Κύκλωμα με άκρες και στην Ηλεία διακινούσε μετανάστες σε Ελλάδα και εξωτερικό – Έσοδα άνω των 9 εκατ. ευρώ (βίντεο)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα και μετέπειτα σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, προχώρησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μετά από επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, συνελήφθησαν συνολικά 41 μέλη της οργάνωσης, κατηγορούμενοι για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση των νομοθεσιών περί αλλοδαπών, περί όπλων και ναρκωτικών, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα, καθώς και για τα αδικήματα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης, αρπαγής και εκβίασης.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 55 άτομα.

Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή και δομημένη δράση, ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους. Ανάλογα με τη μέθοδο διακίνησης του μετανάστη, τα κέρδη έφταναν από 600 έως 10.000 ευρώ κατ’ άτομο. Μάλιστα, για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους, κάθε μέλος είχε αναλάβει ανάλογο ρόλο.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

  • προσέφεραν στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών, τόσο ως προς τρόπο μεταφοράς, όσο και ως προς τον προορισμό σε χώρα της Ευρώπης,
  • διακινούσαν τα χρηματικά ποσά μέσω του συστήματος «HAWALA»
  • χρησιμοποιούσαν επίσης τη μέθοδο LOOK – ALIKE, δηλαδή χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων, που η φωτογραφία που έφεραν προσομοίαζε με τα χαρακτηριστικά των διακινούμενων και
  • παρείχαν καταλύματα στους υπό διακίνηση αλλοδαπούς έναντι χρηματικών αμοιβών που κατέβαλαν σε ημερήσια ή μηνιαία βάση και ανέρχονταν περίπου στα 150 ευρώ κατ’ άτομο. Για να προσελκύσουν περισσότερους «πελάτες», τα εν λόγω καταλύματα διαφημίζονταν σε ομάδες-σελίδες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Μετά τον εντοπισμό του «υποψήφιου πελάτη», χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τρόπους διακίνησης και συγκεκριμένα με αεροπλάνο ή διακίνηση πεζή ή με τη χρήση οχήματος.

Η πρώτη μέθοδος, γινόταν μέσω αεροπορικών πτήσεων σε χώρες-πόλεις του προορισμού τους, κλείνοντας δύο αεροπορικά εισιτήρια, το ένα για χώρα επιλογής του στην Ευρώπη και το άλλο με προορισμό πόλη ή νησί της Ελλάδας. Παράλληλα τους εφοδίαζαν με παρόμοια διαβατήρια (μέθοδος look – alike) ενώ οι υπό διακίνηση αλλοδαποί, λάμβαναν οδηγίες από τα μέλη της οργάνωσης, με σκοπό την αποφυγή εντοπισμού τους κατά τον διαβατηριακό έλεγχο.

Η χρηματική αμοιβή για μεταφορά με αεροπλάνο κυμαινόταν από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ οι συνήθεις προορισμοί ήταν Σερβία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Ο δεύτερος τρόπος που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ήταν, η πεζή ή με όχημα διακίνηση των μεταναστών μέσω της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια. Αρχικά αφού τους οργάνωναν σε ομάδες-γκρουπ, περνούσαν πεζοί τα σύνορα από την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και εισέρχονταν στον ελλαδικό χώρο. Έπειτα τους επιβίβαζαν σε φορτηγά / λεωφορεία και τους μετέφεραν σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, όπου και παρέμεναν για λίγο χρονικό διάστημα σε διαμερίσματα «φιλοξενίας» των μελών της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους, είτε τους καταρτούσαν πλαστό νομιμοποιητικό έγγραφο με σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα, είτε ξεκινούσε η διαδικασία της παράνομης μεταφοράς τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, για τους αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να μεταφερθούν παράνομα προς χώρες της Ευρώπης, ακολουθούνταν η εξής διαδικασία:

Σε πρώτη φάση, τους συγκέντρωναν είτε στην Αθήνα, είτε σε περιοχή του νομού Ηλείας και εν συνεχεία, επιβιβάζονταν σε οχήματα, τα οποία κινούνταν με προορισμό τα σύνορα της Ελλάδας και ειδικότερα την Αλβανία. Από εκεί, οι μεταφορείς-συνοδοί οδηγούσαν πεζούς είτε με όχημα, τους αλλοδαπούς προς την Αλβανία, και εν συνεχεία προς Βοσνία ή Σερβία.

Τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν κατευθυντήριες οδηγίες για την επιτυχία της μεταφοράς, τόσο όσον αφορά στα χρήματα για την αγορά τροφίμων και των διαφόρων ειδών που θα χρειάζονταν να έχουν στην κατοχή τους, όσο και για την αποφυγή εντοπισμού τους από αστυνομικούς ή συνοριακούς ελέγχους.

Το χρηματικό ποσό για την ολοκλήρωση της παράνομης μεταφοράς κυμαινόταν από 1.250 έως 4.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίστηκαν 12 διαμερίσματα, χώροι που λειτουργούσαν ως «καβάτζες – ξενοδοχεία», εντός των οποίων εντοπίστηκαν περισσότεροι από 80 παράνομοι αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν και σε βάρος τους εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης. Επίσης, ταυτοποιήθηκε πλήρως το δίκτυο «hawala» της οργάνωσης, αποτελούμενο από 21 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 5 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται συνολικά σε διακίνηση τουλάχιστον 2.322 αλλοδαπών από και προς την Ελλάδα, ενώ εκδόθηκαν περισσότερα από 2.500 νομιμοποιητικά έγγραφα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αστυνομία εκτιμά ότι το συνολικό οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Σε 102 συνολικά έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 72.000 ευρώ, πάνω από 30.000 ψηφιακά αρχεία ταυτοτήτων και διαβατήριων, ναρκωτικά και όπλα καθώς και 189 πλαστές σφραγίδες διάφορων Υπηρεσιών.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές, για ίδια ή άλλα αδικήματα, οδηγήθηκαν με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, σήμερα, στην εισαγγελική αρχή.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.