Τουρισμός: Εκτόξευση στα φετινά έσοδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επισήμως η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινά στις 11 Μαρτίου (με πτήση της Delta Airlines από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα), όμως οι πρώτες εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2023 από τον τουρισμό έχουν ξεκινήσει να διατυπώνονται. Οι επιχειρηματίες του χώρου προσδοκούν αυτή τη χρονιά να πετύχουν- στο σκέλος των εσόδων- αυτό που δεν πέτυχαν πέρσι, δηλαδή να ξεπεράσουν τον πήχη του 2019 (χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με έσοδα στα 18,2 δισ. ευρώ).

Μια πρώτη πρόβλεψη έκανε μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO Sani/Ikos Group Ανδρέας Ανδρεάδης, ανεβάζοντας το στόχο των εσόδων στα 20 δισ. “Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας και με βάση μεγάλο δείγμα προκρατήσεων και προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων, εκτιμώ (πλην απροόπτου) τουριστικά έσοδα πάνω από 20 δισ. έναντι 18 δισ. το 2022. Η επαναφορά Ασίας, Ν. Αμερικής, Αυστραλίας και το πρώτο 3μηνο θα συμβάλουν στο αποτέλεσμα” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Η Ελλάδα έχει επιδείξει ίσως την ταχύτερη post-Covid ανάκαμψη & δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλη επιτυχία που οφείλεται στην μακροχρόνια, σκληρή δουλειά & συνεργασία πολιτείας, φορέων & τουριστικού κόσμου. Παρά τις αδυναμίες, δυσκολίες και γκρίνιες η χώρα επενδύει και πρωτοπορεί” συμπλήρωνε.

Ανεβαίνουν οι προκρατήσεις

Αλλά και παράγοντες του ξενοδοχειακού χώρου εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη φετινή πορεία των τουριστικών μεγεθών, επικαλούμενοι τον υψηλό ρυθμό προκρατήσεων ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν, αλλά και την υψηλή ζήτηση που καταγράφουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ήδη τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, η άνοδος στις προκρατήσεις από το εξωτερικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φτάνει το 15-20% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Παρόλα αυτά δεν κρύβουν και τις δυσκολίες της χρονιάς, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την αγοραστική δύναμη δύο βασικών για τον ελληνικό τουρισμό αγορών, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μεγάλη τουριστική έκθεση ITB που διοργανώνεται την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των φετινών κρατήσεων και της δυναμικής των προορισμών.

Πού έφτασε το τουριστικό καλάθι

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν πέρσι αύξηση κατά 67,9% σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17.6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 89,3% και διαμορφώθηκε σε 27.835,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 14.704,9 χιλ. ταξιδιωτών το 2021.

Σημειώνεται πως σε σχέση με το 2019, το  2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 11,2%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,7%

Περισσότεροι Βρετανοί τουρίστες

Στη θεαματική τουριστική ανάκαμψη της Ελλάδας αναφέρθηκε ο βρετανικός Guardian, σημειώνοντας ότι το 2022 η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ρεκόρ, ενώ το 2023 η παρουσία των Βρετανών στη χώρα μας αναμένεται ακόμα πιο ισχυρή. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την περασμένη σεζόν για πρώτη φορά οι Βρετανοί που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ήταν περισσότεροι από τους Γερμανούς- που βρίσκονταν για δεκαετίες στην πρώτη θέση- ενώ η τουριστική ανάκαμψη της χώρας βοήθησε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία κατά 5,6%.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον Guardian ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι αποτελούν big spenders- πρωτοστατούν στον ελληνικό τουρισμό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει ότι από τις προκρατήσεις φαίνεται ότι το 2023 η ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία θα είναι το ίδιο καλή, αν όχι καλύτερη, συγκριτικά με το 2022, υπογραμμίζοντας ότι στη διεθνή έκθεση World Travel Market που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο, οι tour operators ζήτησαν περισσότερες πτήσεις και περισσότερα κρεβάτια.

capital.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.