Γερμανία: Σήμερα και αύριο η συνάντηση των υπ. Εξωτερικών της G7

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παγκόσμιες συνέπειές του, με έμφαση στον συντονισμό των προσπαθειών για στήριξη της χώρας ενόψει του χειμώνα, οι σχέσεις με την Κίνα και τον Ινδο-Ειρηνικό, η κατάσταση στο Ιράν και οι προοπτικές συνεργασίας με την Κεντρική Ασία θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), οι οποίοι συναντώνται σήμερα και αύριο στο Μούνστερ της Βεστφαλίας, υπό την προεδρία της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Οι χώρες της G7 δεν θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα κάθε μία μόνη της, αλλά, αντιθέτως, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με δημοκρατικούς εταίρους σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ πριν από την έναρξη της συνάντησης και, σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε, στις αυριανές συνομιλίες συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γκάνας και της Κένυας, προκειμένου να συζητηθούν η κατάσταση στο Σαχέλ και στο Κέρας της Αφρικής, η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η επιλογή του τόπου φιλοξενίας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 δεν ήταν τυχαία, καθώς στο Μούνστερ και στο Όσναμπουκ της Βεστφαλίας υπεγράφησαν το 1648 οι τρεις συνθήκες που σφράγισαν το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου και του Ογδοηκονταετούς Πολέμου μεταξύ της Ισπανίας και των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών. «Η Ειρήνη της Βεστφαλίας αποτελεί λίκνο του σύγχρονου διεθνούς δικαίου. Εκεί έγινε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας μεγάλης ειρηνευτικής συμφωνίας η διαπραγμάτευση θεμελιωδών ιδεών, όπως η ισότητα και η κυριαρχία κρατών. Για αυτό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επέλεξα πολύ συνειδητά αυτή τη συμβολική τοποθεσία», εξήγησε η υπουργός.

Στο περιθώριο της συνάντησης, η οποία αρχίζει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί το «Γερμανο-αμερικανικό Φόρουμ για το Μέλλον», υπό την κυρία Μπέρμποκ και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ‘Αντονι Μπλίνκεν. Το Φόρουμ εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την τότε καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.

Στην περιοχή του Μούνστερ και ιδιαίτερα γύρω από το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, όπου φιλοξενείται η συνάντηση, λαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ για σήμερα και αύριο έχουν ανακοινωθεί περισσότερες από δέκα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.