«Όταν σε δείχνει ένα δάχτυλο, να κοιτάς σε ποιον ανήκει…»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος, ανήρτησε στο fb πρόσφατη συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Μολονότι», όπου τα λέει έξω από τα δόντια, για την ακροδεξιά πλευρά στο δημοτικό συμβούλιο και τους «λαγούς» της, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί:

Με αφορμή τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε τελευταία ζητήσαμε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας & Αθλητισμού Τάκη Πετρόπουλο να κάνουμε αυτή την κουβέντα, η οποία βεβαίως με φόντο τις εθνικές και τις τοπικές εκλογές επεκτάθηκε πέρα και από τα θέματα θεσμικής αρμοδιότητας του.

Χειμαρρώδης όπως μας έχει συνηθίσει απαντάει σε όλα με λόγο μεστό και τεκμηριωμένο, ακολουθώντας την τακτική της «επιθετικής άμυνας» προσφιλή του και από τα χρόνια της αθλητικής και προπονητικής του καριέρας.

ΕΡ : Αντιδήμαρχε που αποδίδετε το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο βρεθήκατε στο μάτι του κυκλώνα για μια σειρά ζητήματα θεσμικής σας αρμοδιότητας?

Στην απέλπιδα προσπάθεια ορισμένων ακροδεξιών κυρίως δυνάμεων εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου να αποδομήσουν κατά το δυνατόν το πολύ σημαντικό έργο της δημοτικής αρχής στην παιδεία και τον αθλητισμό από το 2014 μέχρι σήμερα.

Επισημαίνω ότι η επίθεση άρχισε ακριβώς μετά τη μεγάλη επιτυχία του Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος» που προκάλεσε πανελλήνια αίσθηση, εν μέσω της αδιάκοπης ανακατασκευής των σχολικών κτιρίων, ανέγερσης μετά από πολλά χρόνια δύο νέων σχολικών κτιρίων, μετά την παράδοση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου Ροϊτίκων, ενώ η πόλη μας αναδεικνυόταν σε δημοφιλή αθλητικό προορισμό κ.ο.κ.

Δεν ήταν κάτι πρωτότυπο που μας εξέπληξε, άλλωστε όταν σε δείχνει ένα δάχτυλο πρέπει να κοιτάς σε ποιον ανήκει. Το να σε δείχνουν τέτοια δάχτυλα συνιστά δημόσιο έπαινο. Παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια έγινε και για άλλους τομείς όπως η κοινωνική πολιτική της δημοτικής αρχής. Η μεθοδολογία ήταν αυτή του «λαγού» που αναδείκνυε ένα θέμα υπαρκτό παραποιώντας με διάφορες ανακρίβειες και τερτίπια την αλήθεια για να προκληθούν κοινωνικοί αυτοματισμοί. Απέτυχαν οικτρά βέβαια.

Ενδεικτικά θυμίζω επιθέσεις που έπεσαν στο κενό όπως για τις υποδομές πρόσβασης ΑμεΑ σε σχολείο της πόλης, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΣΕΓΑΣ, το ΕΕΕΕΚ, την επάρκεια μέσων πυρόσβεσης στα σχολεία, τα προβλήματα στεγανότητας της οροφής ελάχιστων σχολείων. Όλα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα χάρη στην ύπαρξη σχεδιασμού και κυρίως χάρη στην ετοιμότητα των υπηρεσιών μας που η προσπάθεια τους σε πολλές περιπτώσεις παίρνει ηρωικό χαρακτήρα και κάποια από αυτά έχουν δρομολογηθεί για να έχουμε μεσοπρόθεσμα τις επιθυμητές λύσεις.

ΕΡ : Εν όψει των Εθνικών Εκλογών πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια επιτυχημένη εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ για τον αθλητισμό. Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγήκαν?

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που μέσω της Επιτροπής Αθλητισμού της Κ.Ε. έχει επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση για τον αθλητισμό, την οποία εμπλουτίζει διαρκώς παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Είχε μάλιστα προβλέψει και προειδοποιήσει από τη δεκαετία του 90 την αθλητική κοινότητα της χώρας ότι οι βίαιες αναδιαρθρώσεις στον αθλητισμό που πραγματοποίησαν οι αστικές κυβερνήσεις θα οδηγούσαν στο σημερινό ολοφάνερο αδιέξοδο.

Σήμερα όλο και ευρύτερες δημοκρατικές, ριζοσπαστικές αθλητικές δυνάμεις συνειδητοποιούν την ορθότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για τον αθλητισμό, συνειδητοποιούν τον υπαρκτό κίνδυνο του αφανισμού του. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι του αθλητισμού αθλητές, προπονητές, παράγοντες και φίλαθλοι συνειδητοποιούν την αμετάθετη ανάγκη να παραμερίσουμε τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επί μέρους ζητήματα για να συμπορευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που μας απειλεί.

