Ψήφισμα της «Ωρα Πατρών» στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ρατσιστικό περιστατικό με τον 35χρονο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το ακόλουθο ψήφισμα κατέθεσε η Ώρα Πατρών και ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ρώρος προς ψήφιση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της 04/01/2023. 
«Το περιστατικό που συνέβη τις παραμονές Πρωτοχρονιάς σε συνάνθρωπο μας με ειδικά προβλήματα Ρομά, χαρακτηρίζεται από ρατσισμό και απανθρωπιά.

Η ενέργεια αυτή που προβλήθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι ο κοινωνικός εκφασισμός είναι παρών και παράγει κτηνωδία σε βάρος του αδύναμου, του διαφορετικού.

Τα ανάπηρα άτομα αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνικά καταπιεσμένη ομάδα που έχει υποστεί διακρίσεις, αποξένωση, αποκλεισμό από την ισότιμη εκπαίδευση, εργασία, συμμετοχή στα κοινά την καθημερινή ζωή τόσο λόγω στερεοτύπων αλλά και έλλειψης προσβασιμότητας στο δομικό περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς και στην επικοινωνία.

Η έκρηξη στις τιμές ενέργειας, η μεγάλη ακρίβεια, η πλήρης ιδιωτικοποίηση  του ΕΣΥ και των προνοιακών δομών πλήττει και φτωχοποιεί τα ανάπηρα άτομα που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους μισθό ή σύνταξη.

Η πολιτεία οφείλει να σκύψει στα προβλήματα του αναπηρικού κινήματος με την αύξηση των επιδομάτων, την ουσιαστική στήριξη των αναπήρων και των οικογενειών τους, με προγράμματα ένταξης στον κοινωνικό ιστό, με αύξηση των προσλήψεων ειδικών εκπαιδευτικών, με θέσπιση και τήρηση των κανόνων για την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Παράλληλα  θα πρέπει να φροντίσει για τη δίκαιη κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των Ρομά με ειδικά προγράμματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας καταδικάζει τα φαινόμενα ρατσισμού, βίας μισαλλοδοξίας και διακρίσεων που δυστυχώς παραμένουν ακόμα έντονα.

Είναι απαραίτητο η δικαιοσύνη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταδικαστεί παραδειγματικά η αποτρόπαια πράξη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.