Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του ο «Μάξιμος Σαράφης», πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, καθώς οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα. Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο ΑΤ κρίθηκαν οι δύο συγκατηγορούμενοί του.
Tο άλλοτε στέλεχος επιχειρήσεων και διευθυντής επικοινωνίας της Novartis, δρούσε ως εγκέφαλος ομάδας προσώπων που εξαπατούσαν επιχειρηματίες δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις για άμεσες δανειοδοτήσεις από ξένα τραπεζικά ιδρύματα.
Οι τρεις κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για αδικήματα που κατά περίπτωση αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ για την υπόθεση αναζητούνται άλλα τέσσερα άτομα.
Ο θεωρούμενος ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση με δημόσια δήλωση του αρνήθηκε όσα του αποδίδονται, ισχυριζόμενος πως όλη η υπόθεση «οργανώθηκε σε βάρος του» από «το παρακράτος της ΝΔ» ως «αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018», οπότε και έδωσε κατάθεση υπό το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Ο δικηγόρος του, Κωνσταντίνος Γώγος, κατά την προσέλευσή του στο δικαστήριο, για ακόμα μια φορά έκανε λόγο για πολιτικοποίηση της υπόθεσης. Όπως τόνισε «το πολιτικό της υπόθεσης τέθηκε στη Βουλή από πολιτικά στελέχη που βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε σήμερα είναι μόνο η αρχή της ποινικής διαδικασίας και τα δικαστήρια θα αποφασίσουν την ενοχή όχι. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που ο ίδιος εξέδωσε φοβάται για τη ζωή του».
Τι ανέφερε η δικογραφία
Στη δικογραφία αναφέρθηκε πως η οργάνωση προσέλκυε τα θύματά της πείθοντας τα, ότι θα εξασφάλιζε απευθείας δανειοδότηση από τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η οποία θα γινόταν, σε κάποιες περιπτώσεις, μέσω της ανύπαρκτης, κατά τη δικογραφία, εταιρείας «Ζahrat Commercial Brokers LLC» με έδρα το Αμπού Ντάμπι την οποία ο βασικός κατηγορούμενος εμφανιζόταν να εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Οι υποψήφιοι δανειολήπτες καλούνταν να καταβάλλουν μία σειρά ποσών για ασφαλίσεις, εγγυήσεις, νομιμοποιητικά έγγραφα κ.α. που υποδείκνυαν τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, η υπόθεση προς ώρας αφορά επτά περιπτώσεις που συνολικά αφορούν ποσό 800 χιλιάδων ευρώ, το οποίο φέρεται να «καρπώθηκε» η οργάνωση.
real.gr