Εκλογές 2023: Η αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη και αυτοί που κρίνουν το αποτέλεσμα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στις 7 το πρωί της Κυριακής (21/5) ανοίγουν οι κάλπες για τις εκλογές 2023. Εκεί όπου θα αποφασιστεί η επόμενη μέρα της χώρας για τα τέσσερα χρόνια της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Όλα είναι έτοιμα, αφού συνολικά στήθηκαν 21.467 εκλογικά τμήματα στην Ελληνική Επικράτεια και σε όλα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν παραλάβει την συσκευή ασφαλούς μετάδοσης με την εφαρμογή srt ώστε με την πρώτη καταμέτρηση να σταλεί και το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η ψηφοφορία ξεκινά ακριβώς στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρότερα τμήματα που έχουν λιγότερους εγεγγραμένους ψηφοφόρους και όσο κυλάει ο χρόνος θα κορυφώνεται η διαδικασία.

Στις 20:30 εκτιμάται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει ασφαλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, καθώς θα έχει ενσωματωθεί το 10% των τμημάτων. Στις 21:30 με 22:00 το βράδυ η ενσωμάτωση θα αγγίξει το 80%. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα αναμένεται να έχουμε σαφή εικόνα για τους υποψήφιους βουλευτές που προηγούνται και βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις.

Οι εκλογείς είναι 9.813.595, εκ των οποίων οι 4.763.264 άνδρες και οι 5.050.331 γυναίκες. Από αυτούς για πρώτη φορά ψηφίζουν 438.595 νέοι (17-21 ετών).

Οι πολίτες ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα σε φυσική και σε ηλεκτρονική μορφή ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας. Στα διαδικαστικά, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσέξουν, καθώς θα ψηφίσουν αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν σημειωθεί σταυρός, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών και καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, έκανε λόγο για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού κατά την επίσκεψή της στο κέντρο τύπου στο Ζάππειο, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων μέσων για τις ελληνικές εκλογές με 430 δημοσιογράφους να έχουν διαπιστευθεί στο Κέντρο Τύπου. Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν από τον Άρειο Πάγο.

Χαλάρωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Το Σάββατο, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις τελευταίες τους στιγμές χαλάρωσης πριν από την κρίσιμη μάχη της κάλπης. Στην οδό Ερμού, στην Αθήνα, βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κόσμο και φωτογραφήθηκε με τουρίστες μία μέρα πριν τις εκλογές.

Ειδικότερα, μια μέρα πριν τις αυριανές κάλπες και λίγο πριν τον καθιερωμένο καφέ με τους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα ευδιάθετος συνομίλησε με κόσμο και φωτογραφήθηκε με τουρίστες.

Μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Ήταν μια πολιτισμένη προεκλογική περίοδος. Εμείς επιλέξαμε να μιλάμε για το μέλλον. Ο κόσμος ήταν πιο “ζεστός” απέναντί μου συγκριτικά με το 2019, με ξέρει καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πιστός στην παράδοση που έχει καθιερώσει από τις προηγούμενες εκλογές, υποδέχθηκε τους πολιτικούς συντάκτες σε ψαροταβέρνα στο Μικρολίμανο, όπου συζήτησαν σε χαλαρό κλίμα, χωρίς τις συμβάσεις του ρεπορτάζ.

Σε χαλαρή διάθεση ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι βρίσκεται στην έδρα του Ολυμπιακού που αγωνίζεται αύριο στο final four και πρόσθεσε με νόημα ότι θα πρέπει να αναμένουμε δηλώσεις μετά τις 11 μμ. Έκανε λόγο για «πυκνή» προεκλογική περίοδο με πολλές συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που «έτρεξαν» μαζί του.

