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση την οποία εγγυώνται τα κόμματά τους. Υπάρχει βέβαια και το κόμμα «Νίκη» που έφτασε μια ανάσα πριν από την είσοδο στη Βουλή και θεωρεί ότι μπορεί να το πετύχει στις δεύτερες κάλπες, είτε με ψήφους από τη ΝΔ, είτε από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλο. Γι αυτό και στα δεξιά της ΝΔ έχει ξεσπάσει ένας μικρός εμφύλιος με στόχο αυτό που ονομάζεται «πατριωτική» ψήφος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.