Credit Suisse: Το «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης και η «λυτρωτική» για τις αγορές συμφωνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά από σκληρές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα  τα προηγούμενα δύο 24ωρα, έκλεισε η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, πριν το άνοιγμα των αγορών.

Το «θρίλερ», έληξε το βράδυ της Κυριακής (19/3), με την επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Ελβετικής Τράπεζας, προς ανακούφιση των αγορών. Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, συμφώνησε να αγοράσει την προβληματική αντίπαλό της Credit Suisse σε μια έκτακτη συμφωνία διάσωσης με στόχο να αναχαιτίσει τον πανικό των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκλήθηκε από την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. «Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας», πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

Η UBS πληρώνει 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια για την Credit Suisse, περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η τράπεζα όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ.

Η συμφωνία δεν θα χρειαστεί την έγκριση των μετόχων αφού η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τον νόμο, παρακάμπτοντας την απαιτούμενη συναίνεση προκειμένου η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γινόταν γρήγορα και πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Η UBS θα καταβάλει 0,76 λεπτά ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse, που ήταν 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή.

Παράλληλα, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη UBS, η ελβετική κυβέρνηση θα χορηγήσει εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, που αναλαμβάνει η UBS με βάση τη συμφωνία. Οι παραπάνω εγγυήσεις θα δοθούν εάν οι μελλοντικές ζημιές υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Πιέσεις για να κλείσει η συμφωνία

Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos, το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν περίπου 3% και 5% της Credit Suisse και της UBS αντίστοιχα, δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση να παρακαμφθεί η ψήφος των μετόχων με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης αποτελεί καταστρατήγηση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Νωρίτερα σήμερα το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισεκ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, δέχτηκε πίεση από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι Financial Times έκαναν λόγο για κρατικοποίηση, μερική ή ολική, της Credit Suisse. Όπως επισήμαναν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, η χώρα μελέτησε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τον ελβετικό κολοσσό στο σύνολό του ή ένα σημαντικό ποσοστό του στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η εξαγορά από τη UBS.

Η δήλωση Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε από την πλευρά της την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.