Λέσβος: Ανησυχία μετά τα 4,8 Ρίχτερ – «Δεν αποκλείεται να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό» λένε οι ειδικοί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες από τους ειδικούς σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Λέσβου, μετά τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο νησί.

Ο νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μόλις πέντε χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Μήθυμνας, σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 7 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ για τον σεισμό στη Λέσβο, ανέφερε ότι πρόκειται για μία περιοχή υψηλής σεισμικότητας και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σημερινός σεισμός στη Λέσβο έκανε, με δηλώσεις του νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Εμφανίζεται πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα». Επισήμανε δε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκαλεί στους κατοίκους της Λέσβου μια δυνατή, υπόκωφη βοή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ένα έντονο βουητό ημερών.

Ήδη υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες για μικροζημιές και κατολισθήσεις, ενώ οι κάτοικοι φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τη σεισμική δραστηριότητα.

Δεν αποκλείει μεγαλύτερη δόνηση ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Επιφυλακτικός παραμένει και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το εάν ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το Σάββατο στις 7 Ιανουαρίου στη Λέσβο ήταν ο κύριος ή όχι.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά τη νέα δόνηση των 4,8 Ρίχτερ εξέφρασε την ανησυχία του.

«Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις» τόνισε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.