Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι σαφής: αυτό δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Και πρόσθεσε; «Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικού πυραύλους Cruise. Το περιστατικό καταδεικνύει τους κινδύνους που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει αλλάξει τη θεμελιώδη εκτίμησή μας για την απειλή κατά συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Βάσει των ευρημάτων της προκαταρκτικής ανάλυσης δεν έγινε επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, είπε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αέφερε ακόμα ότι οι σύμμαχοι εξέφρασαν τα «βαθύτατα συλλυπητήριά τους για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών» και «εξέφρασαν την ισχυρή αλληλεγγύη τους» προς την Πολωνία.

«Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», προσέθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Επεσήμανε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αξιολογούμε διαρκώς τι πρέπει ακόμη να κάνουμε, οι αεράμυνες της Συμμαχίας κατά αεροπορικών επιθέσεων θα συνεχίσουν να ενισχύονται μετά το περιστατικό στην Πολωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι σύμμαχοι παρέχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς κατά πόσον το περιστατικό χθες βράδυ στην Πολωνία ήταν «η πιο έντονη στιγμή» που έζησε μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε: «Είμαι πάντα προσεκτικός στην αξιολόγηση διάφορων περιστατικών».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.