Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Forest Guardian 2023»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Forest Guardian 2023» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, από 29 έως 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με το σύνολο των φορέων της χώρας σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως ανακοινώθηκε η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), σε συνεργασία με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι κοινή αεροπορική άσκηση Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) μεσαίας κλίμακας που αφορά στην εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης δασικών και περι-αστικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης σε πολλαπλά μέτωπα.

Σκοπός της ήταν η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας, καθώς και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας του συνόλου των συμμετεχόντων. Για την επίτευξη του σκοπού, εξετάστηκε σενάριο ραγδαίας κλιμάκωσης καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Μαλακάσας με ταυτόχρονη εκδήλωση ιδίου φαινομένου σε διαφορετική περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων.

Από τον Στρατό Ξηράς, συμμετείχε ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D και από την Πολεμική Αεροπορία, τέσσερα αεροσκάφη CL-215, δύο αεροσκάφη CL-415 και δύο αεροσκάφη PZL.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με ένα ελικόπτερο Super Puma AS-332 Έρευνας – Διάσωσης, ένα ελικόπτερο BK-117, ένα σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους – ΜΕΑ (Drone), δύο πυροσβεστικά οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα καθώς και η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ).

Πρόθεση του ΓΕΕΘΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση, αποτελεί η καθιέρωση ανάλογου τύπου ασκήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που συμβάλλουν στην βελτίωση της ετοιμότητας του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.