Εκλογές 2023: Τι «ψήφισαν» οι φυλακές Κορυδαλλού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πίσω από βαριές σιδερένιες πύλες και έπειτα από δύο σωματικούς ελέγχους –έναν για πιθανά αιχμηρά αντικείμενα και άλλον για το ενδεχόμενο να φέρει κάποιος προσημειωμένα ψηφοδέλτια– βρίσκονται τα δύο εκλογικά τμήματα των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού. Ολοι όσοι φθάνουν εδώ είναι συνεπείς.

Τους φέρνουν ανά ομάδες, κατά βάση των πέντε ατόμων, και με συγκεκριμένη σχεδόν αδιάλειπτη ροή, ώστε να μη διασταυρωθούν κρατούμενοι από διαφορετικές πτέρυγες στην αναμονή. Κάθε τόσο η εισαγγελέας, που έχει οριστεί ως δικαστική αντιπρόσωπος, καλείται από κάποιον υπόδικο στο παραβάν για να βοηθήσει. Είναι αρκετοί όσοι δεν ξέρουν ανάγνωση και χρειάζονται κάποιον για να τους διαβάσει τα ψηφοδέλτια.

«Ολοι θέλουν να ψηφίσουν, τους κρατάει ζωντανούς, σε επαφή με τα πράγματα. Νιώθουν ότι δεν αποφασίζουν άλλοι για αυτούς», λέει στην «Καθημερινή» η εισαγγελέας που εποπτεύει τη διαδικασία σε ένα από τα τμήματα. «Αισθάνονται ότι θα κριθεί το μέλλον τους».

Στα δύο εκλογικά τμήματα των φυλακών Κορυδαλλού, το 499 και το 500, είχαν δηλωθεί ως ψηφοφόροι 391 άτομα, σε σύνολο περίπου 1.800 κρατουμένων. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις από τους εγκλείστους ότι θα ήθελαν να ψηφίσουν, οι οποίες εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι είχαν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και εάν ήταν εγγεγραμμένοι σε εκλογικά τμήματα εκτός φυλακής. Τις τελευταίες ημέρες έγινε ένας ακόμη έλεγχος στις λίστες για επικαιροποίηση, ώστε να εξακριβωθεί εάν κάποιος στο μεταξύ είχε αποφυλακιστεί ή είχε μεταχθεί σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

«Νιώθουν ότι με τη συμμετοχή τους είναι μέλη της κοινωνίας», λένε από τη γραμματεία του Κορυδαλλού. «Είναι σημαντικό και για την επανένταξή τους». Η εφημερίδα παρακολούθησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας κατά την ημέρα των εκλογών, μέσα στη φυλακή.

Οι κάλπες έχουν στηθεί σε δύο διπλανές τάξεις, σε χώρο της φυλακής που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ολα είναι έτοιμα από τις 7 το πρωί, η προσέλευση όμως ξεκινάει βάσει προγράμματος δύο ώρες αργότερα, για να έχουν πάρει πρώτα το πρωινό τους οι κρατούμενοι. Καθένας κρατάει ένα χαρτί με τη φωτογραφία του, τα στοιχεία του, την πτέρυγα και το κελί του.

Οι κρατούμενοι φορούν λευκή χειρουργική μάσκα, την οποία κατεβάζουν ώστε να γίνει η ταυτοπροσωπία. Οι περισσότεροι φορούν φόρμες και αθλητικά παπούτσια, κάποιοι έρχονται με σαγιονάρες. Και σε αυτόν τον μικρόκοσμο δεν υπάρχει ομοιογένεια. Κάποιος φαίνεται να έχει καινούργια ρούχα, καθαρά, ενώ ο επόμενος ψηφοφόρος σέρνει στα πόδια του χειμωνιάτικες παντόφλες με φθαρμένη σόλα. Ενας ηλικιωμένος ισορροπεί με τη βοήθεια μιας μαγκούρας και άλλος, 23 ετών, λέει ότι ψηφίζει για πρώτη φορά στη ζωή του. Αρκετοί έχουν τατουάζ, «κακό παιδί» έγραψε κάποιος σε ένα βραχίονα, άλλος έχει διαλέξει ως σχέδιο ένα καλάσνικοφ. Τους υποδέχονται με ευγένεια και εκείνοι την ανταποδίδουν.

Οι μόνες υποδείξεις γίνονται σε δύο κρατουμένους που κουβαλούν μαζί τους φραπέ, ο ένας έχει χώσει το παγούρι στην τσέπη του και ο άλλος μέσα από τη ζακέτα του. Τους ζητούν να τα αφήσουν έξω μέχρι να ψηφίσουν, για να αντιληφθούν και εκείνοι ότι αυτή είναι μια σοβαρή στιγμή.

«Δεν υπογράφουμε»

Κάποια στιγμή η εισαγγελέας στο ένα τμήμα ζητάει την προσοχή όσων βρίσκονται στην αναμονή. «Δεν βάζουμε υπογραφή στο ψηφοδέλτιο, αν βάλετε είναι άκυρο», τους λέει, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που ρωτούν εάν και πού πρέπει να υπογράψουν. «Οποιος θέλει βοήθεια με φωνάζει», συμπληρώνει.

«Ξέρεις να διαβάζεις;» ρωτάει ένας σωφρονιστικός κάποιον από τους ψηφοφόρους μόλις φτάνει η σειρά του. «Οχι, δεν έχω πάει σχολείο», του απαντάει.

«Πάλι ο Σώρρας;» ακούγεται να μονολογεί ένας κρατούμενος πίσω από το παραβάν μόλις το βλέμμα του πέφτει πάνω στο ψηφοδέλτιο του κόμματος Ελλήνων Συνέλευσις. «Βρήκα το καινούργιο μου επάγγελμα», λέει αφού βγαίνει για να ρίξει τον φάκελο στην κάλπη. «Θα αφήσω την νταλίκα και θα φτιάξω κόμμα».

Σε ένα από τα διαλείμματα της διαδικασίας, όσο ετοιμάζονται οι ψηφοφόροι άλλης πτέρυγας, ένας σωφρονιστικός ρωτάει εάν θα ήθελαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έναν καφέ από την «Απόδραση», την καφετέρια της περιοχής, που, όπως λέει, είχε για σχέδιο στις χαρτοπετσέτες της ένα ελικόπτερο με μια ανεμόσκαλα. «Εχει κλείσει», τον πληροφορεί συνάδελφός του.

Τα τελικά αποτελέσματα δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Οπως είχε συμβεί και το 2019, ήταν συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της χώρας. Το ποσοστό που συγκέντρωσε ξεπέρασε το 80%. Ενδεικτικά σε ένα τμήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 88,89% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία 4,23% και ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας με χαμηλότερα ποσοστά. Στους συνολικά 200 ψηφίσαντες αυτού του τμήματος, τα δέκα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και ένα ήταν λευκό.

Οι αριθμοί

391 ψηφοφόροι δηλώθηκαν σε σύνολο 1.800 κρατουμένων.

88,89% έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ (σε ένα εκλογικό τμήμα).

4,23% έλαβε η Νέα Δημοκρατία (στο ίδιο εκλογικό τμήμα).

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.