Κ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν σε ένα χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, και ουσιαστικά σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη τύπου στην Αλεξανδρούπολη το πρωί του Σαββάτου.

«Καθ όλή τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει στον δημοσκοπικό πειρασμό- γιατί δημοσκοπικά σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση προηγείται καθ’ όλη την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το διέψευδα πάντα κατηγορηματικά. Τώρα πιστεύω πια ότι οι Έλληνες πολίτες μας πιστεύουν όταν μιλάμε για την εξάντληση της τετραετίας», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ουδέποτε επεδίωξε τοξικό κλίμα και έντονη αντιπαράθεση.

«Μου αρέσει να μιλάω για το έργο που έχει επιτευχθεί», είπε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί την ένταση επειδή «χαρακτηρίζεται από πλήρη ένδεια θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της χώρας».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στις επερχόμενες βουλευτικές θα είναι υποψήφιος στον Έβρο. «Έχω την δυνατότητα να είμαι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Επιλέγω να είμαι υποψήφιος στον Έβρο, για λόγους συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς», είπε προσθέτοντας ότι η περιοχή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή «όχι μόνο των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων και ευκαιριών», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι θα δούμε θερμό επεισόδιο. Ζήτησε, ωστόσο, να σταματήσει η ρητορική των προκλήσεων και με βάση το διεθνές δίκαιο να κάτσει η Τουρκία στο τραπέζι για το ένα και μοναδικό θέμα: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Τουρκία στην επέκταση του φράχτη κατά μήκος όλης της μεθορίου στον Έβρο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η επέκταση θα γίνει και σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της μεθορίου, Δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός».

Ο κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε και εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της στο θέμα της μικρής Μαρίας στον Έβρο. Είπε ότι ξένα μέσα ενημέρωσης ζήτησαν συγνώμη, όταν αποδείχτηκε ότι ήταν ένα κατασκεύασμα, ένα ψέμα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα συγγνώμη και παρατήρησε πως η στάση της αυτή «αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας».

Σε ότι αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δήλωσε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση της για άλλο σκοπό. Ταυτόχρονα είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, θυμίζοντας πως έχει φερθεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ερώτηση για την υπόθεση Ντογιάκου, απάντησε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να υποδεικνύει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πώς θα κινείται, αλλά ούτε και στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. «Υπερασπιζόμαστε απόλυτα τον νόμο που έχουμε ψηφίσει, θεωρούμε ότι είναι συνταγματικός», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ο τέως βασιλιάς Κωσταντίνος ως ιδιώτης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την δήλωση που εξέδωσε μετά την είδηση του θανάτου του τέως βασιλιά, ότι δηλαδή γράφεται σε ανθρώπινο επίπεδο ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974 και τον λόγο πλέον έχει η Ιστορία που θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια αλλά και αυστηρά.

«Θα κρίνει τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής γιατί για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο μας συνοδεύει ήδη η θλίψη και ο σεβασμός», είπε προσθέτοντας ότι δεν βλέπει ιδιαίτερες εντάσεις αλλά μια «ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του ιστορικού προσώπου του Κωνσταντίνου», η οποία «ενδεχομένως να είναι χρήσιμη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση ( να κηδευτεί ο Κωνσταντίνος ως ιδιώτης) «που θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστή», είπε προσθέτοντας: «γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας το οποίο δεν υφίσταται πια, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια». Διευκρίνισε πάντως ότι η κηδεία θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ιστορική του διαδρομή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για την έναρξη της υλοποίησης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.