Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ψύχραιμο» profit taking εν όψει εκλογών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην κατοχύρωση των μεγάλων κερδών του Μαΐου προχώρησε για 2η σερί ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές πωλήσεις, λίγα 24ώρα πριν τις κρίσιμες κάλπες της Κυριακής. Παρ’ όλα αυτά, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό διατήρησαν την αγορά μία «ανάσα» από τα υψηλά 9ετίας.

Οι πωλητές «χτύπησαν» κυρίως τη ΔΕΗ, η οποία οπισθοχώρησε προς τα 8 ευρώ. Από τα υψηλά 3ετίας υπαναχώρησε και η Aegean, ενώ στις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank απώλεσαν έως 1%. Από την άλλη πλευρά, η MIG συνέχισε τις εντυπωσιακές πτήσεις, πραγματοποιώντας διψήφιο άλμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,37% και διαμορφώθηκε στις 1.130,14 μονάδες, χάνοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.134,36 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.130,14 έως 1.139,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 63,4 εκατ. ευρώ.

Με το βλέμμα στις εκλογές
Η Λεωφόρος Αθηνών, αφού «δοκίμασε» να υπερβεί τις 1.140 μονάδες, τελικά οπισθοχώρησε στην περιοχή των 1.130 μονάδων, οι οποίες βέβαια βρίσκονται μία «ανάσα» από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας (1.137 μονάδες).

Η πρόθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη του Μαΐου (μόλις η 4η αρνητική συνεδρίαση του μήνα), ελέω και της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, φαίνεται ότι υπερκέρασε την ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Μην ξεχνάμε ότι τα έσοδα των εισηγμένων στο α’ τρίμηνο αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, με την κερδοφορία να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας περαιτέρω βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Την ίδια στιγμή, η αγορά μετράει αντίστροφα για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και η προσοχή όλων, εύλογα, εστιάζει στο αποτέλεσμα της κάλπης, από το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί η μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια παγίωση της διαφοράς των δύο κομμάτων (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) στην περιοχή του 6%, γεγονός το οποίο δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρξει θρίλερ ως προς την πρώτη θέση. Ωστόσο, για να έχουμε κυβέρνηση μάλλον θα χρειαστούν και δεύτερες κάλπες στις αρχές Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επενδυτές φαίνεται ότι προεξοφλούν τη συγκρότηση ενός σταθερού κυβερνητικού σχήματος, το οποίο δεν θα παρεκκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπουμε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% (για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022), με τα spreads να περιορίζονται στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, η εκτόνωση των ανησυχιών για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ και η διαφαινόμενη αποφυγή μιας καταστροφικής στάσης πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο παρέχουν στηρίγματα και βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα.

Στην Ευρώπη, ενδεικτικά, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,36% και τις 465 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,11%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,23%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,54% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,45%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις για τις διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου – Κογκρέσου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,99% και τα 72,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,12% και τα 76,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -1,18% και τα 1.961 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή: newmoney.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.