«Ανθρώπινο λάθος» τα Τέμπη, είπε στο διάγγελμα ο Πρωθυπουργός

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διάγγελμα για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, προδικάζοντας πως η ευθύνη ανήκει σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος». Επαίνεσε τη στάση του μέχρι πρότινος υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή να υποβάλλει την παραίτησή του, ενώ υποσχέθηκε τη σύσταση άλλης μιας ακόμη επιτροπής διερεύνησης. Από το διάγγελμα έγιναν γνωστές οι παραιτήσεις των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Δήλωση για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρότι ο πρωθυπουργός έκλεισε τη δήλωσή του αναφέροντας ότι «θα αποδοθούν ευθύνες», αλλά και θα εργαστεί ώστε «ποτέ ξανά» να μην ζήσουμε τέτοια τραγωδία, ο ίδιος φάνηκε να στέκεται αρκετά -ίσως υπερβολικά- στον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους, μην προχωρώντας σε οποιαδήποτε άλλη αναφορά για τους λόγους απουσίας των όρων ασφαλείας στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε να βιάζεται να κλείσει γρήγορα το κεφάλαιο «ανάληψη ευθυνών», τονίζοντας ιδιαίτερα την παραίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Κώστας Καραμανλής «ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος, έσπευσε να προδικάσει ο πρωθυπουργός.

Μεταβατικός υπουργός μέχρι τις εκλογές ορίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ενδιαφέρον σημείο αποτελεί ακόμα πως, από τα χείλη του Κ. Μητσοτάκη ενημερωθήκαμε για τις παραιτήσεις των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Έρευνα για «διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων»

Αίσθηση προκαλεί πως, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με την εντολή που έχει λάβει ο Γ. Γεραπετρίτης για «σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», που θα εξετάσει «πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος», αναγγέλεται ταυτόχρονα έρευνα για «τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

Μένει να απαντηθεί, γιατί ο πρωθυπουργός θεώρησε πως δεν επαρκούν οι υφιστάμενοι θεσμοί και κρατικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η  Επιτροπή διερεύνησης Σιδηροδρομικών ατυχημάτων, η οποία συστάθηκε το 2014, για να ερευνήσουν ένα τέτοιο γεγονός.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε, ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.

Σας το υπόσχομαι.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια»

Με μία σύντομη ανακοίνωση απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην δήλωση του πρωθυπουργού: «Αυτές τις στιγμές πένθους και οδύνης δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, που σπεύδει να προδικάσει ότι η τραγωδία οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια. Όλα θα ειπωθούν στη σωστή ώρα».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες, όχι για να τις διαιωνίζουν»

Με αιχμές σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. « Δεν σημαίνει θα ανεχθούμε ο Πρωθυπουργός να αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Υπουργού του», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες και όχι για να τις επικαλούνται και να τις διαιωνίζουν».

Νωρίτερα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός από το σημείο της τραγωδίας δήλωσε τα εξής: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα ως χώρα, μιλάμε για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς.

Και από εκεί και πέρα ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ. Να μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.