Εκλογές 2023: Εμμένει στην αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης, παίρνει τη διερευνητική κι επιχειρεί δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Δεν το πιστεύω…”. Αυτή ήταν η απάντηση υπουργών, βουλευτών, και άλλων “γαλάζιων” στελεχών για την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατιας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές 2023 διπλάσια ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε για τα αποτελέσματα των εκλογών ότι αυτή η μεγάλη νίκη (της Νέας Δημοκρατίας) ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες”.

Στις 25 Ιουνίου οι δεύτερες κάλπες;
Ο κ. Μητσοτάκης, συγκινημένος στις δηλώσεις του, έδωσε το στίγμα των κινήσεων του από σήμερα.

“Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός «σεισμός» που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της” δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, κάνοντας σαφές ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής να επισπευστούν, και αντί για τις 2 Ιουλίου να στηθούν στις 25 Ιουνίου.

Παραδίδει άμεσα τη διερευνητική εντολή ο Μητσοτάκης
Σήμερα, μετά τις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και να παραδώσει επίσημα τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται στη συνέχεια, ως το απόγευμα, να λάβει τη διερευνητική εντολή από την κ. Σακελλαροπούλου για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, την οποία ωστόσο δεν θα αξιοποιήσει και όπως όλα δείχνουν θα την παραδώσει άμεσα και δεν θα κάνει χρήση του χρονικού ορίζοντα των τριών ημερών.

Μητσοτάκης: “Έγκριση από τους πολίτες για αυτοδύναμη ΝΔ”
“Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν, άλλωστε, σήμερα οι ψηφοφόροι και το ζήτησαν με τρόπο εμφατικό, θα έλεγα με τρόπο απόλυτο” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις του.

“Συνεπής στις δεσμεύσεις μου, από αύριο θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας. Διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις επόμενες κινήσεις
Στην Πειραιώς και το Μαξίμου εκτιμούν ότι η διαδικασία των διερευνητικών θα είναι πολύ σύντομη και ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσουν με αντίστοιχο τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το συνταγματικό περιθώριο των εννέα ημερών για τις διερευνητικές διαβουλεύσεις.

Έτσι, η σκέψη-εισήγηση για εκλογές μία εβδομάδα νωρίτερα από ότι σχεδιαζόταν, δηλαδή στις 25 Ιουνίου, δυνητικά είναι εφικτή και κερδίζει έδαφος.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, σε σύσκεψη του Κ. Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.