Στο Ηράκλειο βρέθηκε παραμονή των εκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επέλεξε να βρεθεί σε ταβέρνα της περιοχής Ρογδιά, όπου γευμάτισε με δημοσιογράφους, υποψηφίους και τοπικά στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε χαλαρό κλίμα, λίγες ώρες μετά την προεκλογική του ομιλία στο Ηράκλειο, είχε τη δυνατότητα να συζητήσει χαλαρά με τους παρευρισκόμενους, να γευτεί κρητικούς μεζέδες και τσικουδιά.

Τη συνάντηση συνόδευσαν οι ήχοι από κρητική λύρα, ενώ δεν έλειψαν και οι παραδοσιακές μαντινάδες. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο αυριανός τελικός της Ευρωλίγκα, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης, που όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρακολουθήσει. Από την Κρήτη επρόκειτο να αναχωρήσει για την Αθήνα, όπως τόνισε, αφού ψηφίσει και αφού γευματίσει με την οικογένεια του.

Οι αναποφάσιστοι γέρνουν την πλάστιγγα

Λίγο πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, η αδιευκρίνιστη ψήφος ή αλλιώς οι αναποφάσιστοι, λάμβαναν ποσοστό 7,8%, ένα τεράστιο νούμερο, ικανό να επηρεάσει σημαντικά τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ή να δώσει μία μεγαλύτερη δυναμική στα κόμματα που θα ακολουθήσουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί μέχρι τελευταία στιγμή, προσπάθησαν να κερδίσουν ό,τι μπορούν από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων αλλά και να… αλιεύσουν ψήφους από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους άλλων πολιτικών σχηματισμών. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν μεγάλο βάρος στο να ανέβει στον μέγιστο δυνατό βαθμό η κομματική συσπείρωση.

Οι «πρωτάρηδες» της κάλπης

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά περίπου 430.000 νέοι, ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Περισσότερες είναι επίσης οι γυναίκες ψηφοφόροι, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τα κόμματα τα έδωσαν όλα στη μάχη για να προσεγγίσει αυτή τη μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων από τη γενιά 17-21, που ψηφίζει για πρώτη φορά. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την προσπάθεια επιστράτευσαν και την τεχνολογία με το TikTok να αποτελεί το νο1 όπλο των πολιτικών αρχηγών που προσπάθησαν να εισβάλουν στα κινητά των νέων.

Παράλληλα, για πρώτη φορά τα κόμματα άφησαν σε μεγάλο βαθμό τον… παλιομοδίτικο τρόπο προσέγγισης των φυλλαδίων και στράφηκαν τόσο πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Facebook, το YouTube, το Instagram που αποτέλεσαν ένα νέο είδος «μπαλκονιού» στην επικοινωνία.

Διερευνητικές και στο βάθος… νέες κάλπες;

Εν τω μεταξύ, από τη στιγμή που θα κλείσουν την Κυριακή το απόγευμα οι κάλπες και το βράδυ θα ανακοινωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, ξεκινά μια πολυήμερη διαδρομή μέχρι τη συγκρότηση της Εθνικής Αντιπροσωπείας και ενδεχομένως την προκήρυξη νέων εκλογών.

Η απλή αναλογική, όπως φαίνεται, δύσκολα θα προσφέρει την αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα για να βγάλει κυβέρνηση από το πρωί της Δευτέρας, οπότε από τις 22 Μαΐου η λογική λέει ότι ακολουθούν οι διερευνητικές εντολές, τις οποίες θα λάβουν οι τρεις πρώτοι αρχηγοί κατά σειρά ποσοστών.

Την εντολή έχει τη δυνατότητα να την κρατήσει και να την αξιοποιήσει έκαστος αρχηγός έως τρεις ημέρες, ή μπορεί να την παραδώσει και νωρίτερα.

Μια τελευταία προσπάθεια θα γίνει και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον εξαντληθούν οι 9 ημέρες που διαρκούν στο μάξιμουμ οι διερευνητικές εντολές.

Τότε, η ΠτΔ καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο και κάνει μια προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Εφόσον αποτύχει, αναθέτει ή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου είτε τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει τις εκλογές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.