Πατρινό Καρναβάλι 2023: «Όλα Λευκά» στη θεαματική συμμετοχή του Helix Action Theatre στην παρέλαση των αρμάτων την Παρασκευή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα θα απολαύσουν οι Πατρινοί και οι επισκέπτες που όπως αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου θα έχουν πλημμυρίσει την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού, στην έναρξη του τριημέρου της κορύφωσης.

Λίγο πριν την συναυλιακή εμφάνιση του Goran Bregovic και της Wedding and Funeral Band στη σκηνή της πλατείας Γεωργίου Α΄, στην καρναβαλική βραδιά της Παρασκευής, η πρώτη φαντασμαγορική εμφάνιση των αρμάτων του Δήμου ενώπιον του κοινού μέσω της ξεχωριστής παρέλασής τους στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, θα αποτελέσει κυρίαρχο καλλιτεχνικό, ψυχαγωγικό αλλά και θεαματικό γεγονός ανεβάζοντας στα ύψη το καρναβαλικό θερμόμετρο και προκαλώντας τον θαυμασμό και τα βλέμματα καρναβαλιστών και θεατών.

Η παρέλαση των φωταγωγημένων καρναβαλικών αρμάτων, η πρώτη μετά από τρία χρόνια λόγω της περιπέτειας της πανδημίας, που θα αρχίσει στις 19.00 από τη συμβολή των οδών Κορίνθου και Γούναρη και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κορίνθου, πλατεία Γεωργίου περιμετρικά, Μαιζώνος (στάση), και αναχώρηση μέσω των οδών Κορίνθου, Ερμού, Όθωνος Αμαλίας, θα συνοδευτεί από τη Φιλαρμονική της Πολυφωνικής που θα παιανίζει υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μπουρδόπουλου αποκριάτικους σκοπούς, αλλά και τη συμμετοχή του σπουδαίου και καταξιωμένου Helix Action Theatre, κορυφαίου εκπροσώπου του θεάτρου δρόμου, που θα μας παρουσιάσει το ξεχωριστό θέαμα δρόμου με τη μορφή παρέλασης «Όλα Λευκά». Πρόκειται μια δράση με τη μορφή νυχτερινής παράτας, ιδιαίτερα εντυπωσιακή, επικοινωνιακή και απόλυτα ταιριαστή στο Καρναβάλι μας. Δέκα ηθοποιοί και 3 μουσικοί με κρουστά και πνευστά όργανα, ψηλά ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, τεράστιες φούστες και εντυπωσιακά κοστούμια ακροβάτες, ζογκλέρ με φωτιές, και Πιερότοι συνθέτουν μια μαγική εικόνα, σκορπώντας χαρά και γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Η Helix Action Theatre (καλλιτεχνική διεύθυνση από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Νίκο Χατζηπαπά) δημιουργήθηκε το 1987. Αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της Σκηνής Θεάτρου Δρόμου του Μαγικού Θεάτρου. Για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται πρωτοπόρο και μοναδικό όχι μόνο στο θέατρο δρόμου αλλά και για το σύνολο της ερευνάς του επάνω σε σύγχρονες και πρωτότυπες μορφές της θεατρικής έκφρασης.

Η ομάδα αποτελείται από δεκαπέντε σταθερά μέλη και αρκετούς έκτακτους συνεργάτες. Όλα τα μέλη είναι εκπαιδευμένα στις τεχνικές του θεάτρου δρόμου. Οι παραστάσεις του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές καθώς έχουν πάντα ένα ισχυρό περιεχόμενο, που τα τελευταία χρόνια βασίζεται κυρίως σε ελληνικούς ή παγκόσμιους μύθους.

Η Helix Action Theatre έχει περιοδεύσει σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα συμμετέχοντας σε διοργανώσεις και φεστιβάλ. Στο εξωτερικό έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ της Αγγλίας, της Ινδίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας, Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου της Βουλγαρίας και Κίνας. Το 2003 στο πλαίσιο της συνάντησης θεατρικών μονολόγων ανέβασε σε συμπαραγωγή με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού το έργο του Πέτερ Χάντκε «Κάσπαρ, Εγώ-Είμαι-Μόνο» με τη μορφή θεάματος δρόμου. Το 2004 ανέβασε το θέαμα «Βάτραχοι» με αφετηρία το ομώνυμο έργο του Αριστοφάνη. Την περίοδο της Ολυμπιάδας και σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας,  παρουσίασε τον «Προμηθέα» και τους «Βάτραχους», καθώς και δυο καινούριες παραστάσεις, το θέαμα «Αιών», βασιζόμενο στη «Κοσμογονία» και τη «Θεογονία» του Ησίοδου και το θέαμα «Κωμωδρόμος» βασιζόμενο  στους Ομηρικούς Ύμνους.

Οι παραστάσεις του Θεάτρου Δρόμου Helix, άψογα και επαγγελματικά οργανωμένες, άμεσες, ζωντανές και εντυπωσιακές, εγγυώνται την επιτυχία με την ουσιαστική συμμετοχή του κοινού. Διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία του Θεάτρου Δρόμου που το κάνουν δυνατό και ζωντανό θέαμα, ικανό να προσφέρει χαρά, διασκέδαση και περιεχόμενο. Θίασος επαγγελματικά εκπαιδευμένος στα ξυλοπόδαρα  και τα ακροβατικά, αλλά και στην τέχνη του ηθοποιού στο δρόμο, ικανός να προσφέρει ένα θέαμα ουσίας χρησιμοποιώντας εκτός από ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια, επιλεγμένη μουσική, θεατρικούς φωτισμούς.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Χατζηπαπάς:

«Η αξία και η δύναμη του θεάτρου δρόμου έγκειται στο γεγονός ότι παρεμβαίνει απρόσκλητο στο χώρο και τη ροή της πόλης. Η συνεύρεση με το κοινό στηρίζεσαι στο τυχαίο. Το κοινό τροποποιεί το πρόγραμμα του, έστω για μια στιγμή και καλείται οικειοποιηθεί, μέσω του θεατρικού δρώμενου, έναν μη οικείο χώρο χρόνο που ωστόσο του ανήκει εξ ολοκλήρου.

Ο ηθοποιός προσποιείται την τρέλα γυμνός, χωρίς το άλλοθι, την ασφάλεια και την αίγλη του θεατρικού χώρου και της παράστασης ως κοινωνικού γεγονότος. Καλείται να κερδίσει το κοινό, υπό το στίγμα του πλανόδιου, με την αρτιότητα της τέχνης του, την μεγαλοθυμία και γενναιοδωρία της επικοινωνίας του».

Η βραδιά της Παρασκευής αναμφίβολα θα εγκαινιάσει με ιδανικό τρόπο το τριήμερο της απογείωσης του κεφιού και της καρναβαλικής διάθεσης. Η καρναβαλική νύχτα εκτός από μακρά προβλέπεται και εντυπωσιακή, αφού τη σκυτάλη από την Παρέλαση των Αρμάτων θα πάρει αμέσως ο Goran Bregovic με την εκρηκτική μπάντα του και τους βαλκανικούς και όχι μόνο ρυθμούς και μελωδίες του που τον καταξίωσαν στην αφρόκρεμα του διεθνούς μουσικού στερεώματος. Μια νύχτα ανεπανάληπτη όπως αρμόζει στο Καρναβάλι μας, στο Καρναβάλι όλης της Ελλάδας!

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.