Γλυπτά του Παρθενώνα: «Παγκόσμιο το αίτημα επιστροφής τους, όχι μόνο ελληνικό»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Είναι «ηθικό, νόμιμο, δίκαιο και διακυβερνητικό να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και να επανενωθούν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, λέγοντας ότι το αίτημα επιστροφής τους δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

Μιλώντας στο Αlpha Radio 98.9, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης τόνισε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πως όσοι Βρετανοί υπουργοί Πολιτισμού δήλωσαν κάτι παρόμοιο, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σχεδόν 8 στους 10 Βρετανούς (το 78% του πληθυσμού) θέλουν να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με επιστροφές άλλων αρχαιοτήτων σε διάφορα κράτη από μουσεία.

«Τα αρχιτεκτονικά Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μία μοναδική περίπτωση για όλες τις επιστροφές μνημείων, γιατί ο Παρθενώνας στέκει επί 2,500 χρόνια στην Ακρόπολη», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος έχει συνομιλήσει προσωπικά με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο κ. Σταμπολίδης σχολίασε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως γράφονται σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Άφησε αιχμές και για την πληροφόρηση που φτάνει στα αυτιά του κόσμου, λέγοντας πως κάποιες πληροφορίες μετατρέπονται σε προπαγάνδα, όσον αφορά τον τρόπο που διορίζονται οι «διαχειριστές» του Βρετανικού Μουσείου.

Τέλος, όσον αφορά το πότε μπορεί να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αν είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή τους, ο κ. Σταμπολίδης είπε ότι «στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, δεν είναι στρατηγική».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.