Ίσως η ζώνη του Ευρώ να αποφύγει εντελώς την ύφεση- Τα χειρότερα πέρασαν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το οικονομικό πλήγμα στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο (2022) και το πρώτο τρίμηνο (2023) θα είναι λιγότερο κακό από ό,τι είχαμε εκτιμήσει προηγουμένως. Αναμένουμε περιορισμένη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%. Αυξάνεται η πιθανότητα η Ευρωζώνη να αποφύγει εντελώς την ύφεση. Τα σημερινά δεδομένα του Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (PMI) υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής για την Ευρωζώνη στις 50,2 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,3 τον Δεκέμβριο, επέστρεψε σε έδαφος ανάπτυξης (τιμές άνω των 50 μονάδων), έστω και οριακά.

Ο σύνθετος PMI για τη Γερμανία, η οποία λόγω του μεγάλου μεταποιητικού τομέα της υπέφερε αρχικά περισσότερο από το σοκ προσφοράς φυσικού αερίου, ξεπέρασε τη Γαλλία τον Ιανουάριο λόγω της ζωηρής δραστηριότητας των υπηρεσιών. Ωστόσο, οι σύνθετοι δείκτες και για τις δύο χώρες παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, την ώρα που συνολικά η υπόλοιπη Ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη. Η τρέχουσα ζήτηση παραμένει σχετικά ασθενής και τα βιβλία παραγγελιών συνεχίζουν να συρρικνώνονται, αλλά το έκαναν λιγότερο από πριν. Οι τιμές πώλησης τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες συνέχισαν επίσης να σημειώνουν ανοδική πορεία, ωστόσο ο πληθωρισμός του κόστους εισροών μειώθηκε. Αν και μπορεί να εξακολουθεί να αποτυπώνεται κάποια μετακύλιση προηγούμενων αυξήσεων κόστους στους καταναλωτές στο μέλλον, αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους.

Κι ενώ οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης βελτιώθηκαν τόσο στις υπηρεσίες όσο και στη μεταποίηση σχεδόν ισοδύναμα, μόνο ο δείκτης δραστηριότητας του κλάδου παροχής υπηρεσιών εκτινάχθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση. Σύμφωνα με τη Markit, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προήλθε από την τεχνολογία (υπηρεσίες και εξοπλισμός πληροφορικής) καθώς και από την υγειονομική περίθαλψη και τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ η παροχή υπηρεσιών στον κλάδο της βιομηχανίας έδειξε και αυτή ανάκαμψη και κινήθηκε στην περιοχή της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, περιορίστηκε η κάμψη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, αλλά και στους τομείς βασικών πόρων, ενώ οι κλάδοι των διαπροσωπικών επαφών, όπως ο τουρισμός και η αναψυχή, καθώς και τα οικιακά είδη παρουσίασαν σημάδια σταθεροποίησης.

Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης και της Γερμανίας, ειδικότερα, βελτιώθηκε επίσης τον Ιανουάριο, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα. Λεπτομέρειες από τη γερμανική έρευνα υποδηλώνουν ότι, ενώ οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομία και τα εισοδήματά τους αναβαθμίστηκαν σημαντικά, παραμένουν επιφυλακτικοί προς το παρόν με τις τάσεις για έξοδα να περιστέλλονται.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

kathimerini.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.