Κάρολος Κουν: Δημιουργείται μουσείο αφιερωμένο στο έργο του στην Πλάκα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην γραφική γειτονιά της Πλάκας θα στεγαστεί το νέο μουσείο που θα είναι αφιερωμένο στο έργο του σπουδαίου θεατρανθρώπου Καρόλου Κουν. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε στο Θέατρο Τέχνης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κουν, το 1942, ένα κτήριο που ανήκει στην ιδιοκτησία του και βρίσκεται επί της οδού Διοσκούρων 7, ενώ θα διαθέσει και το ποσό των 95.000 ευρώ, για τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται για την δημιουργία και τη λειτουργία του μουσείου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μουσείου θα γίνει καταγραφή, τεκμηρίωση, αξιολόγηση, συντήρηση και σωστική διατήρηση της συλλογής του εικαστικού και κυρίως του ενδυματολογικού υλικού που δημιουργήθηκε για τις παραστάσεις του θεάτρου Τεχνης, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού του ΥΠΠΟΑ. Όλο αυτό το πολύτιμο υλικό που αποτελεί μια ολοκληρωμένη και σπάνια συλλογή βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο φθοράς, καθώς φυλάσσεται σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.

«Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε στο Θέατρο Τέχνης το κτήριο της οδού Διοσκούρων 7, για τη δημιουργία του Μουσείου του Καρόλου Κουν, ακάματου οραματιστή και δημιουργού του θεάτρου Τέχνης, το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ελληνικού θεάτρου. Όπως έγραψε ο Μάριος Πλωρίτης, «ο Κουν αναζήτησε τη συνέχεια, μιας ουσιαστικά ρωμέικης παράδοσης, λυτρωμένης από προγονοπληξίες, ξενότροπους αισθητισμούς και ηθογραφικές γλυκερότητες». Οι παραστάσεις του, πέρα από την εισαγωγή νέων στοιχείων στη θεατρική τέχνη, ανέδειξαν το έργο σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών. Συνεργάστηκαν μαζί του, για τα σκηνικά και τα κουστούμια, Τσαρούχης, Μόραλης, Φωτόπουλος, Μυταράς και πλήθος άλλοι που η δουλειά τους αποτελεί ένα τεράστιο πολύτιμο υλικό. Μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα του Καρόλου Κουν, θα στεγαστούν στο Μουσείο του, στην Πλάκα. Θα είναι ένας καλαίσθητος χώρος στον οποίο προβάλλεται και θα προστατεύεται το έργο, ενός μεγάλου δημιουργού, που τίμησε το θέατρο και την Ελλάδα» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη αυτοψία της στο κτήριο όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Καρόλου Κουν.

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, σημείωσε: «Νιώθουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση που η πολύτιμη κληρονομιά του Καρόλου Κουν αποκτά τη δική της στέγη στην Πλάκα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδιαιτέρως στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη, για την πρωτοβουλία, αλλά και την στήριξη αυτού του μοναδικού έργου. Είναι πολύ σημαντικό που το μεταξύ μας Μνημόνιο Συνεργασίας, απέδωσε καρπούς τόσο άμεσα και ουσιαστικά».

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ίδρυσή του, ως σήμερα έχει αδιάλειπτη παρουσία στη θεατρική ζωή του τόπου για 80 χρόνια. Στην κατοχή και κυριότητά του βρίσκεται μεταξύ άλλων, η συλλογή εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης, η οποία αποτελεί πολιτιστικό αγαθό ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και ταυτόχρονα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, ο Κάρολος Κουν εισήγαγε και διατήρησε τη συστηματική συνεργασία των εικαστικών καλλιτεχνών στις παραστάσεις του θεάτρου του.

«Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας και το κοινό να μας παρακολουθεί». Σήμερα, μετά από 80 χρόνια εξακολουθεί και παρακολουθεί το δημιούργημά του» έλεγε με νόημα ο ίδιος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.