Μητσοτάκης: Το Μάιο οι εκλογές – Βαριά η προσωπική μου ευθύνη για τα Τέμπη (Βίντεο)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την προσφυγή σε δεύτερες εκλογές λέγοντας πως «η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Βαριά η προσωπική μου ευθύνη για τα Τέμπη

Χαρακτήρισε την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ως τη στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες.

Όπως είπε δεν είναι δυνατόν δυο τρένα το 2023 να βρίσκονται στην ίδια γραμμή σε αντίθετη φορά και κανείς να μην το έχει αντιληφθεί και πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται την οργή και των θυμό των πολιτών γι αυτό που συνέβη και συμπυκνώνει παθογένειες δεκαετιών τις οποίες «έχουμε μία υποχρέωση πια, δραστικά, να αντιμετωπίσουμε».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου πως το ατύχημα συνέβη ενώ βρίσκεται τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο βαριά την προσωπική του ευθύνη.

Θυμώνει τους πολίτες ο επιμερισμός ευθυνών

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που ενοχλεί και θυμώνει τους πολιτες είναι η αντιπαράθεση που αφορά σε προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών.

«Εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. ”Φταίμε όλοι”. Γιατί είναι τόσο δύσκολο κ. Θεοδωράκη αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι. Δεν την έχουν πει όλοι. Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης; Το μερίδιο που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Τόσο δύσκολο είναι αυτό;»,

Στο ερώτημα επιβάτη πως σκέφτεται να φύγει από τη χώρα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένη αλλά πρέπει τελικά να βάλει κι εκείνη πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε άλλο επιβάτη της μοιραίας αμαξοστοιχίας είπε ότι «πρέπει να αλλάξουν όλα στη χώρα, αλλά πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε, δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας, η οποία προφανώς έχει την πρώτιστη ευθύνη να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών». Τον διαβεβαίωσε μάλιστα ότι άκουσε τα συνθήματα των νέων παιδιών που βγήκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά.

Τίποτα ύποπτο στο φορτίο του εμπορικού τρένου

Σχετικά με το φορτίο του εμπορικού τρένου, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν είχε τίποτα εύφλεκτο ή ύποπτο, αλλά η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή που προκάλεσε μία πρώτη ανάφλεξη και προφανώς στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά -λάδια- τα οποία πήρανε φωτιά όταν έγινε η σύγκρουση.

Σημείωσε ακόμη πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία των τρένων με τη μέγιστη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ωστόσο «θα πάρει καιρό να αισθανθούμε πάλι ανέμελοι μπαίνοντας στο τρένο».

Θα ρίξουμε άπλετο φως με έναν μεγάλο προβολέα

Δήλωσε κατηγορηματικά πως θα διερευνηθούν οι ευθύνες για το δυστύχημα λέγοντας πως «θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε».

«Στο απλό ερώτημα το οποίο έχουν οι Έλληνες πολίτες, ”Μα δε γίνεται να φταίει μόνο ένας σταθμάρχης”, η απάντησή μου είναι κατηγορηματική: Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά, αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717, είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό να μην είχε συμβεί», πρόσθεσε.

Θα πετύχουμε καλύτερη συμφωνία με την Hellenic Train

Για τη Hellenic Train αποκάλυψε πως θα έχει συζήτηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι προκειμένου να βρεθεί ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στο σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν.

«Θα καθίσουμε κάτω με τη Hellenic Train και θα καθίσουμε κάτω και με την Ιταλική κυβέρνηση και θα πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον Ελληνικό σιδηρόδρομο και οι δύο».

Θα συζητήσω με τον Κώστα Καραμανλή το θέμα των ψηφοδελτίων όταν έρθει η ώρα

Για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, είπε πως παραιτήθηκε αμέσως ενώ πήγε και στη Βουλή και μίλησε θεσμικά, παρουσιάζοντας την άποψή του ως όφειλε.

«Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν μας τιμά η εικόνα των λεωφορείων – Ίσως χρειάζεται αυτόνομο υπουργείο

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως δεν είναι καλή η εικόνα των λεωφορείων της χώρας και πρόσθεσε πως ενδεχομένως να χρειάζεται η πολιτική των δημόσιων μεταφορών να ανατεθεί σε ένα αυτόνομο υπουργείο.

«Δεν μας τιμά η εικόνα των λεωφορείων μας, αλλά πιστεύω πράγματι ότι μία πολιτική δημοσίων μεταφορών -με έμφαση κυρίως στα λεωφορεία και στα τρένα μας- μπορεί να είναι αντικείμενο και πρέπει να είναι αντικείμενο ενδεχομένως ενός αυτόνομου υπουργείου, το οποίο δε θα χάνεται μέσα στη μεγάλη εικόνα των σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία αναμφισβήτητα προχωράνε».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.