Μια ματιά γύρω μας εδώ στην πόλη μας είναι αρκετή για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα αθλητικά μας σωματεία. Πόσα παιδιά αποκλείονται από τον αθλητισμό για οικονομικούς λόγους. Οι πρωταθλητές μας δεν έχουν καμία κρατική στήριξη και η εξέλιξη τους εξαρτιέται από το πόσο βαθιά είναι η τσέπη των οικογενειών τους και των παραγόντων του συλλόγου τους.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι του αθλητισμού της πόλης μας έχουν την εμπειρία του Δήμου για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να στηρίξουν στις εκλογές το ΚΚΕ για να δυναμώσει η φωνή του και να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση.

ΕΡ : Ποια είναι η δική σας πρόβλεψη για τις Εθνικές Εκλογές?

Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε δυστυχώς μια ακόμη αστική κυβέρνηση, η οποία όποιας απόχρωσης και να είναι θα πιάσει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που θα το αφήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η ουσία για τον Ελληνικό λαό είναι ότι οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρους, το 90% των οποίων θα συνεχίσουν να πληρώνουν σκανδαλωδώς οι εργαζόμενοι που κατέχουν μόλις το 10% του πλούτου. Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων και το υψηλό ΦΠΑ ακόμη και στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης που πλήττει τις λαϊκές οικογένειες. Θα συνεχίσουν οι πλειστηριασμοί των λαϊκών κατοικιών και να κόβουν το ρεύμα από τα λαϊκά νοικοκυριά. Όπου τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ το απαιτούν θα ξεφυτρώνουν Βάσεις όπως έγινε στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κάλυμνο και την Κάρπαθο κι ετοιμάζουν και στον Άραξο. Τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να στέλνονται σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνεργοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα αστικά κόμματα και δεν έχει καμία αξία η συμμετοχή τους στους σκυλοκαυγάδες τους, που γίνονται για ζητήματα άσχετα με τα λαϊκά προβλήματα.

Το κρίσιμο λοιπόν δεν είναι αν θα έχουμε τη μία ή την άλλη κυβέρνηση αλλά αν θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στην ενδυνάμωση και την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΕΡ : Θα είναι ο Κώστας Πελετίδης για 3η συνεχόμενη θητεία Δήμαρχος?

Μέχρι τώρα όλα αυτό δείχνουν, αλλά αυτό δεν πρέπει και δεν μας προκαλεί καμία επανάπαυση. Έχουμε πάρει ήδη και μια μικρή γεύση της ποιότητας και του ήθους της προεκλογικής αντιπαράθεσης που θα αναπτυχθεί. Στον προεκλογικό χάρτη όπως διαγράφεται μέχρι τώρα έχουμε αλλαγές προσώπων στο κέντρο και στην επίσημη παράταξη της δεξιάς. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα της δεξιάς, έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα και η ακροδεξιά και δεν έχει αποκλειστεί και δεύτερη υποψηφιότητα από το χώρο του κέντρου. Οι μικρότερες παρατάξεις δύσκολα θα καταφέρουν να κατέβουν με τα δεδομένα του νέου εκλογικού νόμου. Κατά την εκτίμηση μου λοιπόν θα έχουμε 4-5 υποψηφιότητες χωρίς να αποκλείεται και μία 6η.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει απόλυτα πάντως μετά τις εθνικές εκλογές, όταν και όλες οι παρατάξεις και τα νέα πρόσωπα θα πρέπει να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους και θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση για κρίσιμα ζητήματα της πόλης, που είναι η Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, η Υπογειοποίηση του τρένου, το Υγροποιημένο Αέριο, το Φράγμα Πείρου Παραπείρου κ.ο.κ. από τις οποίες θα φανεί καθαρά αν τα νέα πρόσωπα είναι και φορείς νέων προοδευτικών ιδεών ή απλά είναι νέοι κομιστές των ίδιων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αυτό θα είναι το κυρίως πιάτο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, την οποία από την πλευρά μας θα τη διεξάγουμε σε ένα τέτοιο υψηλής σημασίας για το λαό επίπεδο, προβάλλοντας το έργο μας, τις δράσεις μας, την κοινωνική πολιτική μας και τη χρηστή κι έντιμη οικονομική διαχείριση.

ΕΡ : Εσείς θα είσθε εκ νέου υποψήφιος?

Αυτό θα το μάθουμε μαζί την ημέρα που θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην παράταξη μας είμαστε όλοι απλοί στρατιώτες και αυτό το λέω ανυπόκριτα. Επίσης πρέπει να φροντίζουμε και να βοηθάμε στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού στην τοπική διοίκηση και υπάρχουν αρκετά νέα αξιόλογα παιδιά, που έρχονται από πίσω. Θα υπάρξει πάντως όπως γνωρίζετε συλλογική απόφαση για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού ψηφοδελτίου νίκης και αν σε αυτό κριθώ αναγκαίος φυσικά και θα είμαι ενθουσιωδώς υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση όμως όσο θα είμαι υγιής και θα έχω δυνάμεις θα είμαι ενεργός από οποιοδήποτε μετερίζι του κοινωνικού κι εργατικού λαϊκού κινήματος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.