Μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, έχουν ξεκινήσει νέες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, επαναφέροντας το θέμα των F-16. Σε ανακοίνωση τους, μάλιστα παραδέχονται ότι η Ελλάδα πρόκειται να πάρει ανώτερα αεροσκάφη των δικών τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν ήδη έχει στείλει την πρόταση πώλησης των μαχητικών στο Κογκρέσο και αναμένει την έγκριση της. Από την άλλη, οι Τούρκοι έχουν πλέον διαπραγματευτεί με τον Μπλίνκεν προκειμένου να πάρουν τα μαχητικά, με αντάλλαγμα να άρουν το βέτο τους, στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τι λένε οι αναλυτές
Οι αναλυτές αναφέρουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει από το Κογκρέσο το θέμα των F-16, καθώς είναι θέμα αριθμητικής και θέλησης που θα δείξει η κυβέρνηση Μπάιντεν προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο από την Βουλή και την Γερουσία των ΗΠΑ.
Ακόμη, οι Τούρκοι ανησυχούν για τις προθέσεις των ΗΠΑ. «Η παραλαβή των F-16 είναι για την αεροπορία μας ζωτικής σημασίας, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας όλοι είναι εκπαιδευμένοι σε αυτά τα αεροσκάφη Όμως πρέπει να έχουμε στο νου μας στο σενάριο να μην έρθουν ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής γεωστρατηγικής Οζγκιούρ Τορ.
Το νέο αφήγημα της Τουρκίας για τους S-400
Από την άλλη, η Τουρκία αρχίζει να κτίζει μία θεωρία. Ότι πλέον έχουν αποθηκεύσει τους S-400, δηλώνοντας ότι «Δεν έχουμε ανάγκη τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400».Όπως υποστηρίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Τζοσκούν Μπασμπούγ, «έχουμε πια τα αντιαεροπορικά συστήματα Kορκούτ, Χισάρ, Σιπέρ .
Είχαμε ανάγκη από τέτοια συστήματα, και τώρα παράγουμε και τα ραντάρ τους. Αυτά είναι πανάκριβα συστήματα και είναι σπάνια στον κόσμο. Όταν θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η αντιαεροπορική ομπρέλα, δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και S-400. Αυτό είναι ένα χαρμόσυνο νέο!»
Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία
O Τζο Μπάιντεν ζήτησε την έγκριση της πώλησης F-16 στην Τουρκία, θέλοντας να κάνει χρήση της στρατηγικής του «καρότου και του μαστίγιου». Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν στηλιτεύσει πολλές φορές την στάση της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Όμως βλέποντας πως το «μαστίγιο» δεν φέρει αποτελέσματα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε για τρεις λόγους να εισηγηθεί την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι προτεινόμενες πωλήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που έχουν ανταλλάξει απειλές τον περασμένο χρόνο στην ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμη, ο Ερντογάν παίζει σημαντικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, με τον έλεγχο των εισροών ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών.
Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι ότι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών ανοίγει τον δρόμο για την άρση του βέτο από την Τουρκία και την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία
Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.
Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14:42 Αστυνομικές ειδήσεις από τη Δυτική Ελλάδα
14:33 Έφυγε από τη ζωή ο Ντέβιντ Λίντλεϊ – Ρόκερ, «μουσικός των μουσικών» και βιρτουόζος στο μπουζούκι
14:24 Δημοτικό Ωδείο Πατρών: Συναυλία με έργα των F. Chorin και S. Rachmaninov
14:15 Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΠ: Συμμετοχή στην Πανελλαδική 24ωρη απεργία της Δευτέρας
14:06 Ανήλικοι είχαν ρημάξει σπίτια στην Πάτρα – Τρεις συλλήψεις
13:57 Πού θα γίνουν rapid tests στην την Αχαΐα στις 18,19 & 20 Μαρτίου
13:48 Διαβήτης τύπου 2: Πόσα φλιτζάνια καφέ μειώνουν τον κίνδυνο;
13:39 Νηστίσιμα κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα λεμονιού
13:30 Η άρδευση από το φράγμα του Πηνειού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο από το Σπύρο Μυλωνά
13:21 Υπόθεση Πάτρας: Παραπομπή της 34χρονης σε δίκη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας προτείνει ο εισαγγελέας
13:12 Γυναίκα «τυφλώθηκε» από έρωτα κι έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης
13:03 Υπόθεση Πάτρας: «Βρήκα το παιδί αναίσθητο και πανιασμένο» – Τι κατέθεσε η νοσηλεύτρια που είδε την Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή
12:54 Μαρία Σολωμού: «Δεν θα με θέλανε να κάνω πρωινό»
12:45 Τοίχος καταπλάκωσε 71χρονο που οδηγούσε τρακτέρ
12:36 Πάτρα: Ψηφιακές Υπηρεσίες από το Δήμο
12:27 Τέμπη: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο σταθμάρχης της Λάρισας
12:18 Δημοτικής Αρχή Πάτρας: «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση και του νερού»!
12:09 ΕΑΠ: Παροχή υποτροφιών στο πλαίσιο του δυστυχήματος στα Τέμπη
12:00 Ο πρόεδρος της Κίνας θα επισκεφθεί τη Ρωσία από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου
11:53 Κατώτατος μισθός: Στα 479€ το επίδομα ανεργίας και αλλά 18 επιδόματα