Χαμόγελο: Πέντε τροφές που αποφεύγει ένας οδοντίατρος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έτοιμοι συσκευασμένοι χυμοί, αναψυκτικά αλλά και γλειφιτζούρια και σοκολάτες θεωρούνται «κόκκινο» πανί για τη στοματική υγεία. Οι οδοντίατροι μας συστήνουν να τα περιορίσουμε στο πλαίσιο της γενικότερης σύστασης για τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, γνωστής για την τερηδογόνο δράση της.

Παρόλα αυτά, ακόμα και τα φαινομενικά υγιεινά τρόφιμα, που για παράδειγμα θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη λειτουργία της καρδιάς, δεν προσφέρουν εξίσου πλεονεκτήματα στην οδοντοστοιχία μας.

Ποια είναι επομένως τα τρόφιμα που ένα οδοντίατρος θα απεύφευγε, όχι επειδή βλάπτουν την υγεία, αλλά επειδή μπορεί να ζημιώσουν τη στοματική υγεία; Ο δρ Sam Jethwa αντιπρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Κοσμητικής Οδοντιατρικής προτείνει μια ενδιαφέρουσα λίστα που περιλαμβάνει από καραμέλες βουτύρου μέχρι ελιές, πάντοτε με κριτήριο ό,τι μπορεί να τραυματίσει τα δόντια, να κολλήσει σε αυτά και να ζημιώσει το χαμόγελό μας.

Καραμέλες γάλακτος και λουκούμια

Ναι, περιέχουν κυρίως σάκχαρα, οπότε ούτως ή άλλως δε θα μπορούσαμε να το παρακάνουμε όσον αφορά την κατανάλωσή τους. Η ζάχαρη θεωρείται παράλληλα, ωστόσο, και μια από τις κύριες αιτίες της τερηδόνας.

Επιπλέον, η κολλώδης υφή τόσο των καραμελών βουτύρου όσο και των λουκουμιών θα μπορούσε να αφήσει υπολείμματα στα δόντια και γι’ αυτό θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εμφάνιση τερηδόνας ή και να δημιουργήσουν προβλήματα σε άτομα που έχουν σφραγίσματα, θήκες ή σιδεράκια.

Παστέλι

Η διατροφική αξία του παστελιού είναι υψηλή καθιστώντας το ως μία από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε για ένα γλυκό σνακ, ενισχύοντας τα οστά και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Δεδομένου, όμως, ότι είναι ιδιαίτερα σκληρά και κολλώδη, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παράλληλα προβλήματα με αυτά της κατανάλωσης ενός λουκουμιού ή μια καραμέλας βουτύρου.

Ελιές

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, οι ελιές μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό σνακ για τον οργανισμό μας, όχι στον ίδιο βαθμό όμως για τα δόντια μας. Αυτό συμβαίνει διότι, εάν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί όσο τις μασάμε, θα μπορούσαμε να δαγκώσουμε κατά λάθος το κουκούτσι και να τραυματίσει τα δόντια. Την ίδια προσοχή θα πρέπει να δείξουμε και με τα φρούτα που έχουν κουκούτσι.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα σύκα και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ωστόσο, την ίδια στιγμή είναι πλούσια σε σάκχαρα και θα μπορούσαν να αφήσουν υπολείμματα στα δόντια, συμβάλλοντας στην τερηδογόνο δράση τους.

Ξηροί καρποί

Καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής, θα μπορούσαν όμως να δημιουργήσουν φθορές στο σμάλτο, αλλά και λόγω της σκληρότητάς τους, να προκαλέσουν ζημιά σε οδοντικά εμφυτεύματα, τεχνητές οδοντοστοιχίες και σιδεράκια.

ygeiamou.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.